Autor Wątek: Problem z przegrzewaniem sie silnika od czasu do czasu  (Przeczytany 3102 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bzyk

• Gość
Problem z przegrzewaniem sie silnika od czasu do czasu
« dnia: 12 Styczeń 2009, 17:39:35 »
Witajcie, mam problem z moja "byla" Lantra (sprzedalem znajomemu dawno temu, a wynikl mu problem i chcialem jakos pomoc), zreszta tez sie kilka razy z nim spotkalem za mojej kadencji... pozniej sie uspil, ale najwyrazniej wraca w okresie zimowym...
Wszystko chodzi jak zegarek, mozemy stac w korku 2 godziny i jest ok, za to raz na jakis czas (tydzien, dwa) z nienacka temperatura potrafi skoczyc w gore pod Max-a ( tylko na wolnych obrotach), dodanie gazu powoduje spadek owej temperatury ! Ma ktos jakis pomysl ?? Nadmienie, ze wymienilem:
korek od naczynka wyrownawczego,
pompe wody,
termostat,
wszystkie przewody szczelne !

Coz to moze byc ??

pozdrawiam
bzyk

Cendra

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Styczeń 2009, 10:31:54 »
Może to tylko wskaźnik wariuje :>
u mnie np po wyłączeniu silnika a zostawienie samochodu na światłach, wskazówka idzie na maksa do góry :roll: dzieje się tak raz na jakiś czas...

bzyk

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Styczeń 2009, 14:53:54 »
no to jest jakas mysl... teoretycznie po dodaniu gazu, moze sie zwiekszyc napiecie w ukladzie elektrycznym... z tym ze wskaznik spada powoli, a teoretycznie powinien robic to drastycznie... a wlasnie... czujnik tez zostal wymieniony !

upsss....

Grzesik1

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Styczeń 2009, 17:49:27 »
Ładowanie jest ok?

LukaszMix

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Styczeń 2009, 15:40:33 »
a sprawdz korek na chlodnicy mialem tak u mie guma na kurku sie poprostu zawijala i nie moglo otworzyc chlodnicy (przelewu do wyruwnawczego)

bzyk

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Styczeń 2009, 15:33:29 »
Fakt, korek do chlodnicy dalej orginalny.. ale gumy wygladaj OK... ladowanie jak najbardziej w normie !

Od 2 tygodni nic sie nie wydarzylo... ale wiem ze to wroci :)

Korek wymienie oczywiscie (znaczy wlasciciel aktualny wymieni i sie zobaczy)

pozdrawiam

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Styczeń 2009, 15:42:35 »
źle założony, przycinający się termostat

Joshi

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Styczeń 2009, 18:23:57 »
Ja miałem to samo w moim obecnym BMW E36 318is, ale była walnięta głowica [pęknięta] oraz uszczelka lekko naruszona. Wymieniłem obie i wszystko wróciło do normy. Chociaż w Twoim wypadku raczej to nie to...

jergar

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Styczeń 2009, 19:53:18 »
u syna w Megane COUPE zatykał sie kataliaztor i objawy były podobne :->

bzyk

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Styczeń 2009, 17:17:33 »
Termostat byl pierwszym podejrzanym... oczywiscie zostal wymieniony... co do uszczelki, to by znikala woda, lub byla tlusta.. a tak nie jest, poza tym to sa naprawde sporadyczne zdarzenia (w zeszlym miesiacu raz, a auto robi ok 3-4tys /miesiac) Katalizator jakies 2 lata temu zostal zamieniony na przelotke :)... podejrzemwam, ze moze cos przy nagrzewnicy sie rozszczelnia i system sie zapowietrza raz na jakis czas... ale rozbierac to.... nie bardzo... jak sie zrobi czesciej to sie bedzie martwil aktualny wlasciciel... a to przeciez moje byle ukochane autko... I chcialbym mu pomoc :) Moze ktos ma jeszcze jakies tworcze mysli ?!