Forum > i20
[i20 PB] Uszkodzone drzwi tylne z AC czy samemu naprawiać?
rafcio007:
Witam, mam ubezpieczone auto w Benefii pakiet dealerski.Jestem jako współwłaściciel, prawo jazdy mam dopiero od pazdziernika więc własnych znizek nic nie mam. Później poszukam umowy itd i dokładnie przeczytam co i jak. Kwestia wlasnie ze mój wspolwlasciciel straci znizki, a obecnie ma maksymalne. Głownie chodzi tylko o to. O zniżki współwłaściciela.
Jeśli robiłbym z AC to chciałbym bezgotówkowo, nie zależy mi na szukaniu i robieniu po kosztach tylko na solidnej dobrej naprawie.
Ale i tak głownie chodzi mi o moje AC ile będę wiecej płacił i o zniżki współwłaściciela. Współwłaściciel ma drugie swoje własne auto ubezpieczone w HDI. Czy jest jakaś zależność, miedzy obiema firmami a szkoda naprawiana z AC ? Czy jeśli będe naprawiał auto z AC w Benefii to jest szansa ze wspowłaściel nie straci zniżki na swoje drugie auto w HDI?
[ Dodano: 2012-08-06, 11:23 ]
mam przed sobą umowę, i mam OC,ACNNW,Assistance plus wariant pełny, assistance prawny, zielona karta.
W danych OC,AC mam podane wiek posiadacza 22 lata, liczba lat bez szkody 7, Amortyzacja w szkodach AC wykupiona.
Łącznie za wszystko zapłacone 1645zł.
Nie wiem czy to coś pomoze co napisałem, ale nie znam się na tym nic. Chodzi mi głownie o kwestie czy wspołwłaściciel który jest obecnie ubezpieczony w HDI straci znizki na swoje auto?
[ Dodano: 2012-08-06, 16:18 ]
zgłosiłem z AC, po rozmowach ze współwłaścicielem wygrała gwarancja na nadwozie :) poza tym zniżki, zniżkami, a gwarancji nikt mnie nie zwróci
Kam-mil:
--- Cytat: "rafcio007" ---Czy jeśli będe naprawiał auto z AC w Benefii to jest szansa ze wspowłaściel nie straci zniżki na swoje drugie auto w HDI?
--- Koniec cytatu ---
Znam przypadek, że właściciel miał 4 swoje samochody ubezpieczone w PZU, po szkodzie jednego z nich zniżkę zabrali na wszystkie 4. Chociaż tutaj nie mówimy o całkowitym "zabraniu" zniżki, tylko że nie będziesz miał zniżki 60%, ale 50%.
Za naprawę zapłaci Benefia. Jest szansa, że współwłaściciel nie straci zniżki w HDI. Zależy jak sformułowany jest formularz kontynuacji ubezpieczenia. Nie miałem do czynienia z HDI, ale w Generali była rubryka: "Czy było wypłacone odszkodowanie z Generali?" Czyli analogicznie, jeśli HDI nie wypłacało odszkodowania to nie ma podstaw zabierać zniżki. Choć mogą pytanie zadać inaczej, np: czy była szkoda? Czy uczestniczyłeś w kolizji? W PZU mają swój system bonus-malus.
Generalnie jak robić z AC w ASO to tylko bezgotówkowo. ASO żyją w wielkiej przyjaźni z likwidatorami szkód. A ceny mają zbójeckie. Warto się nawet umówić na oględziny w ASO, który będzie naprawiał samochód. Likwidator Benefi wypije kawkę na koszt warsztatu, obejrzą sobie autko razem z kierownikiem warsztatu, uścisną sobie rękę, a Ciebie obchodzi tylko kiedy masz samochód odstawić do warsztatu i kiedy odebrać.
rafcio007:
Auto chciałbym aby było naprawiane tam gdzie je kupiłem. W ASO bezgotówkowo. Chociaż trochę mam obawy co do jakości serwisu. Szczególnie Hyundaia, wcześniej były tylko tam samochody marki Fiat sprzedawane i naprawiane, a teraz również i Hyundai. Czekam na rzeczoznawce termin 3 dni robocze. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie gładko i bez problemów.
Co do zniżek, mam nadzieje, że współwłaściciel nie straci ich, no ale pożyjemy zobaczymy. Dziękuje za odpowiedzi.
vvalery:
Zobacz dodatkowo czy Ci tylna klapa nie rdzewieje w okolicy zamka i sprawdź lakier w okolicach klamek czy nie złazi. ;-) mogą wtedy zrobić wszystko od razu a nie jeździć kilka razy. :-)
rafcio007:
a mam pytanko, czy w ramach szkody z AC, mogę zgłosić obtarcie z drugiej strony? Czy będzie to już liczone jako odrębna szkoda?
Nawigacja
[#] Następna strona