Panie, Panowie,
Wraca kwestia zakupu Tucsona, potrzebuję m.in. większego prześwitu niż aktualnie w moim Seacie Toledo. Auto wykorzystywane głównie do podróży do 140 km/h maksymalnie - jazda trochę dynamiczna z wyprzedzaniem. Ponad to zjazdy na nieutwardzone, ale raczej proste drogi. I oczywiście śmiganie po dużym mieście do pracy.
Zastanawiam się pomiędzy dwoma silnikami diesla:
112konny z 5bieg skrzynią manualną i 140 konny z 6bieg skrzynią manualną. W ten sposób będę miał większy wybór przy zakupie. Znam podstawowe różnice konstrukcyjne (w wersji słabszej turbo WGT a nie vgt, brak dwumasy i dpf - czyli brak najdroższych części ekploatacyjnych).
Zanim zdecyduję kilka pytań:
1. Ile obrotów jest na obrotomierzu w dieslu 112 KM przy prędkości 140 km/h? W wersji 140 KM wyczytałem ,że ok. 3tys obr. na 6 biegu, czyli tak jak teraz w moim 1.9 TDI. A jak jest w silniku Hyundaia 112 KM, tu tylko 5 biegów i sporo mniej mocy?
2. Czy silnik 112 KM jest podatny na chiptunning? Aktualnie mam Seata Toledo 1.9 TDI 110KM zrobiony na 140 KM i 330Nm. Nie wiem czy diesel Tucsona wytrzyma takie obciążenie... Na trasie jadę ostrożnie, ale dynamicznie i czasami wyprzedzam jak warunki pozwalają, więc muszę mieć zapas mocy i momentu.
Normalnie szukałbym wersji 140 KM 4x4, ale w ten sposób ograniczę sobie wybór. Poza tym koszty utrzymania wersji 112KM będa niższe. Problem w tym, że boję się, że ta wersja będzie za słaba...
Pozdrawiam i bardzo proszę o informacje.