Forum > Tucson JM
[Tucson] Jaki olej Tucson 2.0 benzyna
y4r3k:
Z obserwacji widzę, że w dieslach często tak jest, że na bagnecie jakoś nie ubywa, jednak żaden ze mnie mechanik. Wszystkie benzyny jakie znałem brały mniej lub więcej oleju, przykłądowo honda z lpg brała średnio 0.15L/1000 i ta wartość nie zmieniła się w przeciągu 5 lat użytkowania. Tucson bierze mi jakoś podobnie... liczyłem, że będzie brał mniej, no ale cóż, może ciągła jazda miejska i lpg robią swoje.
Najlepsze w temacie oleju były Vectry C, gdzie dość nowy samochód łykał nawet blisko 1L/1000Km i oczywiście wszystko mieściło sie w normach producenta....
bartekzg:
--- Cytat: "y4r3k" ---Najlepsze w temacie oleju były Vectry C, gdzie dość nowy samochód łykał nawet blisko 1L/1000Km
--- Koniec cytatu ---
kiedyś w pracy mieliśmy z kolegą ople astry III i moja można powiedzieć że nie brała oleju a kolesia własnie ok 1l/1000km a samochody wyjechały jednocześnie z salonu... obaj nie jeździliśmy wolno i nikt tych samochodów nie oszczędzał. Różnica taka że on mieszka w dużym zakorkowanym mieście a ja wyskakuje praktycznie na trasę. Może w tym pies jest pogrzebany.
felkner:
czaperek:
Swojego Tucsona użytkuję od ok. roku. Przejechałem nim ok. 12.000 km, na lpg z systemem lubryfikacji.
Przez 12.000 km dolałem 1 litr oleju, gdyż go ubywało. Jak zużywał olej na benzynie tego nie wiem.
Przejechane ma 73.000 km.
Styl jazdy umiarkowany.
dziadek:
Proszę o radę, kupiłem Tucsona 2,0 benzyna i niestety nie wiadomo jakim olejem był zalewany nie było kartki, na liczniku 109500 km. Zgodnie ze sztuką w takim wypadku powinienem chyba zalać jakimś półsyntetykiem i tak też planuję. Chciałbym usłyszeć waszą opinię jakim olejem najlepiej zalać w mojej sytuacji, ja rozważam pomiędzy Castrol Magnatec 10W40, a Mobil Super 2000 X1 10W40. A może polecicie jakiś inny olej, ale chyba jednak półsyntetyk.
Nawigacja
[#] Następna strona