Forum > i20

[i20 PB] Uszkodzone drzwi tylne z AC czy samemu naprawiać?

(1/3) > >>

rafcio007:
Witam, otoż mam obtarcie dość mocne w drzwiach tylnych + w częsci za drzwiami błotnik? obtarcie + wgniecenie. Kierowałem ze skręcona kostką i o to skutki ;)

Byłem u blacharza/lakiernika i cena naprawy 700zł.

Moje pytanie, czy naprawiać z AC w ASO? Czy prywatnie u blacharza/lakiernika?

Jeśli sam naprawie to stracę gwarancję na oba elementy?

toporek:
Wypowiem się jako ktoś z branży. W jakim towarzystwie zostało zawarte ubezpieczenie? PZU, Allianz,Link4 ?
-wariant ubezpieczenia (serwis czy zamienniki)
-ochrona zniżek była zawierana? ( super opcja! zazwyczaj jedna szkoda nie powoduje utraty zniżki wypracowanej)

W większości towarzystw w Polsce nałożona jest franszyza integralna 500zł ( tzn. że wartość szkody musi przekroczyć 500zł i wtedy gdy jest równa lub większa auto naprawiane jest z AC)

Co za tym idzie, jeśli nie ma wariantu serwis będzie odliczona amortyzacja na części zgodnie z wiekiem pojazdu i może okazać się, że nie naprawimy samochodu za wypłatę odszkodowania, bo nawet blacharz Heniek swoją dole musi dostać.
Proszę o więcej szczegółów, żeby można było odpowiedzieć na pytanie.

Ja 2 lata temu rozwaliłem przedni zderzak (dosłownie zatrzymałem się na słupie przy prędkości 10km/h) do wymiany zderzak, 2 chłodnice i plastikowe nadkole (GETZ 2007) naprawa 8000PLN oczywiście naprawa w ASO, nie zapłaciłem ani grosza z własnej kieszeni, bo pokryło tą chorą kwotę AC!!!!

Timon:
toporek, amortyzacja na części zgodnie z wiekiem pojazdu? No rozumiem, że ma to sens dla firm ubezpieczeniowych, ale chyba w poruszanym przypadku to nie ma znaczenia. W temacie mowa o aucie wyprodukowanym w 2011r...

Kam-mil:
Jak naprawiasz sam to tracisz gwarancję na te części. Ewentualnie gwarancji udziela Ci warsztat blacharsko-lakierniczy (zwykle pół roku). Jak naprawiasz w ASO Hyundaia zachowujesz gwarancję. Ceny w ASO są kosmiczne, płacić za to z własnej kieszeni nie warto. Jak chcesz naprawiać w ASO to w grę wchodzi tylko AC. Przelicz ile stracisz zniżki.
Inna sprawa czy zachowanie gwarancji na drzwi i zderzak jest tego warte.

toporek:
też jestem za naprawą w ASO jeśli Twoje towarzystwo ma zawarte z nimi umowę na naprawę bezgotówkową, stąd kwestia amortyzacji! Jeśli mamy sprawcę z OC to pojazd do 3 lat nie ma amortyzacji i nas to nie interesuje, ale w AC sprawa ma się inaczej, bo zależenie od OWU, gdzie jasno zapisane jest, że za wariant serwisowy trzeba dopłacić od 10-30% składki więcej.

Podaj ile stracisz zniżki, jeśli masz 60% to będziesz mieć ( w zależności od towarzystwa 40-50% zniżki i będziesz odrabiać od 2 do 3 lat) i nie będą przysługiwały Ci zniżki na nowe ubezpieczenie zmieniając towarzystwo.

Osobiście nie mam czasu na szukanie Panów Mietków, którzy tanio naprawią auto po szkodzie, zamawianie z alledrogo kosztuje czas i pieniądze, pozorna oszczędność po wypłacie wg. części serwisowych zostaje przeznaczona na przesyłki z drugiego końca polski, po rozbitym samochodzie.

Nie reklamuje ASO, ani żadnego Towarzystwa, z praktyki znam 2 ludzi którzy "zarobili" na szkodzie. z zawodu są blacharzami w ASO, reszta klientów naprawiając i fatygując się straciła pieniądze.

Każdy niech robi co i jak mu lepiej pasuje, przecież mamy demokrację;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej