Forum > Zakup Hyundaia
Zakup Santa Fe
Tetley:
Jak wspomniał @waszek, temat automatów to inna bajka w Santach
Prośba o info co w nich siedzi i jak się sprawują, cały czas mowa o samochodach II serii po 2010 roku
Tetley:
No to się oczytałem.....
Nie wiem, czy to forum jest takie słabe,
Czy model auta taki niszowy,
Czy też wszyscy z posiadaczy,...... są na wakacjach.....
waszek_rmc:
Nie wiem jak Santa fe CM, ale o swoim DM czytałem na rosyjskojęzycznych forach. Nie abym Cię zniechęcał to pisania tutaj, wiele razy to forum mi pomogło. Ale duże SUVy Hyundai są chyba mało popularne.. albo jeszcze nie sa aż tak popularne. Ale z suvów, tych większych chyba jednak kijanek więcej widać na ulicach. Równocześnie z liftem Santa Fe CM pojawiła się KIA Sorento, może to też jakiś punkt zaczepienia
volcan:
--- Cytat: "waszek_rmc" ---Teraz doczytałem, że 2.2 w Santa II miał 343 Nm momentu, natomiast w wersji III ma już 421, może to przez skrzynię. 5 biegów vs 6 biegów.
Automaty są 5 biegowe, podobno dobre.. Ale to musi się ktoś od skrzyń wypowiedzieć. Wersje 3.3 i 3.5 po lifcie nie były na Europę
--- Koniec cytatu ---
Były dwa zupełnie innej konstrukcji silniki CRDi o pojemności 2,2 litra. Stąd różnica mocy i momentu obrotowego. KIA Sorento XM (i zakładam, że także Santek CM po lifcie) miał już nowszy silnik D4HB o dwóch wariantach momentu obrotowego - 421 Nm w wersji ze skrzynią manualną i 436 Nm dla wersji ze skrzynią automatyczną. Moc w obu była identyczna - 197 KM. Sorento ma automat sześciobiegowy - obstawiam, że CM po lifcie pewnie też?
Tetley:
Dzięki Pany!!!
Pomalutku ta wiedza zbiera się w jakąś informację ...
Oczywiście nie musi to być Santa, spokojnie może być Sorento
Byle by , nie był starszy niż 2011-2012 rok!
Jeszcze raz zapytam, bo może ktoś z Was wie, do którego miesiąca 2012 roku produkowano Santy z serii II-giej???
Nabyłbym przedmiotowe SF lub S , w najmocniejszej wersji 2,2 diesel.
Może być automat, może być manual.
A co najważniejsze, wszelkie naprawy i wymiany muszą mieć potwierdzenie w fakturach!!!
Przebieg musi być wiarygodny i do sprawdzenia!
Może wie ktoś z Was o takim aucie , którego Właściciela znacie i byłby On chętny zbyć ten "skarb"???
Nawigacja
[#] Następna strona