Forum > Matrix / ix20
[ix20] Rzężenie w silniku na biegu jałowym
Dzivan:
Hej. Od dawna chciałem poruszyć problem mojego ix20 na naszym forum - teraz w końcu mam trochę czasu, zeby o nim napisać. Hultaja nabyłem w styczniu 2012 (rocznik 2011 naturalnie). Od kwietnia, tj. przy przebiegu ok. 4300km, pojawiły się w silniku odgłosy rzężenia lub szurania, występujące jedynie na biegu jałowym lub na jedynce, przy bardziej obciążonym silniku (np. w czasie długiej podróży - podczas postoju na światłach) lub podczas pracy klimatyzacji. Dźwięki zanikają przy wciśnięciu sprzęgła; dodam jeszcze, ze podczas wciskania pedału sprzęgła słyszę jakby pyknięcie, którego wcześniej nie było. Wspomniane objawy nie wpływają na osiągi auta, spalanie itp., są jednak nieco dokuczliwe i wzbudzają niepokój ( coś dolega MOJEMU NOWEMU autku :evil: ) Odwiedziłem oczywiście moją ASO - panowie twierdzili, ze z podobnym problemem w ix20 spotykają się po raz pierwszy, jednak osłuchali silnik, opukali i wymienili łożysko oporowe sprzęgła, co na ok. 1000 km spowodowało jedynie wyciszenie szmerów. Aktualnie mam na liczniku 9400km, auto sprawuje się świetnie - poza tą jedną sprawą. Czy ktoś z Was spotkał się z czymś podobnym? Proszę o pomoc.
sense:
Hej
Mam to samo. Na początku września zgłaszam do AZ Auto w Warszawie. Dam znać co i jak.
[ Dodano: 2012-09-15, 21:48 ]
Z tego co wiem, to łożysko oporowe sprzęgła byłoby problemem w odwrotnej sytuacji, tzn, hałas byłby słyszalny tylko po wciśnięciu sprzęgła.
Niech sprawdzą osłonę termiczną układu wydechowego, lub przyległe elementy, czy nic nie wpada w rezonans.
Podejrzewam, że masz ciszej, bo do czegoś się przypadkowo dotknęli.
Mi dokręcili w/w osłonę i też jest lepiej, ale jeszcze nie do końca. Sprzęgła nie ruszali.
Magnusus:
Witam, niestety dołączę do grona użytkowników w których autku słychać szmery :-( Mam dokładnie taki sam problem jaki opisał "Dzivan". Jestem świeżo po udanym urlopie w górach gdzie autko sprawowało się doskonale, jednak w trasie stojąc na światłach usłyszałem jakieś szmery od strony silnika. Podczas jazdy w/w szmery zanikły, pojawiają się nieregularnie, zazwyczaj po dłuższej jeździe na biegu jałowym i nie ma na to wpływu uruchomiona klimatyzacja. Poruszając się wcześniej autkiem po mieście nic podobnego nie słyszałem, mój przebieg to 5000. Chyba nie obędzie się bez wizyty w servisie, tylko jestem ciekawy co z tym zrobią. Na wszelki wypadek wydrukuję im scren-a z forum, może to uzmysłowi im że to nie jest sporadyczny przypadek. Na pewno zgadzam się z "Sense" że to nie może być sprzęgło, może rzeczywiście wspaniali "pepiczki" coś za słabo przymocowali podczas montażu. :evil:
stalowiak:
--- Cytat: "Dzivan" ---Dźwięki zanikają przy wciśnięciu sprzęgła
--- Koniec cytatu ---
mam to samo w innym aucie, innej marki (przebieg około 330000km). I też nie był to objaw jednostkowy. Byli tacy na forum, którzy wydzierali skrzynię, wymieniali w niej łożyska, łożyska oporowe, dociski, koła dwumasowe i pomagało to na kilkanaście-kilkadziesiąt kilometrów. I stwierdzono, że TTTM (ten typ tak ma). Wy macie troszkę za świeże auta, żeby tak terkotało.
--- Cytat: "Magnusus" ---to nie może być sprzęgło
--- Koniec cytatu ---
skoro rzężenie ustaje po wciśnięciu sprzęgła (
--- Cytat: "Dzivan" ---Dźwięki zanikają przy wciśnięciu sprzęgła; dodam jeszcze, ze podczas wciskania pedału sprzęgła słyszę jakby pyknięcie, którego wcześniej nie było.
--- Koniec cytatu ---
), to raczej ma to związek z nim samym lub ze skrzynią...
Napiszcie jak będziecie wiedzieć co się terkotało u Was. Powodzenia.
Magnusus:
Niestety w moim Hyundai-u sprawa rzężenia na biegu jałowym cały czas występuje. Za każdym razem kiedy tylko przyjechałem do serwisu i sadzałem obok siebie serwisanta to cisza jak makiem zasiał, oczywiście zawsze słyszę że nic nie mogą zrobić dopóki nie usłyszą. Samochód ma przebieg 16000 i takie kwiatki, nagrałem ostatnio ten dźwięk iPhonem za pomocą dyktafonu, niestety plik audio nie oddaje tego przerażającego dźwięku. Dosłownie ręce mi opadają, coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu że zakup Hyundaia wcale nie był trafionym wyborem. Jak na razie to po roku użytkowania widzę tylko wady :cry:
Nawigacja
[#] Następna strona