Autor Wątek: [Accent MC] Blokada kierownicy w czasie jazdy przy skręcie  (Przeczytany 208163 razy)

Offline gordoon

• Giełda
[Accent MC] Blokada kierownicy w czasie jazdy przy skręcie
« Odpowiedź #120 dnia: 02 Styczeń 2015, 08:45:15 »
Ja już to wspomaganie wyciągałem wcześniej :P Kupiłem raz od Getza bo myślałem, że mogę podmienić :P Okazało się, że od Getza jest za długie :P Tyyyle czasu straciłem :P

Ja jestem typem majsterkowicza :P Czasami wolę sam pogrzebać :P Chyba, że mam jakieś obawy to wolę dać do znajomego mechanika :P

vivian80

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: 02 Styczeń 2015, 10:39:21 »
No widzisz to fucha jak znalazł dla Ciebie bo temat znasz od podszewki  :-) Ja mogę Ci wyszukiwać i podsyłać Klientów  :mrgreen:  

Biznes na nowy rok  :-)

Offline gordoon

• Giełda
« Odpowiedź #122 dnia: 02 Styczeń 2015, 11:11:08 »
Heh :P

jar.mar

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: 04 Styczeń 2015, 14:59:16 »
Witam. Widze że nie jestem jedyną "ofiarą" hyundaia jeśli chodzi o problemy ze wspomaganiem kierownicy. Mam accenta lll 2008r., benzyna 1.4, przebieg 82000 km. Mam go od miesiąca I jeżdze głównie po mieście (KIELCE). Usterka w samochodzie objawia sie narazie tylko bardzo delikatnym szumem przy kręceniu kierownicą, nie świeci sie kontrolka esp I kierownicą lekko się  kręci-praktycznie wszystko ok ale.. Jadąc poza miastem na prostym odcinku drogi, gdzie utrzymujemy kierownice praktycznie w stałej pozycji, to w momencie delikatnego skrętu kierownica jest wyczuwalny delikatny opór kierownicy. Nie ma płynnej regulacji kierownicą tylko taka stopniowa (skokowa) co jest bardzo męczące i może być niebezpieczne zimą (gdy jest ślisko). Jeśli mieliście takie lub podobne objawy i macie jakieś sugestie to proszę o informacje.
Pozdrawiam

Offline gordoon

• Giełda
« Odpowiedź #124 dnia: 04 Styczeń 2015, 16:03:09 »
Siemka.

Nie koniecznie może to być wina wspomagania.

Proponuję pojechać na stację diagnostyczną i sprawdzić układ jezdny (przód) + podpiąć pod kompa w celu sprawdzenia czy są jakieś błędy z kolumny.

Do sprawdzenia gumy stabilizatora, wahacza, mcphersony,

Może po prostu coś trzyma.

Możesz podesłać filmik jak skręcasz i słychać szum?

I czy ten szum wydobywa się z kolumny ?

Kręć i przyłóż głowę niżej manetki wycieraczek (Znajduje się tam silnik wspomagania)

jar.mar

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: 04 Styczeń 2015, 19:15:03 »
Zawieszenie jest ok, bo byłem przed zakupem na stacji I przetrzepaliśmy go solidnie. Brak stuków, luzów itd., amortyzatory powyzej 70%. No niby nie ma sie do czego przyczepić, a jednak coś tam nie hula jak powinno. Spróbuje nagrać szmer przy kierownicy. Musze jeszcze podjechac gdzies na podpiecie do kompa I moze cos znajdzie. Pytanie czy do serwisu??? Mogą mnie dużo skasować za usługe.   :-/

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #126 dnia: 04 Styczeń 2015, 22:47:10 »
Bez podpięcia i diagnozy można dywagować - może to być nawet maglownica.
Jeśli jest tam typowe OBD II to niekoniecznie potrzebne jest ASO.

Offline gordoon

• Giełda
« Odpowiedź #127 dnia: 04 Styczeń 2015, 22:56:59 »
Jak to wina kolumny (wspomagania elektrycznego)  to wyjdą kody błędów.

Koszt podpięcia auta do kompa w warsztacie nie powinien przekroczyć 50 zł. Do ASO nawet nie idź ;-)

Złośnik masz Accenta i nie wiesz jakie jest złącze?  :-P

jar.mar Takie dźwięki masz?

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #128 dnia: 05 Styczeń 2015, 00:21:22 »
Cytat: "gordoon"
Złośnik masz Accenta i nie wiesz jakie jest złącze?  

Nie mam. :)

Offline gordoon

• Giełda
« Odpowiedź #129 dnia: 05 Styczeń 2015, 10:08:56 »
Nosz kurde :P Pomyliłem cię ze Zbyszkiem :D:D

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #130 dnia: 05 Styczeń 2015, 10:21:40 »
Oczywiście, że jest OBD II

Offline gordoon

• Giełda
« Odpowiedź #131 dnia: 05 Styczeń 2015, 10:24:57 »
Zbyszek No jasne, że jest :P Jak tam twój Hyundai ?

jar.mar

• Gość
« Odpowiedź #132 dnia: 06 Styczeń 2015, 00:22:05 »
gordoon: na filmiku to dość głośno trzeszczy, u mnie jest znacznie ciszej (chyba że to dopiero początek). Jak podepnę pod kompa to napiszę jakie błędy wyszły i jaką "magic" postawił diagnozę

Offline gordoon

• Giełda
« Odpowiedź #133 dnia: 06 Styczeń 2015, 07:31:05 »
Być może to początki :P Jak się problem rozkręci to naprawiaj od razu.

Może dojść do skoków napięcia i będzie odłączać wspomaganie elektryczne, a przy okresie zimowym jest to zdecydowanie niebezpieczne.

Sam zrobiłem tysiąc ileś tam km bez wspomagania ;)

Nawet jak "magic" postawi diagnozę to wyślij mi te kody błędów. :)

jar.mar

• Gość
« Odpowiedź #134 dnia: 22 Styczeń 2015, 00:34:37 »
Powitać
bylem u magica ( dobry warsztat polecany przez wielu ). Podpieli pod kompa I weryfikacja najpierw układu kierowniczego-nie wyszły żadne błędy, A potem całej elektroniki ( całego auta ). Wyskoczyły dwa błedy na ABS I na poduszce powietrznej - spowodowane ponoć spadkiem napięcia czego powodem mógł być rozładowany akumulator ( faktycznie poprzednim wymienił akumulator na nowy ). Błedy skasowano, nie pojawiły sie ponownie. No I to byłoby tyle diagnozy-czyli brak diagnozy. A mnie dalej usztywnia kierownice podczas jazdy, szczególnie gdy jade powyzej 40.
 Gordoon czy u ciebie swieciła sie kontrolka esp gdy padł ci czujnik skŕętu? Bo błedy napewno miałeś. No dziwna sprawa w tym moim hujdaju, bo przeciez jak pada wspomaganie to kreci sie ciężko przy wolnej jeździe, parkowaniu - a u mnie jest ok wtedy. U mnie usztywnia kierownice jak zaczynam jechać szbciej I wtedy kreceniè kierownicą jest jakby skokowe tj. Tak jak wcześniej opisałem. No chyba ze to dopiero początkowy objaw psujacego sie czujnika. No ale to moze cos by sie ujawnilo przy podpieciu do kompa I jakis bład by wyskoczył? ??No nie wiem juz sam.
A co myślicie jeszcze o oponach, czy one mogłyby powodować taki objaw usztywnienia kierownicy? Opony sa z2012 firma bez szału tj.kingstar na dodatek wielosezonówki. Możu tu tkwi problem czyli na zewnątrz a ja sie doszukuje gdzies tam w środku :) Dajcie znać jak coś was oświeci