Forum > Matrix / ix20

[ix20] Rzężenie w silniku na biegu jałowym

<< < (2/5) > >>

lukasz.zst:

--- Cytat: "Magnusus" ---Niestety w moim Hyundai-u sprawa rzężenia na biegu jałowym cały czas występuje. Za każdym razem kiedy tylko przyjechałem do serwisu i sadzałem obok siebie serwisanta to cisza jak makiem zasiał, oczywiście zawsze słyszę że nic nie mogą zrobić dopóki nie usłyszą. Samochód ma przebieg 16000 i takie kwiatki, nagrałem ostatnio ten dźwięk iPhonem za pomocą dyktafonu, niestety plik audio nie oddaje tego przerażającego dźwięku. Dosłownie ręce mi opadają, coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu że zakup Hyundaia wcale nie był trafionym wyborem. Jak na razie to po roku użytkowania widzę tylko wady :cry:
--- Koniec cytatu ---

Wieże ci ,ale sam powiedzieć że w serwisie nic sie nie dzieje , porostu jest przewrażliwiony , druga moja rada zmień serwis

ph71:

--- Cytat: "Magnusus" ---Niestety w moim Hyundai-u sprawa rzężenia na biegu jałowym cały czas występuje. Za każdym razem kiedy tylko przyjechałem do serwisu i sadzałem obok siebie serwisanta to cisza jak makiem zasiał, oczywiście zawsze słyszę że nic nie mogą zrobić dopóki nie usłyszą.
--- Koniec cytatu ---

To też ostatnio przerabiałem, dokładnie z takim efektem jak u Ciebie...
Ktoś w serwisie podpowiedział, że mam naciskać pedał sprzęgła to ustanie.
Faktycznie po naciśnięciu nie ma tego dźwięku, jak puszczę to się pojawia.
Problemem dla dokładnej diagnozy usterki jest fakt, że dźwięk ten pojawia się okresowo, trwa jakiś czas i zanika, po czym za jakiś czas znów się pojawia i tak w kółko. W serwisie oczywiście się pojawić na życzenie nie chce, więc i ja kręcę się w kółko. A słychać go najlepiej na postoju, najczęściej po dłuższej jeździe, choć reguły nie ma.
Mam nadzieję, że nie jest to istotna usterka lecz niedopracowanie nie mające istotnego wpływu na pracę np. skrzyni biegów. Póki co niepokój pozostaje...

waldi678:
Witam . Posiadam hyundaia matrixa 1,5 CRDI i mam podobną przypadłość , u mnie jak silnik i skrzynia jest jeszcze zimna to terkotanie niewystepuje , po zagrzaniu tylko na luzie słychać terkotanie , jak wcisnę sprzęgło to ustaje , mechanik mówi że to terkotaja jakies wałeczki  lub zęby o zęby trybów i niema się czym przejmować te typy tak mają .Wina leży po stronie braku koła dwumasowego ,skrzynia ma przejechane 160 tys. , mówił jeszcze że często po wymianie koła dwumasowego na jedno masowe w dieslach tak się dzieje szczególnie w oplach , zaznaczę że terkotanie słychać tylko na zewnątrz pojazdu po stronie skrzyni biegów.

sense:
Widzę, że problem robi się coraz powszechniejszy. Porządna firma już dawno by zareagowała.
U mnie bez zmian, rzęzi co jakiś czas (codziennie po kilka razy). Serwis raz nie słyszy, innym razem są bezradni. Od kierownika serwisu usłyszałem, żeby z tym nic nie robić bo jak rozbiorą skrzynię to mogą juz jej tak dobrze nie poskładać  :shock:
Wiem, że skrzynia to ciężka rzecz, ale żeby serwis nakłaniał do jeżdżenia z taką usterką?  :evil:
Tak to tylko w Hyundai`u  :shock:

cosmo:

--- Cytat: "sense" ---
Wiem, że skrzynia to ciężka rzecz, ale żeby serwis nakłaniał do jeżdżenia z taką usterką?  :evil:
Tak to tylko w Hyundai`u  :shock:
--- Koniec cytatu ---

to akurat prawda. Ja mam problem z bluetooth, który zaczął świrować po wizycie w ASO. Gdy po odebraniu auta następnego dnia podjechałem do serwisu z problemem, usłyszałem, że oni nie są w stanie nic zrobić i najlepiej żebym pojechał prywatnie do jakiegoś mechanika znającego się na elektryce! Parodia i żenada...
Unikajcie ASO Wrocław z ul. Kochanowskiego.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej