Autor Wątek: Kupno - TUCSON JM  (Przeczytany 175958 razy)

Offline doc

• Giełda
Kupno - TUCSON JM
« Odpowiedź #210 dnia: 05 Listopad 2016, 18:18:16 »
Czołem.

Oglądałem dzisiaj Tucsona 2006. Zdjęcia nie dam, bo nie jest nigdzie wystawiony.
Rozkodowałem sobie VIN, a tam stoi "AUXILIARY HEATER-FUEL FIRED"

VIN KMHJN81VP6U359310

To jest ogrzewanie postojowe, popiularne "webasto", czy coś innego? Obecny właściciel jeździ nim rok czy półtora i nic nie wie o ogrzewaniu postojowym.
Auto ma zwykłą ręczną klimę i żadnych dodatkowych przełączników czy gałek.

Offline vanhelsing

• Giełda
Kupno - TUCSON JM
« Odpowiedź #211 dnia: 06 Listopad 2016, 12:21:42 »
Z nazwy wygląda,że to ogrzewanie dodatkowe na paliwo, czyli takie Webasto. Jeśli jest to tani model bez programatora, który włącza się automatycznie w niskich temperaturach po odpaleniu silnika w celu szybszego jego rozgrzania, to w sumie posiadacz nawet nie musi wiedzieć o jego istnieniu.

kajmus

• Gość
Kupno - TUCSON JM
« Odpowiedź #213 dnia: 03 Grudzień 2016, 21:01:25 »
Witam

Chciałem się podłączyć do tematu zakupu Tuksona juz wybrany chcę zadatkować.
Oto link: https://www.olx.pl/oferta/hyundai-tucson-hyundai-tucson-2-0-z-gazem-lpg-swiezo-sprowadzony-CID5-IDiYZXB.html#66626c7a54
Przebieg  oryginalny, zastanawia mnie dziwny grill.
Coś zauważyliście może ? Acha instalacja PRINS założona w Niemczech.
Proszę o pomoc bo jutro mam zadecydować.

dzieki

Offline kosmos2011

• Giełda
Kupno - TUCSON JM
« Odpowiedź #214 dnia: 03 Grudzień 2016, 21:44:21 »
Dodano: 2016-12-03, 21:44
O vin nie spytałeś.

Nie posiada klimatyzacji dwu-strefowej.

Był serwisowany w ASO.

Zdjęcia nieczytelne i co tu można jeszcze powiedzieć.

Grill https://4x4styling.co.uk/hyundai-tucson-genuine-luxury-chrome-grill-trim.html

Offline Krzecha

• Giełda
Kupno - TUCSON JM
« Odpowiedź #215 dnia: 10 Grudzień 2016, 17:41:47 »
Dokładnie po zdjęciach za wiele nie widać, wersja "wąska" bez dodatkowych plastików na drzwiach i zderzakach.
Odnośnie gazu, skoro gwarancja na butle 10 lat to domyślam się że niedawno zakładana,
a ktoś wie czemu handlarze zakładają sami instalacje gazowe przed sprzedażą auta??
Ano po to żeby auto prędzej sprzedać, dopiero później wychodzi że montaż był zrobiony w pośpiechu i z marnej jakości części.
Instalacje powinno zakładać się samemu! I serwisować u tego co ją montował. Wtedy zmniejszamy ryzyko niemiłych przygód!
Widzę że auto bez napędu na cztery łapy, są plusy i minusy jak kto woli, grill... można zawsze zmienić,
brak napisów na tylnej klapie... ciekawe czemu. Z nieoryginalnych rzeczy, czujniki cofania i domykanie szyb choć jak najbardziej przydatne.  Kompletne orurowanie też ładnie się prezentuje.
Cena auta nie jest jakaś super dlatego wartałoby się autu bardzo dokładnie przyjrzeć.
Młodszego i z lepszym wyposażeniem by można było pewnie znaleźć za tą kwotę.
Ale to już moja mało znacząca uwaga. A książka jest? Załatw Vina, na pewno na forum ktoś Ci podrzuci jakąś rozpiskę.

cosmos

• Gość
Kupno - TUCSON JM
« Odpowiedź #216 dnia: 13 Grudzień 2016, 10:50:13 »
Panie, Panowie.
Jutro jadę oglądać Tucsona 2006r z silnikiem 2.0 CRDI 140KM. Mam pytanie w związku z wersją nadwozia. Otóż ten egzemplarz ma zderzaki i boczne listwy w kolorze grafitowym (nadwozie to czarny metalik). I teraz wszystkie oglądane przeze mnie Tucsony miały zderzaki w kolorze czarny mat lub nadwozia, a nie grafit. Sprzedawca mówi, że to oryginalne części, nic nie było zmieniane. Auto kupione w PL salonie.

I teraz czy Tucson wychodził ze zderzakami, bocznymi listwami i nadkolami w kolorze metalik grafit (kolor podobny do tego z Santa Fe I)? Poniżej zdjęcie.

[/url]

Pozdrawiam i proszę o szybką pomoc.

Offline Krzecha

• Giełda
Kupno - TUCSON JM
« Odpowiedź #217 dnia: 13 Grudzień 2016, 17:48:50 »
Cześć, myślę że wychodziły, coś podobnego już kiedyś widziałem.

gdyby były polakierowane w ten kolor to coś by mi tu śmierdziało
ale jeżeli są oryginalnie matowe to powinny być oryginalne.

Zwróć uwagę na listwy na drzwiach i na błotnikach czy ładnie dolegają
czy czasem nie są po przyklejane na silikon, fabrycznie powinny być na zatrzaski,
które nie chcą się zdejmować, jeżeli ktoś już coś tam gmerał to automatycznie będą połamane zaczepy.
A jeżeli listwy będą ładnie dolegać to powinno być dobrze,
mało który handlarzyna przykłada się do takich szczegółów.

cosmos

• Gość
Kupno - TUCSON JM
« Odpowiedź #218 dnia: 13 Grudzień 2016, 18:16:04 »
Nie wiem czy się zrozumieliśmy...
Chodzi o to, że ten Tucson (zamieściłem zdjęcie post wyżej) jest z listwami w kolorze grafit metalik (nie czarny mat). Ja wiem, że z czarnymi matowymi Tucsony wychodziły, ale ja się pytam, czy były również z listwami w kolorze grafitowym metalizowanym?
Pozdro.

Offline Krzecha

• Giełda
Kupno - TUCSON JM
« Odpowiedź #219 dnia: 13 Grudzień 2016, 19:27:41 »
a na zdjęciu które ja zamieściłem, to inny kolor jest?

[ Dodano: 2016-12-13, 19:31 ]
Jeżeli Tucson miał lakierowane zderzaki to wyłącznie lakierowane były w kolor nadwozia,
innych lakierowanych nie było! A jeżeli ma zderzaki i listwy nie lakierowane ale w innym odcieniu to mogło tak być.

cosmos

• Gość
Kupno - TUCSON JM
« Odpowiedź #220 dnia: 13 Grudzień 2016, 19:48:49 »
Te co ty zamieściłeś wyglądają na czarne, ale spoko, czerwony i zielony rozróżniam ;-)
Aha, czyli jak lakierowane to tylko w kolorze nadwozia? Daję jeszcze jedno zdjęcie, trochę lepiej widać te listwy.

Z tego co piszesz wynika, że to nie są oryginalne listwy lub były przemalowane na grafitowy lakierowany, dobrze myślę? Bo te wyglądają na lakierowane...
Pzdr.

Offline Krzecha

• Giełda
Kupno - TUCSON JM
« Odpowiedź #221 dnia: 13 Grudzień 2016, 20:10:58 »
Mi to one wyglądają na świeżo myte  ;-) , dzięki temu tak się świecą jak wyschną to pewnie będą matowe.
Dla mnie są oryginalne.

Gdyby jakiś "magik" chciał sobie na własna rękę zmienić kolor listew to narobił by więcej szkód jak pożytku,
tych listew nie demontuje się w łatwy sposób a tym bardziej bez uszczerbku,  obklejać tego raczej też się nie da za dużo roboty.
Zwróć uwagę na uszczelkę (gumę) która jest na błotnikach pomiędzy listwą a karoserią, powinna być naturalnie czarno-szara.

cosmos

• Gość
Kupno - TUCSON JM
« Odpowiedź #222 dnia: 13 Grudzień 2016, 20:33:43 »
Ta uszczelka wygląda na bardziej szarą niż czarną.
Samochód był swieżo myty, przed sesją zdjęciową wyjechał z myjni ;-)

Rozmawiałem jeszcze raz z właścicielem i chyba wcześniej się nie zrozumieliśmy. Listwy są jednak podobno matowe, tylko błyszczą się jak psu wiadomo co, bo są mokre. Lakier nadwozia to metalik ;-) Jutro zresztą wszystko potwierdzę naocznie. Niezaleznie od tego, jak auto będzie dobre/sprawne to i tak pewnie chwycę, o ile dogadam się co do ceny... Wielkie dzięki za pomoc!!

Offline Krzecha

• Giełda
Kupno - TUCSON JM
« Odpowiedź #223 dnia: 13 Grudzień 2016, 20:56:50 »
namierzyłem go już  ;-)

niech coś zostanie dla potomnych aukcja

Po zdjęciach za wiele nie widać szczególnie dzięki "myciu".
Dobrze ze krajowy powinieneś dostać całą historię serwisową o ile był serwisowany w ASO.
Warto by było też zobaczyć jego historię szkodową. Czy jakichś obcierek nie miał,
dziwny odcień dla mnie ma przedni zderzak ale to może być tylko widoczne na monitorze.
Zdjęcia z przodu też nie dał, dlatego nie wiem czy dobrze widzę ze maska jakby niżej leżała przy lampie
i jakby inną barwę miała nakładka na halogen. Na żywo może być wszystko ok.
Lusterko uszczerbione, zobacz czy na progu czasem lakier nie schodzi chyba że to śnieg,
zderzak tylny też ma kilka wgniotek.
Ogólnie jak na 11 letnie auto to raczej normalka.
Jak się kupuje auto dobrze wziąć że sobą postronną osobę jakiegoś kolegę czy znajomego który spojrzy spokojnym okiem.
Ja to znam z autopsji  :-D  nie jednego sprzedającego zagotowałem.

tu masz Tucsona w podobnych barwach dla porównania aukcja

cosmos

• Gość
Kupno - TUCSON JM
« Odpowiedź #224 dnia: 13 Grudzień 2016, 21:11:38 »
Dobry jesteś ;-)
Lusterko wiem, że uszczerbione, dodatkowo do wymiany podnośniki tylnej szyby (nie klapy bagażnika) - nie trzymają już dobrze. Lakier ponoć ori na wszystkich elementach -  zresztą przed ewentualnym kupnem jestem ustawiony ze znajomym mechanikiem, który oceni "bezwypadkowość" (koniecznie oczywiście podłużnice, słupki itp...). Natomiast na pewno zwrócę szczególną uwagę na rzeczy, o których napisałeś!

Dodatkowo ze mną jedzie moja kobieta. Ona zwraca dużą uwagę na szczegóły, które ja czasami pomijam (wiadomo, ja oceniam na gorąco, ona na chłodno). Mało tego, zazwyczaj wychwytuje, które elementy mogły być malowane bez miernika, "na oko" i robi to szybciej niż ja ;-)

Próg też zauważyłem, pewnie lakier trochę zszedł, ale to akurat do zrobienia, nawet samemu.
Wgniotki itd... to normalka, 11 letnie auto musi juz być trochę zmęczone.
Nie wiem jeszcze jak tylna, prawa lampa - czy tam "lakier z niej schodzi" czy to refleksy od śniegu.

Zdjęć niewiele, ale ja też daleko nie mam ;-)

No i właśnie, na tej aukcji, którą podlinkowałeś, auto też ma grafitowe, matowe zderzaki. To na pewno ta sama kolorystyka...

Wielkie dzięki za pomoc!!!!