Autor Wątek: Awaria skrzyni biegów - wymiana skrzyni  (Przeczytany 9071 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

antonio

• Gość
[Accent LC] Awaria skrzyni biegów - wymiana skrzyni
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Lipiec 2008, 01:06:44 »
Przepraszam, że tyle nie pisałem, ale wyjechałem na dłużej.
Natomiast sytuacja ze skrzynią wyglądała tak: skrzynie od starych akcentów niestety nie pasują, nawet w tych akcentach II są różne rodzaje. Skrzynię ze strażackiej oddałem i pojechałem aż do łodzi na szrot, gdzie mieli skrzynię do mojego modelu. Z tym samochodem to tragedia - żadnych zamienników jeżeli chodZi o części (np. wszystkie zamienniki sprzęgła nie pasowały - jedynie oryginalne sprzęgło).

Jeszcze raz bardzo wszystkim dziękuję za wskazówki i pomoc

Pozdrawiam

kml

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Lipiec 2008, 07:05:47 »
Cytat: "antonio"
Przepraszam, że tyle nie pisałem, ale wyjechałem na dłużej.
Natomiast sytuacja ze skrzynią wyglądała tak: skrzynie od starych akcentów niestety nie pasują, nawet w tych akcentach II są różne rodzaje. Skrzynię ze strażackiej oddałem i pojechałem aż do łodzi na szrot, gdzie mieli skrzynię do mojego modelu. Z tym samochodem to tragedia - żadnych zamienników jeżeli chodZi o części (np. wszystkie zamienniki sprzęgła nie pasowały - jedynie oryginalne sprzęgło).

Jesteś pewien z tym sprzęgłem? Do wersji 1,3 są zamienniki od konako do sachsa. Poza tym jak często wymienia się sprzęgło? Raz w życiu samochodu więc można odżałować na oryginał i mieć spokój. Poza tym nie wierze, że wersja 1,5 nie ma zamienników. IMO po prostu jesteś negatywnie nastawiony po tej całej sytuacji ze skrzynią :)

Powiedz lepiej czy doszliście do tego co się stało, że skrzynia totalnie padła no i ile zapłaciłeś za nową skrzynie.

antonio

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Lipiec 2008, 11:01:58 »
Serio, każdy zamiennik, który kupiłem do mojego samochodu wg katalogów nie pasował - jedynie oryginalne części. Ktoś mógłby powiedzieć, że pewnie nie umiem ich znaleść, ale wcześniej miałem wiele innych samochodów i wtedy oryginalne części nawet nie przechodziły mi do głowy (wszystko mogłem znaleść w zamiennikach).
Co do skrzynki to zapłaciłem 1000 zł za skrzynię, 650 za kompletne sprzęgło, simeringi (40), podkładki pod wydech 50, olej do skrzyni (też parę złotych), płyn do sprzęgła (ileś tam). Robocizna: 800 zł.
Przy okazji poszła złączka elastyczna wydechu, więc tu też 150 zł doszło.

Mechanicy mówili, że awaria mojej skrzyni to pewnie wada fabryczna. Obudowa była pęknięta, ale powiedzieli, że ta dziura nie powstała od zewnątrz, tylko że pewnie coś ją wybiło od środka.

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Lipiec 2008, 12:59:28 »
Cytat: antonio
Przy okazji poszła złączka elastyczna wydechu, więc tu też 150 zł doszło.

koszt samego łącznika to 45 zł

Jeżeli masz zanotowane to podaj dokładny typ skrzynki, która podpasowała.

antonio

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Lipiec 2008, 16:44:38 »
Niestety dobierałem na wygląd. Poza tym (co dziwne) ta skrzynia była z brytyjskiego samochodu i miała numery zupełnie inne niż moja stara skrzynia.

Vex

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Lipiec 2008, 18:39:48 »
Grunt ze udalo sie skompletowac. Takie same przelozenia ? nie wrzucasz biegu odwrotnie, 5 zamiasts jedynki ? :-D

kml

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Lipiec 2008, 21:11:23 »
antonio, no troche to wyszło :( teraz pilinuj tego ale jak znam życie to do końca życia samochodu masz spokój :)

antonio

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Lipiec 2008, 22:28:41 »
No oby! Na razie jest w porządku!
Jeszcze raz stokrotne dzięki dla wszystkich chętnych do pomocy! Pozdrawiam