Panie i Panowie,
jestem przed zakupem auta. Myślę nad kilkoma modelami, tylko diesel. Kwota ok. 25 000 zł. Poza Tucsonem myślę jeszcze nad:
* Suzuki Grand Vitara,
* Toyota Rav4.
* Audi A4 B6 TDI (jak nie wyjdzie z pozostałymi - silnik, który znam baaardzo dobrze)
Zjeżdżam w offroad, ale głębokie błoto omijam. Sporo z kobietą podróżujemy i potrzebujemy wygody w dłuższej trasie i większego prześwitu na lekkie drogi nieasfaltowe. Dlatego SUV, nie terenówka.
Do rzeczy. W aucie siedziałem, nawet fajnie, wysoko, widać maskę (coś extra!), wydaje się wygodne. Ale nie jestem w stanie wszystkiego sam sprawdzić i tu proszę Was o pomoc. Interesuje mnie wersja 2.0 140 KM diesel (ewent. diesel 112 KM, ale mało prawdopodobne).
1. Dostępność części. Nie chodzi o filtry czy hamulce, bo to nie problem! Chodzi o te ekploatacyjne, ale niewymieniane co rok/przegląd, ale w momencie jak się zepsują. Gdzieś w necie wyczytałem, że kierowca czekał ponad tydzień aż ASO sprowadzi "przełącznik kierunkowskazów". Jak to z tymi częściami jest?
2. Komfort w trasie. Pamiętajcie, szukam SUVa 4x4, a nie terenówki (prześwit!). Komfort, czyli m.in. trzy kwestie, dla mnie niezmiernie istotne: wyciszenie Tucsona, wybieranie dziur i wygoda w dłuższej trasie, np 1000 km (czyli np bolące plecy itp...)? Dla porównania aktualnie jeżdżę Seatem Toledo II (czyli LeonI) z dieslem 1.9 TDI i do północnych Włoch spokojnie na raz dojadę ;-).
3. Prędkość. Czy na długiej trasie da się przy tym silniku utrzymać prędkość przelotową 150 km/h. To diesel, więc nie chcę zamęczyć silnika trzymaniem go przez 1000 km pod czerwonym polem (chyba, że ten silnik to lubi ;-))
4. Przeklęty DPF. Wiadomo, w tygodniu dojazdy ok 10-12 km do pracy i z powrotem nie służą temu filterkowi. Czy istnieje możliwość (jak np. w grupie VAG) ewentualnego usunięcia/fizycznego wyłączenia DPFu i również wyłączenia go w programie po podpięciu kompa? Jeżeli tak to ile to może kosztować?
5. Interfejs diagnostyczny. Czy interfejs posiada tylko ASO, czy ewentualną diagnostykę może przeprowadzić prywatny warsztat (Warszawa)? Chodzi o typowe kwestie: czytanie błędów, kąt wtrysku, dawka paliwa, ładowanie turbiny, diagnoza przepływomierza (przyzwyczajenia z grupy VAG).
6. Jak to jest z wersjami nadwozia. Niektóre występują z plastikami w kolorze nadwozia (metalik), inne z plastikami w innym kolorze (zazwyczaj matowe, np zderzaki). Przyznam, że bardziej podoba mi się ta druga opcja, nadaje terenowego charakteru. Auto prawdopodobnie ok. 2005-2007 r. - wychodziły w obu wersjach, czy jest jakaś prawidłowość?
7. Wyprzedzanie (silnik 2.0 1140KM diesel). Czy na trasie da się jeszcze wyprzedzać przy prędkości np. 120 km/h? Jak jest z dynamiką w tym aucie (to w końcu ciężki kloc)
8. Zwiększenie mocy - chip. Czy ktoś w ogóle próbował zrobić chip tuning w tym silniku? Można chyba zainstalować box zwiększający osiągi? Jak to z tym jest?
Chyba na razie wszystko. Bardzo proszę o krytyczne podejście do swoich samochodów i obiektywizm w odpowiedziach, nic nie wiem na temat Tucsona, a mam jeszcze inne alternatywy i chcę dobrze wybrać. Zawsze mogę zrezygnować z prześwitu i chwycić A4 B6 TDI - tylko, że jak go kupię to pewnie trafię za kratki...
Liczę na waszą pomoc, pozdro!