Autor Wątek: Ksenony-czy będą dobre?  (Przeczytany 5933 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gunia

• Gość
Ksenony-czy będą dobre?
« dnia: 18 Czerwiec 2008, 20:59:50 »
Mam pytanko czy takie ksenonki http://www.allegro.pl/show_item.php?item=381398211 będą dobre do mego hultaja, czy barwa się nie zmieni i będzie wszystko grało?

IgoReCzeK

• Gość
Ksenony-czy będą dobre?
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Czerwiec 2008, 22:56:21 »
Witam. Mam rozumieć, że przetwornice napięciowe już posiadasz w swoim samochodzie? Jeśli tak, to nie przekraczał bym na Twoim miejscu temperatury 6000K. Czytałem opis, że barwa co prawda przechodzi w białą o dość intrygującej fioletowej poświacie, ale emitowane światło bardziej się rozprasza, tak więc relatywnie zaczyna zmniejszać się widoczność oświetlanych przedmiotów przed samochodem. ;-) Jeśli natomiast posiasz standardowe reflektory, to typowe żarniki Xenonowe nie nadają się do zastosowania - są zasilane w sposób impulsowy. Pozdrawiam Igor.

dyzio007

• Gość
Ksenony-czy będą dobre?
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Czerwiec 2008, 01:04:19 »
prawie wszyscy znajomi smigaja na xenah z alegro i moje zdanie jest takie ze jesli jestes egoistycznym kierowca to zajefajna srawa ale jesli masz troche szacunku do innych kierowcow to kup jakies fajne zarowki efekt troszke gorszy ale sumienie czyste ze ludziom po oczach nie swiecisz.

gunia

• Gość
Ksenony-czy będą dobre?
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Czerwiec 2008, 08:29:23 »
Cytat: "IgoReCzeK"
Jeśli natomiast posiasz standardowe reflektory, to typowe żarniki Xenonowe nie nadają się do zastosowania - są zasilane w sposób impulsowy. Pozdrawiam Igor.

Wielkie dzięki, bo już miałam kupować, no ale szkoda że się nie nadają :-(

IgoReCzeK

• Gość
Ksenony-czy będą dobre?
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Czerwiec 2008, 08:48:21 »
Witam. Chciałem jeszcze dodać, że same żarniki xenonowe można dopasować do danego typu reflektora, ale wymagana jest modyfikacja ich zasilania (nie nadają się do zasilania prądem w sposób bezpośredni, jak to jest przy klasycznym rozwiązaniu). Na rynku można również spotkać żarówki nieznanych producentów, które podszywają się pod xenony zbliżoną nazwą fonetyczną, dlatego trzeba uważać i dobrze się upewnić, by nie było później rozczarowania. Pozdrawiam Igor.
P.S.
dyzio007 jak masz dobrze wyregulowane reflektory, to nikogo nie oślepiasz, z drugiej zaś strony nie każdy dobiera odpowiednie żarniki do swoich reflektorów kupując przypadkowe zestawy na Allegro i dlatego jest na drodze jak jest. Im starszy jest reflektor ze specyficzną polaryzacją tym jest trudniej dobrać coś, co pasuje, a czasem wręcz niemożliwe. Dobre oświetlenie drogi to podstawa bezpieczeństwa kierowcy. Ja osobiście jeszcze się nie zdecydowałem na zakup zestawu xenonów, ale rozważam takie rozwiązanie jedynie z zestawem montowanym seryjnie w Hyundai'ach (najnowsza Sonata na przykład).

BartBartez

• Gość
Ksenony-czy będą dobre?
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Czerwiec 2008, 09:25:38 »
Gunia ty masz zapewne żarówki H4. Polecam zestawy Philipsa Blue Vision - naprawdę rewelka. Są dość drogie - około 100zł kpl ale naprawdę warto.Dają lepsze światło niż te wynalazki typu 140/100w

gunia

• Gość
Ksenony-czy będą dobre?
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Czerwiec 2008, 10:14:40 »
BartBartez, dzięki za podpowiedz, w takim razie pomyślę o tych żarówkach o których napisałeś, mam nadzieje że będą pasowały.

kml

• Gość
Ksenony-czy będą dobre?
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Czerwiec 2008, 23:05:20 »
gunia, ja testuje od przed zimy Tsungramy + 60%. Kosztuja dużo mniej niż BV i naprawde są ODCZUWALNIE mocniejsze. Żeby nie robić off topa to powiem, że mam znajomego który miał takie ksenony i pomimo tego, że świeciło to ładnie to widać było, że są dołożone do samochodu ( nubira )

Znacznie fajniejsze są lampy dedykowane do samochodu, na żarówki H1 z ringami. Od pewnego czasu jeźdza w passacie znajomego i mało tego, że wyglądaja naprawde ładnie to jeszcze bardzo fajnie świecą. Lampy posiadają wybitą homologację i nie ma mowy o żadnej rzeźbie. Sęk w tym, że nie wiem czy są dostepne do accenta.

Vex

• Gość
Ksenony-czy będą dobre?
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Czerwiec 2008, 23:58:41 »
Jesli chcesz uzyskac swiatlo najbardziej efektowne to kup zarowki typu blue Philipsa czy Osram, jesli natomiast zalezy Ci na swietle najbardziej efektywnym to tych samych firm, ale +50%. Przy tych ostatnich swiatlo jest bardzo bielutkie a oswietla daleko w dal, po wlaczeniu dlugich widac koniki polne w polu :)

Te zarowki przy tej samej mocy daja lepsze rezultaty i co za tym idzie wydzielaja wiecej ciepla co sprawia ze przepalaja sie szybciej. +50% czesto krocej niz rok. Ja na bezpieczenstwie nie oszczedzam, wiec to dla mnie zaden problem.
Zarowke w Accencie mozna wymienic w 20 sekund :)

I co najwazniejsze, ostatnio te zarowki mocno potanialy. H4 Osram +50% placilem 17zl/sztuka.

kml

• Gość
Ksenony-czy będą dobre?
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Czerwiec 2008, 06:58:33 »
Cytat: "Vex"
Zarowke w Accencie mozna wymienic w 20 sekund

Prawda, ale po założeniu mocnych zarówek należy jechać na sprawdzenie świateł. U mnie po założeniu trzeba było delikatnie skorygować światła.

wlad

• Gość
Ksenony-czy będą dobre?
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Czerwiec 2008, 08:15:51 »
Cytat: "Vex"
Zarowke w Accencie mozna wymienic w 20 sekund

rany julek,macie takie zwinne paluszki..
ja w swoim od strony akumulatora musialem wyjac akumulator[ tak bylo szybciej],zas pewnej nocy musialem wymienic z przeciwnej strony-i wymienilem polowicznie.tzn. zarowke wymienilem,ale zlozenie do kupy pozostawilem na dzien-w nocy nie mialem juz sil i przeklenstw na podoredziu....

Vex

• Gość
Ksenony-czy będą dobre?
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Czerwiec 2008, 17:46:18 »
Cytat: "kml"

Prawda, ale po założeniu mocnych zarówek należy jechać na sprawdzenie świateł. U mnie po założeniu trzeba było delikatnie skorygować światła.

Bardzo slusznie, tylko to nie kwestia samych zarowek a fakt ze cos zawsze moze sie poruszyc. Pomijajac fakt ze w tym samochodzie trudno ustawic dokladnie swiatla co potwierdzaja z usmiechem panowie na stacji diagnostycznej twierdzac - to przeciez hyundai :)

PS

Ja po wymianie zarowki jade na swoja stacje i sprawdzaja ustawienie swiatel bez platnosci.

dopisano:
Cytat: "wlad"

rany julek,macie takie zwinne paluszki..
ja w swoim od strony akumulatora musialem wyjac akumulator[ tak bylo szybciej],zas pewnej nocy musialem wymienic z przeciwnej strony-i wymienilem polowicznie.tzn. zarowke wymienilem,ale zlozenie do kupy pozostawilem na dzien-w nocy nie mialem juz sil i przeklenstw na podoredziu....

DObre... W accencie I gen. masz kilometr miedzy reflektorem a akumulatorem, nawet w przypadku standartowego akumulatora.

[ Komentarz dodany przez: Jarek: 2008-06-20, 20:53 ]
Scaliłem 2 posty, nie pisz co minutę nowego posta, użyj opcji edytuj

gunia

• Gość
Ksenony-czy będą dobre?
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Czerwiec 2008, 10:39:35 »
Dzięki chłopaki za pomoc, w niedługim czasie zakupię żaróweczki, to się pochwalę rezultatem :)

rumcajs

• Gość
Ksenony-czy będą dobre?
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Czerwiec 2008, 21:34:29 »
xenony?ciekawe to ,a jak z układem samopoziomujqcym?spryskiwaczami reflektorów?szkłami reflektorów,i na dese-homologacja na auto z zamontowanymi tymi bajerami?

IgoReCzeK

• Gość
Ksenony-czy będą dobre?
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Czerwiec 2008, 23:04:37 »
Cytat: "rumcajs"
xenony?ciekawe to ,a jak z układem samopoziomujqcym?spryskiwaczami reflektorów?szkłami reflektorów,i na dese-homologacja na auto z zamontowanymi tymi bajerami?

Witam. Układy samopoziomujące są zawodne na polskich drogach (oczywiście nie wszystkie) - sprawdzono to już empirycznie, więc można polemizować co lepsze? Czy statycznie światła opuszczone nieco w dół, tak by nie świeciły po oczach jadącym z przeciwnej strony przy załadowanym bagażniku, czy świecące po oczach raz po raz na pofałdowanej nawierzchni homologowane reflektory? Stosując pierwszą metodę i tak uzyska się lepsze pokrycie światłem przed samochodem, niż w przypadku tradycyjnej żarówki. Spryskiwacze? No cóż trzeba dorobić spryskiwacze wysokociśnieniowe bezapelacyjnie. Kolejny problem - spolaryzowane szkła reflektorów starego typu (charakterystyczne karby w różnych kierunkach) niestety nie za bardzo nadają się do tego typu żarników, tak więc... :-/ Słyszałem, że są maniacy, którzy polerują szkła reflektorów usuwając owe polaryzatory, ale czy wówczas jest po problemie? Tego nie wiem i obawiam się raczej nie za bardzo. Oczywiście nikt nikogo nie namawia w tym wątki do łamania przepisów drogowych i każdy powinien się dobrze zastanowić zanim cokolwiek zacznie "majstrować" przy reflektorach. Z której strony by nie spojrzeć, to są to rozwiązania drogie i kupienie przetwornicy z żarnikami na Allegro na 200-350 PLN na pewno nie rozwiązuje szeregu problemów powstających po jego zamontowaniu w samochodzie, również prawnych. Pozdrawiam Igor.