Autor Wątek: Awaria skrzyni biegów - wymiana skrzyni  (Przeczytany 9561 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

antonio

• Gość
Awaria skrzyni biegów - wymiana skrzyni
« dnia: 24 Czerwiec 2008, 12:27:05 »
Witam
W moim accencie (78 000 przebiegu) trzy dni temu zaczęła buczeć trójka i czwórka, następnego dnia dzwięk się nasilił, a trójka sama wyskakiwała, ze skrzyni zaczął się wylewać olej (z drobinkami metalicznymi). Pojechałem do warsztatu i powiedzieli, że przy takich objawach na pewno skrzynia jest do wymiany. Oryginalna kosztuje 10000, regeneracja 5000, a zamienników czy używanych nie mogę znaleść. Może ktoś zna jakieś zamienniki i gdzie je można dostać. Może ktoś miał już podobne problemy z tym autem? Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Jarek

• Gość
[Accent LC] Awaria skrzyni biegów - wymiana skrzyni
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Czerwiec 2008, 13:16:54 »
Najprościej i najtaniej będzie kupić używaną kompletną skrzynię.

antonio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Czerwiec 2008, 13:20:09 »
Nigdzie nie mogę takiej znaleść. Do starszych accentów nie ma problemów. Ale do tego średnio mają na szrotach.

Jarek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Czerwiec 2008, 13:24:35 »
Szukaj z rozbitków, są firmy które specjalizują się tylko w skrzyniach (na zamówienie), wiem że nie jest to proste ale na pewno tańsze niż nowa skrzynia w aso, niestety trzeba googlować w necie.

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Czerwiec 2008, 14:16:11 »
Do Twojego wozu jest duży wybór skrzyń począwszy od od Accenta I (95-99)

antonio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Czerwiec 2008, 14:41:19 »
W serwisie hyundaia mi powiedzieli, że skrzynia od pozostałych modeli akcenta (z tą samą pojemnością) i innych pojemności silnika są zupełnie inne i nie będą pasowały.

kpawel

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Czerwiec 2008, 16:02:11 »
Czy skrzynia nie będzie pasowało od 1,3? Silniki różnią się tylko średnica tłoka -> ilością KM.

Czy jest różniąca w przełożeniu głównym między skrzyniom 1,5, a 1,3?

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Czerwiec 2008, 16:30:50 »
Cytat: "antonio"
W serwisie hyundaia mi powiedzieli,

Mam przekonanie graniczące z pewnością, że Ci okłamano.
Twoja skrzynia jest oznaczona: M5AF3 i była wkładana do Accent-ów od 1995 do 2005 r.

__Transmission Code Chassis Code Displacement 1st: 2nd: 3rd: 4th: 5th: Reverse: Final Gear:
Accent__ M5AF3__ X3 1495cc__ 3,462 2,053 1,37 1,031 0,838 3,25 3,942
Accent__ M5AF3__ LC 1495cc__ 3,615 2,053 1,37 0,971 0,825 3,25 3,65
Accent__ M5AF3__ LC 1600cc__ 3,615 2,053 1,37 1,031 0,825 3,25 3,842
Accent__ M5AF3__ LC2 1600cc__ 3,615 2,053 1,37 0,97 0,78 3,25 3,842

Znając życie to podejdą jeszcze skrzynie od innych modeli Hyundai-a - ale nie sprawdzałem empirycznie więc nie mogę doradzić; na pewno w obrębie Accenta I i II masz szerokie pole wyboru używanych skrzyń.

kml

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Czerwiec 2008, 07:31:15 »
A co z zestawem naprawczym do skrzyni? Było coś takiego w ASO i zdaje się, że kosztowało ok 1400 PLN - niestety nie pamiętam co ten zestaw obejmował.

Poza tym to może te skrzynie da się uratować, kwestia co się dzieje w środku.

kpawel

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Czerwiec 2008, 12:26:09 »
Sprawa wygląda tak.
1.
a.) kupisz zestaw naprawczy $$ + ktoś musi to wszystko wymienić (lepiej aby się na tym znał) $$

b.) kupić używana skrzynie z tego samego modelu i przybliżonego rocznika (będą te same przełożenia), nawet od 1,3 będzie pasować (trudno znaleźć przełożenia tej skrzyni, ale chyba są takie same w podobnym roczniku) $$

2.zdjąć i założyć skrzynie $$
3.odpowiedni olej do skrzyni $$
4.nowa tarcza sprzęgła $$

Teraz odpowiedz na pytanie, dlaczego skrzynia padła?
a)Wada fabryczna.
b)Ktoś zaniedbał wymiany oleju w skrzyni, co 24 miesiące lub 30 000km (co wcześniej nastąpi).
c)Olej wymieniony, ale nie odpowiedni wlany.

Niektóre modele skrzyń Hyundai’a są wrażliwe na jakość oleju, olej zbyt gęsty nie dotrze we wszystkie szpary (są dosyć małe) i ich nie będzie smarował.
Chyba ma być zalana olejem syntetycznym.

kpawel

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Czerwiec 2008, 12:39:07 »
Jeden telefon i jest skrzynia do Accent'a 1,5 2003r. cena 800zl

link do ogłoszenia

antonio

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Czerwiec 2008, 13:17:56 »
bardzo wszystkim dziękuje za pomoc
ostatecznie, idąc za radą e-gen, kupiłem używaną skrzynie na szrocie od accenta I. Dziś oddałem samochód do warsztatu, więc niebawem się dowiem, czy wszystko będzie pasowało. Jeżeli nie, to mogę ją zwrócić.
Co do eksploatacji, to wszystko było robione w terminie, więc to musiała być wada fabryczna. Straszny pech, bo dopiero w marcu skończyła mi się gwarancja.

Pozdrawiam

kml

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Czerwiec 2008, 13:30:14 »
Cytat: "kpawel"
Chyba ma być zalana olejem syntetycznym.

Dokladnie tak. Ja po kupnie od razu kazałem zalać ją takim olejem jaki jest podany w instrukcji. Dodatkowo jak czasami jest okazja to proszę żeby mi sprawdzili poziom oleju.

BTW: czy ktoś wie co jest dokładnie w tym zestawie naprawczym do skrzyni?

antonio, daj namiar gdzie kupowałeś i za ile.

U mnie się nic nie dzieje ale liczę, że po przekroczeniu 100 tys dam skrzynie do generalnej inspekcji na wszelki wypadek.

antonio

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Czerwiec 2008, 14:40:20 »
kupowałem na szrocie na strażackiej za 600 zł. Ale jeżeli nic ci sie nie będzie działo, to po co chcesz ją ruszać. Zamiast naprawić, to jeszcze ci ją popsują (jak to polscy mechanicy). Poza tym w moich poprzednich samochodach skrzynie chodziły bez problemów jak je sprzedawałem przy nawet 200000 przejechanych. Mój przypadek to tylko cholerny pech.

kml

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Czerwiec 2008, 17:56:55 »
Cytat: "antonio"
kupowałem na szrocie na strażackiej za 600 zł. Ale jeżeli nic ci sie nie będzie działo, to po co chcesz ją ruszać. Zamiast naprawić, to jeszcze ci ją popsują (jak to polscy mechanicy). Poza tym w moich poprzednich samochodach skrzynie chodziły bez problemów jak je sprzedawałem przy nawet 200000 przejechanych. Mój przypadek to tylko cholerny pech.

Chociażby po to zeby sprawdzili synchronizatory i reszte bebechów. Mam jakieś drobne wątpliwości co do trójki a wszystko chce zrobić jak się zbiegnie z wymianą płynów. Nie wiem jakie mialeś doświadczenia ale ja sie nie boje oddawać samochodu do mojego warsztatu.

Co do Twojej skrzyni to ja stawiam na zaniedbanie w pewnej chwili bo nie chce mi się wierzyć, że wszystko robione na czas i nagle skrzynia się ******* w 100%.

grzesik1: usunięcie wulgaryzmu, dostajesz UPOMNIENIE!