Autor Wątek: Prosze o rade, mam problem ze sprzęgłem  (Przeczytany 2914 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tomekania2

• Gość
Prosze o rade, mam problem ze sprzęgłem
« dnia: 24 Grudzień 2008, 13:44:19 »
Witam mam maly problem z moim autkiem.Ja puszczam szybko sprzeglo to piszczy.Czy to oznacza ze mam do wymiany sprzeglo?

[ Komentarz dodany przez: grzesik1: 2008-12-24, 13:58 ]
zanim napiszesz kolejny post przeczytaj regulamin, zwróć szczególną uwagę na tytułowanie postów!

5pawel5

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Grudzień 2008, 12:31:51 »
Szczerze powiem Ci że może być kika objawów w zależności od odgłosu piszczenia, ale pierwsze:
 W którym momencie piszczy, czy przy wciskaniu, popuszczaniu czy calkowitym odbiciu sprzegla?

Jak chodzi skrzynia, czy biegi wchodzą dobrze?

Czy sprzęgło działa i łapie na odpowiednim docisku nogi?

Sprzęgło nie może piszczeć, może ewentualnie się ślizgać, ale to jest wycie silnika, piszczeć może pasek klinowy. Zrób 2 testy. Pierwszy- wrzuć 3 i zaciągnij ręczny i wtedy ruszaj, jeżeli zacznie wyć silnik i nie zgaśnie to sprzęgło(jak masz słaby ręczny to naciągnij lub podłóż coś pod koło) drugi- odpal silnik i pojej wodą pasek klinowy. Wg mnie ślizga ci się pasek, ale nie słyszałem tego dźwięku a możesz poprostu mieć słabo naciągnięty pasek klinowy i alternator może mieć małe obroty co też słychać poprzez pisk.

Jak zrobisz testy i odpowiesz mi na powyższe pytania to bardziej szczegółowo opowiem Ci należy zrobić i w czym tkwi problem.

kml

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Grudzień 2008, 19:42:31 »
tomekania2, jest takie fajne coś co nazywa sie opcja SZUKAJ i warto jej używać.

Pisałem dokładnie o tym samym problemie i to NIE jest żaden pasek klinowy ani nic tylko sprzegło ale zeby to potwierdzić to trzeba wyjąć skrzynie. Cena sprzęgła zaczyna się od ok 350 PLN a robota w zależności od regionu. To, że samochód jeździ w miarę normalnie nie znaczy, że ze sprzęgłem jest ok.

5pawel5

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Grudzień 2008, 13:50:52 »
sprzeglo nie moze piszczec , zastanow sie chlopie co piszesz, sprzeglo moze co najwyzej wyc i wtedy jest problem z tarcza dociskowa, czuc to takze w czasie jazdy (skrzynia nie dziala tak jak powinna) i aby to sprawdzic to nic nie trzeba wyjmowac ale zrobic powyzsze testy, wtedy bedziesz mial pewnosc. Bo naprawiajac to twoim sposobem "kml" bez urazy
ale chyba masz podejscie jak wiekszosc polskich mechanikow, najlepiej wymieniac wszystko co mozna, bo po co mu cale sprzeglo?? A napewno chodzi mu zeby zrobic to w miare tanio i w 100% dobrze.

Vex

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Grudzień 2008, 15:46:36 »
Cytat: "5pawel5"
wrzuć 3 i zaciągnij ręczny i wtedy ruszaj, jeżeli zacznie wyć silnik i nie zgaśnie to sprzęgło(jak masz słaby ręczny to naciągnij lub podłóż coś pod koło)

A jak nadal nie pomoze to przywiaz samochod stalowa, ale gruba linka do gruubego starego drzewa :-D Strasznie humanitarne sposoby :)

kml

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Grudzień 2008, 16:29:51 »
Cytat: "5pawel5"
sprzeglo nie moze piszczec , zastanow sie chlopie co piszesz, sprzeglo moze co najwyzej wyc i wtedy jest problem z tarcza dociskowa, czuc to takze w czasie jazdy (skrzynia nie dziala tak jak powinna) i aby to sprawdzic to nic nie trzeba wyjmowac ale zrobic powyzsze testy, wtedy bedziesz mial pewnosc. Bo naprawiajac to twoim sposobem "kml" bez urazy
ale chyba masz podejscie jak wiekszosc polskich mechanikow, najlepiej wymieniac wszystko co mozna, bo po co mu cale sprzeglo?? A napewno chodzi mu zeby zrobic to w miare tanio i w 100% dobrze.

Nie ja mam takie podejście, że nie rzeźbie w gównie. Mam dokładnie tak samo w tej chwili w samochodzie, jeździ niby ok ale puszczając szybko sprzęgło słychać metalicznie pisknięcie i dopiero ostra jazda ujawnia fakt, że sprzegło nie przenosi mocy jak należy. Wystarzy spróbować ruszyć z odcięcia albo pociągnąć do odcięcia np na 3 biegu.

Puszczanie sprzegła na zaciągnietym ręcznym nic nie daje, wiem bo robiłem tak u siebie i
to w żaden sposób NIE jest miarodajny test tego w jakim ono jest stanie

Powtarzam jeszcze raz, sprzęgło się kończy i dopiero wyjęcie skrzyni i inspekcja tego co jest może obalić te tezę. Żaden pasek ani nic z tych rzeczy nie daje takich objawów jakie tutaj wystepują.

A piszczenie sprzegła może pochodzić z faktu, że nie ma na nim okładzin i łapie na nity - widziałem ostatnio takie sprzęgło wyjete z samochodu: idealny połysk metaliczny na obydwu płaszczyznach a samochód "jeździł".

Lada moment będe to robił u siebie i jestem pewien, że to jest sprzegło ale jezeli się okaze ze jest inaczej to o tym napisze.

5pawel5

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Grudzień 2008, 17:07:52 »
:o i wymienisz cale sprzeglo?? jak to jest tylko docisk?? ten test jest miarodajny wynik, jesli wrzucasz 3 lub 4 na recznym i nie gasie ci silnik to jest wlasnie docisk !! a to nie jest zadne piszczenie tylko tarcie. chlopie obudz sie, lub zmien mechanika.

[ Komentarz dodany przez: BartBartez: 2008-12-27, 10:05 ]
wymienisz cale sprzeglo?? jak to jest tylko docisk??
------------------------------------------------------
A Ty wymienisz cztery świece jeśli tylko 3 są zużyte?

kml

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Grudzień 2008, 17:16:26 »
5pawel5, jak wyjmę sprzegło to będe wiedział czy docisk czy komplet ale nastawiam się na komplet bo drogie nie jest a nie zamierzam płacić drugi raz jak by się okazało że to nie tylko docisk.

Moich mechaników zmieniac nie zamierzam bo uwazam, że sa bardzo dobrzy i kolejni znajomi których im podsyłam mówią to samo.

Naprawde "podziwiam" diagnozy na odległość, do tej pory wszyscy tego unikali jak ognia ale widze, ze świat się zmienia.