Autor Wątek: Jak przetestwać obecność głośników wysokotonowych?  (Przeczytany 10750 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lukzak2298

• Gość
Jak przetestwać obecność głośników wysokotonowych?
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Grudzień 2009, 17:11:04 »
Cytat: "grzech"
Wszystko ładnie wygląda... ale w praktyce:
zrobiłem plik co 1kHz od 1-25kHz z oznaczeniem częstotliwości powyżej 10 i 20kHz.
wszystko niby ładnie, ale po przekonwertowaniu do MP3 wytraca mi się całkowicie częstotliwość powyżej 15kHz (w pliku). Innych formatów radio w i30 nie odtwarza...
Wie ktoś w czym problem po przekonwertowaniu???

p.s.: zamieściłbym tu pliki w mp3, wav, ogg, flac ale nie wiem jak...

Nagraj AudioCD :)

Czemu kolega JAREK używa tak nieelegancko odzywa się na forum?

Jarek

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Grudzień 2009, 17:22:17 »
luzak - myślałem że jesteś luzak i określenie typu pogięło przyjmujesz z uśmiechem.
Jeżeli uraziłem to przepraszam.
Wracając do tematu: grzech chiał sprawdzić czy ma głośniczki wysokotonowe i żeby to sprawdzić nagrywa pliki testowe itp. Jeżeli ma się ucho niedrewniane to głośnik wysokotonowy po prostu słychać, wystarczy puścić głośniej radio a w chwilach ciszy będzie słychać szum, który przy nadawaniu analogowym jest nie do uniknięcia. Ucho odbiera wysokie dźwięki "kierunkowo" więc wystarczy przybliżyć ucho do głośnika (do trójkąta przy lusterku) i obrócić głową raz czy dwa a szum (syk) będzie słychać .

lukzak2298

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Grudzień 2009, 17:25:29 »
luKzak :)

wystarczy puścić muzykę i przysłaniać ręką (na przemian przysłaniać i odsłaniać) te dziurki w trójkątach przy lusterkach - napewno usłyszy różnicę

wystarczy zobaczyć czy w tych trójkątach są dziurki (siateczka) - jak ich niema to odpowiedź jest jasna

Jarek

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Grudzień 2009, 17:27:47 »
Jasne lukzak. Dobra metoda.
Wesołych Świąt ! <aniol>

weryfikator.kont

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Grudzień 2009, 08:43:10 »
Zostało już tak wiele napisane, że każdy sobie wybierze dowolny sposób sprawdzenia obecności przedmiotowych głośników. Temat zamykam.