Autor Wątek: Wczoraj kupiłem Accenta i mam pare istotnych pytań  (Przeczytany 12507 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

BLOONDYN

• Gość
Wczoraj kupiłem Accenta i mam pare istotnych pytań
« Odpowiedź #45 dnia: 18 Styczeń 2009, 13:10:35 »
Ja również miłośnikiem VW nie jestem a jak widzę młodziana z golfem na światłach na skrzyżowaniu to mi się "sierść na plecach jeży" - bo taki myśli że Pana Boga za nogi chwycił.
A jak pójdziesz do mechanika zapytać się jakie auto ci poleci to powie -"FAŁ WY" ( VW)
U mnie w rodzinie są dwa VW -Polo i Golf IV oba kilku letnie i przy obu musiałem już grzebać (głównie zamki ,podnoszenie a raczej opadanie szyb czujniki oleju)
Ja mojego Accenta kupiłem w Niemczech 4 lata temu za 1400 euro ( wtedy 6000 zeta )stan tech, ideal - klima, abs,pełna elektryka , regulacja kierownicy a jedyne co mi się nie podoba to plastiki w kabinie( wcześniej miałem PONY też GLS i były użyte duzo lepsze tworzywa - miękkie i nic nie trzeszczało) które po roku jeżdzenia po polskich drogach zaczęły się odzywać . Spalanie na benzynie takie jak napisałeś i ani o jotę inne.Ja mam instalacje gazową i spalanie na nim :
trasa do 100km/h - 6,1 (rekord)
trasa 130km/h - 8
miasto - 9.5 - 10
średnio mojej jazdy na codzień -ok. 8,5
 Pozdrawiam ;-)

kml

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 18 Styczeń 2009, 13:34:16 »
sulej, jestem totalnie zaskoczony :) Masz hyumobila z webasto, jak dla mnie rewelacja :D

sulej

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 18 Styczeń 2009, 14:01:29 »
No webasto to fajna sprawa, szczególnie w mrozy, wychodzę na zakupy - a ono sobie grzeje i jak przychodzę np. po godzinie (czasem tyle schodzi) w aucie cieplutko bo to samo się wyłącza i włącza, muszę skombinować instrukcję obsługi do tego żeby móc dostosować do potrzeb, fajna sprawa to webasto, ciekawe ile paliwa zużywa przy okazji ;)

kml

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 18 Styczeń 2009, 16:02:27 »
Cytat: "sulej"
fajna sprawa to webasto, ciekawe ile paliwa zużywa przy okazji ;)

Mniej niż straty związane ze zwolnieniem lekarskim i lekami :) Ja już nie wchodze do zimnego samochodu o ile naprawde nie musze tylko daje mu ze 3 minut zeby pochodził i potem ciepłe do środka i jazda. Znacznie przyjemniej :)

adams502

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 18 Styczeń 2009, 18:37:17 »
raczej żadne auto fabrycznie nie ma webasta przynajmniej takie do 100 000 zł. można sobie coś takiego zmontować do każdego auta (nie ma ograniczeń) za ok 3000/3500 zł. można do aut na ropę i benzynę dodpina się wtedy takie webasto do baku, spalanie coś ok 1l na godz.

kml

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 18 Styczeń 2009, 19:04:13 »
adams502, no i własnie dlatego ja jeste taki zaskoczony tym "webastem" ale skoro jest i działa to czemu nie.

Cendra

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 18 Styczeń 2009, 22:39:58 »
webaso ekstra sprawa, jak jeszcze idzie ustawic na godziny to zazdroszcze :)

krawiol

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 19 Styczeń 2009, 23:10:37 »
Cytat: "Cien"
To zimowe wyniki ?? mnie min. spalil w trasie 6,2 spokojna jazda 70-90 bez korkow i wyprzedzania i gwaltownego przyspieszania.
wynik 7,5 w miescie - to pewnie bez korkow i dluzsze odcinki i latem.
w zime w jednostkowym przypadku spaliła mi landryna 8.2 l. Jeżeli chodzi o długość pokonywanych odcinków to 10 km w jedną stronę do pracy, 8 godzin postoju i 10 km do domu. obecne jeżdzi autem żona i jak wygląda u niej kwestia spalania dokładnie nie wiem, ja przesiadłem się na ibizke.

Cytat: "kml"
:shock: albo jeździsz wyjątkowo ekonomicznie na dobrym paliwie albo nie wiem co. Jak dla mnie to aż za mało :)
straram się jeździć ekonomiczne, fakt, czy na dobrym paliwie ciężko powiedzieć (obecne właścicielem stacji jest lukoil ;) ) ale fakt jest taki,że od dnia w którym zawitałem po raz pierwszy na stacje benzynowa ( jeszcze moim trabantem 601) tankuje w sumie tylko tam.

sulej

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 27 Styczeń 2009, 18:16:18 »
Zauważyłem jedną rzecz, rano na zimnym silniku zaraz po odpaleniu, na wolnych obrotach silnik słychać jak diesla - takie ledwo słyszalne delikatne klekotanie które ustaje jak auto się nagrzeje, jest słyszalne przy niskich obrotach i tylko na zimnym silniku co to może być i czy warto się niepokoić?

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 27 Styczeń 2009, 19:12:52 »
Witam. Jest do związane ze słabym smarowaniem klawiatury silnika znajdującej się na jego górze. Potencjalne przyczyny to: zużyty olej, nieprawidłowo dobrany olej do silnika (zbyt gęsty), za mały poziom oleju w silniku. Czy się martwić? Na krótką metę nie. Po dłuższym czasie potrzebny będzie remont silnika. Pozdrawiam Igor.

kml

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 27 Styczeń 2009, 20:14:27 »
sulej, za gęsty olej. Kiedyś to przerabiałem i natychmiast zmieniłem olej na inny. Nie wiem w jakim stanie masz silnik ale polecam Mobil 1 5w50 syntetyk. Użtkuje taki od roku i jest wybornie ;)

sulej

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 28 Styczeń 2009, 11:43:23 »
Od razu po kupnie auta (miesiąc temu) zmieniłem olej na 10W40, hmm co polecacie mi teraz zrobić - zależy mi na tym by to auto mi jeszcze długo pojeździło - bardzo dużo jeżdżę, więc proszę o radę uwzględniającą to że chciałbym aby to auto mi jeszcze posłużyło, czy to oznacza że powinienem teraz zmienić olej na 5W40 czy też oznacza że auto się "przyzwyczai"?

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 28 Styczeń 2009, 14:37:52 »
Cytat: "sulej"
Od razu po kupnie auta (miesiąc temu) zmieniłem olej na 10W40, hmm co polecacie mi teraz zrobić - zależy mi na tym by to auto mi jeszcze długo pojeździło - bardzo dużo jeżdżę, więc proszę o radę uwzględniającą to że chciałbym aby to auto mi jeszcze posłużyło, czy to oznacza że powinienem teraz zmienić olej na 5W40 czy też oznacza że auto się "przyzwyczai"?

Wymieniaj olej regularnie co 10 kkm i stosuj oryginalny filtr oleju; jeżeli Twoje auto przepala olej to musisz dbać o właściwy poziom oleju.

sulej

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 28 Styczeń 2009, 15:16:24 »
czyli nie wymieniać tego oleju na inny pomimo iż słychać to stukanie? Nie czeka mnie remont silnika?
Bo w razie czego wolę wydać 200 stówy teraz niż później remontować silnik, a eksploatuję auto intensywnie - 20000 rocznie to moje minimum. Co do oleju zawsze zmieniam regularnie - nie oszczędzam na oleju, tylko chodzi mi o to czy jak przedmówca napisał - nie skończy się to czasem remontem silnika po jakimś czasie, auto planuję używać jeszcze przez parę lat (minimum 2).

EDIT:
Przejrzałem google w poszukiwaniu rozwiązania, niektórzy piszą że to normalka i że popychacze zaworów w zimę póki się nie nagrzeją tak mogą hałasować...
Inni że to wina sprzęgła - u mnie to całkiem możliwe - czasem śmierdzi sprzęgłem - ale... nie sprawdzałem jeszcze czy wciśnięcie sprzęgła powoduje ustąpienie klekotania (a taki objaw podobno o tym przesądza - sprawdzę to dzisiaj).
Jeszcze inni piszą o tym że mogą stukać panewki (u mnie to możliwe gdyż właścicielka nie wiedziała jaki olej stosowała a ja zalałem 10w 40)

Liczę na to iż ktoś miał podobny problem i wie co sprawdzić by się dowiedzieć która z tych możliwości jest prawdziwa i czy jest to poważne.

Tutaj opisują podobne problemy:
http://forum.vectraklub.pl/index.php?showtopic=8065
http://www.corsa-a.pl/forum/viewtopic.php?t=1044
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=31803
Co forum to inna wersja. <glupek2>

kml

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 28 Styczeń 2009, 18:19:27 »
sulej, jaki olej masz teraz? Minerał, syntetyk? Jaka firma etc? Ja u siebie miałem podobnie i zmieniłem olej, stukanie zanikło.