Autor Wątek: Zakup Santa Fe  (Przeczytany 629929 razy)

weto99

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #360 dnia: 18 Luty 2014, 10:13:05 »
Witam,
poszukuję ciekawego Santa Fe w województwie łódzkim. Ostatnio oglądałem egzemplarz zaprezentowany w poniższym ogłoszeniu:
http://otomoto.pl/hyundai-santa-fe-C31052445.html
co o nim sądzicie?
na żywo wyglądał przyzwoicie, silnik nie myty (nie widziałem wycieków), silnik chodzi ładnie zarówno na benzynie jak i lpg, ale świeci się kontrolka "check"...:/ i przebieg mało realny bo 150tys
z góry dziękuję za opinie i pomoc
pozdrawiam

Piter Poter

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #361 dnia: 18 Luty 2014, 21:26:40 »

Offline kosmos2011

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #362 dnia: 18 Luty 2014, 22:26:36 »
Niebieski kluczyk to dobry znak.

santa claus

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #363 dnia: 19 Luty 2014, 08:11:57 »
Widzę wysyp aut koniarzy... ciekawe czy posprzedawali konie czy tylko auta zmieniają na mitasubiszi ;)

Piter Poter

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #364 dnia: 19 Luty 2014, 09:42:55 »
Konie poszły do Francji na kabanosy, auta do Polski na handel :)  Nic w przyrodzie nie ginie.

weto99

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #365 dnia: 19 Luty 2014, 13:54:43 »
Cytat: "kosmos2011"
Niebieski kluczyk to dobry znak.

A co oznacza niebieski kluczyk? Że dorobiony?

A tak na marginesie tematu... Ile palą benzyny/ropy/lpg Wasze Santki? Szukam jakiś miarodajnych danych... Głównie chodzi mi o silnik 2.4 z lpg, ale dla porównania inne silniki też mile widziane. Jaka wersja wychodzi najbardziej ekonomicznie...?

jaclwapl

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #366 dnia: 19 Luty 2014, 16:13:59 »
kosmos2011,  pod warunkiem, że są jeszcze 2 czarne:)
weto99, niebieski kluczyk to tzw. klucz matka - kodujący. bez niego są przeboje z kodowaniem dorabianych kluczy pod immo i ogólnie nie fajnie jak ginie kluczyk w niewyjaśnionych okolicznościach:)
Co do spalania to mój pali ok 11 benzyny i ok 12-13 gazu. O dziwo przynajmniej u mnie styl jazdy mało wpływa na spalanie bo max spalil mi ok 15 przy bardzo dynamicznej jeździe. Przy obecnych cenach pb/lgp to wychodzi tak jakby mi z 6-7l pb palił:) komfort limuzyny, możliwości SUV'a a spalanie kompaktu:)

Jak chcesz benzynę to pomyśl nad 2.7 (wiem.. wiem... powtarzam się). spalanie nie dużo większe a komfort v6 pod maską bezcenny :). wersje 2.7 były droższe w salonach i bardziej lux więc po latach można złapać super sztukę i bardzo bogatym wyposażeniem za pieniądze podobne jak 2.4 czy Diesel.

Mistrz

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #367 dnia: 19 Luty 2014, 17:59:34 »
Cytat: "weto99"
Ile palą benzyny/ropy/lpg Wasze Santki? Szukam jakiś miarodajnych danych... Głównie chodzi mi o silnik 2.4 z lpg, ale dla porównania inne silniki też mile widziane. Jaka wersja wychodzi najbardziej ekonomicznie...?

Osobiście zastanawialem się nad 2.4 z lpg, jednak jedyne dane jakie miałem były takie że pali ok 12-14l, więc pomyslałem że 2.0 diesel wyjdzie mi taniej (mam mozliwość odliczenia vatu od ropy) przy spalaniu 8 litrów, oraz do diesla jestem przyzwyczajony bo nie mialem jeszcze styczności z gazem i dlatego wybrałem diesla.

Spalanie mnie zadowala - ojcu w trasie schodzi poniżej 6,5l, przeciętnie pali ok 7,5-8l.
Mi najmniej udalo się uzyskac w trasie poniżej 7,5l, ogólnie pali mi ok 8-8,5l.
W zimie spalanie wzrasta o ok. 1l jadąc tą sama trasą.
Mowię tu o samochodzie nie załadowanym, w środku (poza kierowcą) 1-2 osoby lub bagaż do 100kg.

weto99

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #368 dnia: 20 Luty 2014, 10:52:34 »
To faktycznie jak na Suva, w przypadku zarówno diesla, jak i benzyny z lpg spalanie wygląda pozytywnie. Przy takiej masie, spalanie bardzo atrakcyjne.
Ja od kilku lat jeżdżę różnymi samochodami z lpg. Ciekawe jaki wpływ na silniki Santa Fe ma lpg...? bo do niektórych silników innych marek nie jest zalecany (a nawet odradzany, że źle znosi gaz), natomiast o Santa Fe, jakoś nie mogę nic namierzyć...

Offline javelin

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #369 dnia: 22 Luty 2014, 12:54:32 »
W Legionowie pojawiło się takie cuś: http://otomoto.pl/hyundai-santa-fe-2-7-gaz-4x4-zarejestrowany-C31914991.html

Na pierwszy rzut oka walony w tył. Ktoś widział ten samochód?

I jeszcze raz zadam pytanie jaka jest realna kwota za santka z roczników 2001-2004 bo rozrzut cenowy od 10 do 25 tyś jest małomiarodajny

Mistrz

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #370 dnia: 22 Luty 2014, 18:11:35 »
Za 15000 zł możesz kupić w bardzo dobrym stanie, nie bitego i ogólnie nie wymagającego wkładu powyżej kilkuset zł (jakby nie było - czy kupisz za 10000zł, czy za 20000zł to zawsze cos trzeba włożyć, kwestia tylko ile). Sam kupiłem prawie rok temu za 15000zł, teraz ceny poszły w  dół to i taniej wyrwiesz.

Halakm1

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #371 dnia: 27 Luty 2014, 09:49:27 »
Witam wszystkich , to mój pierwszy post. Poszukuję Santa Fe w dobrym stanie technicznym rocznik najlepiej 2005 crdi. 4x4. Samochody które oglądałem do tej pory w okolicach Katowic były lekko mówiąc już nie pierwszej świeżości , wobec czego postanowiłem zasięgnąć pomocy na forum.  Jeżeli ktoś z Państwa miałby ochotę pomóc w znalezieniu dobrego egzemplarza to będę wdzięczny i postawię dobrą flachę za fatygę :) Jeśli na odległość to poślemy kurierem :) Jeżeli chodzi o cenę to nie szukam auta za 12 tyś , wiem ze dobre auto ( serwisowane , z dokumentacja itd ) kosztuje , tak więc bardziej zależy mi na sprawnym aucie a kwota jest sprawą drugorzędną. Pozdrawiam wszystkich zakochanych w Santa Fe Michał z Katowic 793-523-321   Na oku mam jednego z okolic Katowic : mianowicie http://otomoto.pl/hyundai-santa-fe-oplacony-mozliwa-zamiana-C31942154.html . Umówiłem się na jutro ( piątek ) na oględziny . Martwi mnie tyko że to auto od handlarza . Samochód wygląda oryginalnie , posiada roletę i koło zapasowe , felgi są wyważone , przebieg po pedałach autentyczny , przyzwoite wyposażenie noi nie holował :) nic nigdy. Ma dziurę na przednim fotelu od kierowcy  ( sam palę )

jaclwapl

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #372 dnia: 28 Luty 2014, 08:38:30 »
Żeby coś znaleźć trzeba się trochę napracować... nikt nie da Ci nic na tacy nawet za "flaszkę". Poszukaj... my ewentualnie możemy pomóc wybrać ale na pewno nie będziemy za Ciebie szukać.
Co do linku to bogata wersja jak na diesla... tylko gdzie są znaczki na drzwiach?

MagiX

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #373 dnia: 28 Luty 2014, 08:53:31 »
Cytat: "Halakm1"
Jeżeli chodzi o cenę to nie szukam auta za 12 tyś

Cytat: "Halakm1"
w dobrym stanie technicznym rocznik najlepiej 2005 crdi.

To chyba pomyłka. Z tego co widzę to auto z Francji. Nie spodziewaj się, że będzie to super auto, z tego co widziałem większość aut we Francji jest zaniedbana - poobijana. Ja swojego Santa Fe kupiłem w komisie. Jest to pierwsze i ostatnie moje auto kupione w komisie, ale to już dłuższa opowieść ....

fliper_nx

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #374 dnia: 28 Luty 2014, 09:52:09 »
Halakm1, Witaj na forum.
Ze zdjęć ciężko coś konkretnie wywnioskować, dobrą opcją jest miernik grubości lakieru tak na pierwszy rzut pomijając naoczne oględziny. Druga sprawa sprawdź czy wszystkie szyby są org i z tego samego rocznika. Auto fajne ma wyposażenie, chociaż nie kojarzę aby Santki miały 8 poduszek. Poza tym fajne wyposażenie, warto auto przetrzepać, poproś o VIN i sobie sprawdź w Hyundaiu.
Osobiście swojego Safciaka po poszukiwaniach kupiłem z Niemiec i nie żałuje. Auto przetrzepane przez stacje diagnostyczną oraz 2 mechaników. Ale nie ukrywajmy nie kupimy 8-9 latka w idealnym stanie, parę zł trzeba jeszcze włożyć.

Pozdrawiam i powodzenia w poszukiwaniach.