Forum > Lantra
Problem z Odpaleniem raz pali raz Nie
Grzesik1:
To na zdjęciu to elektrozawór podciśnienia, a to co nawala i p[rzez co nie moze odpalic, to PT
Tajniaczek:
--- Cytat: "grzesik1" ---Z którego roku lantra była?
--- Koniec cytatu ---
Lantra Jest z 1992 roku silnik 1,5 Grześik czy to jest ten tranzystor mocy ??
Czy to małe to tranzystor?
Grzesik czy ty wymieniałeś ten tranzystor mocy ?? Jeżeli tak to ile może kosztować to cudo ?? czy możecie rozwinąć skrót PT <czytaj>
Bardzo dziekuje za natychmiastową pomoc <piwo>
Grzesik1:
Tak, to jest PT, u mnie było tak, że podczas jazdy zgasł i koniec... holowanie do domu.
Następnego dnia zapalił i zgasł i już się wiecej nie odezwał.
Sprawdziłem tylko czujnik optyczny w aparacie zapłonowym, (jeśli wskazówka od obrotów drga podczas kręcenia rozrusznikiem to jest ok).
Zmieniłem cewke i nic, Po zmianie Tranzystora odpalił od strzała.
Nowy kosztuje 290zł :)
Cena z aukcji przystępna, ja na początku podłączyłem z jakiejś mazdy potem z ponego 94r(3pin tylko odwrotne i kolor szary), nigdzie nie mogłem dostać oryginału, a tu proszę :)
PT Power Transistor - tranzystor mocy - moduł zapłonowy
Tajniaczek:
--- Cytat: "grzesik1" ---Sprawdziłem tylko czujnik optyczny w aparacie zapłonowym, (jeśli wskazówka od obrotów drga podczas kręcenia rozrusznikiem to jest ok).
--- Koniec cytatu ---
Grzesik wielkie dzięki czyli ten PT Power Transistor to nic innego jak to małe gówniuszczku z miejsce na 1 śrube przykręcane do ECI. Powiedzcie mi jeszcze gdzie w takim razie mieści się ten moduł zapłonu z Aukcji ??
Grzesik1:
--- Cytat: "Tajniaczek" ---PT Power Transistor to nic innego jak to małe gówniuszczku z miejsce na 1 śrube przykręcane do ECI.
--- Koniec cytatu ---
Nie, Moduł to to samo co PT i to samo co Power transistor :) Jest to ta kosteczka z napisem J121 z aukcji którą wskazałeś na allegro. I jest przykręcona do głowicy poprzez kolektor ssący między 2 a 3 wtryskiwaczem.
To małe coś na jeden przewód to nie mam pojęcia co to jest i za co odpowiada wiem, że kiedyś podczas pracy silnika to odłączyłem i silnik pracował normalnie :roll:
Gdzieś kiedyś słyszałem że to jakiś element od obrotomierza, w ponym kuzyna który obrotomierza nie miał tego dingsa też nie było, ale ile w tym prawdy tego nie wiem.
Na forum mitsumaniaków był kiedyś opis jak sprawdzić Power transistor, (nieszczęsny pt)
Nawigacja
[#] Następna strona