Autor Wątek: Wczoraj kupiłem Accenta i mam pare istotnych pytań  (Przeczytany 12478 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sulej

• Gość
Wczoraj kupiłem Accenta i mam pare istotnych pytań
« Odpowiedź #60 dnia: 28 Styczeń 2009, 18:31:41 »
Shell Helix 10W40

kml

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 28 Styczeń 2009, 18:44:31 »
Cytat: "sulej"
Shell Helix 10W40

Syntetyk?

sulej

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 28 Styczeń 2009, 19:37:10 »
10W40 oznacza półsyntetyk :-P

kml

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 28 Styczeń 2009, 21:27:07 »
10W40 oznacza półsyntetyk :-P

No widzisz, a ja myslałem ze widziałem syntetyk 10wXX ale możliwe, ze się mylę :) Nie ma żadnych śladów w dokumentacji co było lane wczesniej?

sulej

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 28 Styczeń 2009, 21:32:19 »
Nie ma, inaczej wlałbym to co było lane, babka nie wiedziała co lała a naklejka była nieczytelna.

adams502

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 28 Styczeń 2009, 21:41:43 »
Ja zalałem 10W40 Castrol Magnatec i słychać było stukanie ale tylko przy mrozach poniżej -10 stopni i tylko zaraz po odpaleniu. mam instrukcje od tego auta i zaznaczony jest w niej olej 5W40,10W40 i 15W40(mineralny!). 5W40 jest do +38 stopni temperatury powietrza, 10W40 jest od -23 stopni w gorę a jeżeli ktoś stosuje mineralny to temperatura nie może spaść poniżej 0 stopni. Już teraz nie będę zmieniał oleju, ale wydaje mi się że na zimę najlepiej zalać 5W a na lato 10W

PS: wybór oleju zależy od stanu silnika, za rzadki olej (5W) przy silniku z większym przebiegiem się nie sprawdzi (na pewno pojawią się wycieki i smarowanie będzie gorsze) mino wszystko optymalnym rozwiązaniem na cały rok i do każdego auta jest olej 10W40 TYLKO POWAŻNEJ FIRMY takiej jak: Mobil1, Elf, Castrol

sulej

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 28 Styczeń 2009, 22:06:30 »
tak też właśnie pomyślałem toteż zalałem go shellem helixem 10w40.
przebieg to 180 000 raczej oryginalny.
Dźwięk jest ledwo słyszalny, metaliczny i tylko przy odpalaniu i pierwszych minutach drogi później zanika, zwłaszcza słyszalny (jak się wsłucham) przy niskich obrotach.

meler

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 28 Styczeń 2009, 22:57:13 »
Ja tez się przyłączę do dyskusji. Pod koniec lutego musze zrobić przegląd. Z moich spostrzeżeń, przez 8tys km zjadł mi litr oleju (przebieg niby 135000 ale coś mi się zdaje że jednak kręcony ;|, rok 99). Chyba to nie jest aż taka znaczna ilość, no ale cóż.
Cały czas byl lany Valvoline 10w40 ja zalałem shellem 10w40.
Pytanie czy kontynuować półsyntetyki? czy może kupić syntetyk? Jak już pożera ten olej to co będzie lepszym rozwiązaniem? i czy taka ilość to norma w tym roczniku?

Z góry dzięki za odpowiedzi;)
Pozdrawiam

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 29 Styczeń 2009, 09:45:03 »
Cytat: "meler"
Ja tez się przyłączę do dyskusji. Pod koniec lutego musze zrobić przegląd. Z moich spostrzeżeń, przez 8tys km zjadł mi litr oleju (przebieg niby 135000 ale coś mi się zdaje że jednak kręcony ;|, rok 99). Chyba to nie jest aż taka znaczna ilość, no ale cóż.
Cały czas byl lany Valvoline 10w40 ja zalałem shellem 10w40.
Pytanie czy kontynuować półsyntetyki? czy może kupić syntetyk? Jak już pożera ten olej to co będzie lepszym rozwiązaniem? i czy taka ilość to norma w tym roczniku?

Z góry dzięki za odpowiedzi;)
Pozdrawiam

nie masz się czym przejmować, ale jak masz fantazję to możesz eksperymentować z różnymi olejami i być może mniej go zniknie.

sulej

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 30 Styczeń 2009, 15:01:16 »
Czy w moim przypadku powinienem jednak zmienić olej czy zostać przy starym i czy ten stukot to mogą być panewki?

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 30 Styczeń 2009, 15:43:38 »
czy ten stukot to mogą być panewki?

trudno powiedzieć, nie słyszałem tego dźwięku; w każdym razie jeżeli stukot milknie po kilku chwilach od zapalenia to nie masz się czym przejmować.

Cien

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 30 Styczeń 2009, 19:58:35 »
a ja bym sie chetnie dowiedzial - czy jest jakis patent aby sprawdzic jaki olej byl uzywany do tej pory ... :roll:

kml

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 30 Styczeń 2009, 20:06:55 »
Cytat: "Cien"
a ja bym sie chetnie dowiedzial - czy jest jakis patent aby sprawdzic jaki olej byl uzywany do tej pory ... :roll:

Jest coś takiego gdzie bierzesz próbkę oleju z silnika i dajesz do zbadania: naprawde, nie zmyślam. Czytałem o tym i jest to wykonalne ale nie było nic napisane o cenie takiej usługi to znaczy zapewne tyle co BARDZO drgo etc.

foyle

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 31 Styczeń 2009, 09:50:51 »
Ja kupiłem 3 miesiące temu Accenta 99 , był zalany 5w50 i takim go też zalałem tylko dałem Mobil1. Autko stoi na dworze , jeżdżę krótkie odcinki do pracy 4km (czasem trasa i wychodzi 700km na miesiąc ), aku jeszcze nawet nie podładowywałem i cały czas pali od kopa , nawet w największe mrozy . Ma zrobione 110tys. i nie zauważyłem żeby oleju ubyło , ta więc nie żałuję , że zalałem syntetykiem :lol:
Poza tym , sulej twoje autko ma 14 lat , więc zawsze coś usłyszysz i jak się tak każdym stukiem będziesz tak przejmował , to więcej będziesz w nim grzebał niż jeździł :-P

Cien

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 31 Styczeń 2009, 12:49:30 »
Cytat: "kml"
Cytat: "Cien"

Jest coś takiego gdzie bierzesz próbkę oleju z silnika i dajesz do zbadania: naprawde, nie zmyślam. Czytałem o tym i jest to wykonalne ale nie było nic napisane o cenie takiej usługi to znaczy zapewne tyle co BARDZO drgo etc.

Pytanie gdzie taką próbkę oddać ...

Juz chyba mam :)
http://www.v-t.pl/foldery/FolderAnalizaOlejuPOST.pdf