Autor Wątek: Jak długo powienien się nagrzewać Accent ?  (Przeczytany 6086 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

knie

• Gość
Jak długo powienien się nagrzewać Accent ?
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Luty 2009, 17:57:05 »
Sprawdziłem płyn i jest OK. Nie jest to też wina termostatu.

Już pisałem, że kiedy samochód się nagrzeje w czasie postoju to zaczyna lecieć gorące powietrze oraz wskaźnik temperatury jest na 11. W czasie jazdy temperatura spada i leci prawie zimne powietrze. Czyli jak silnik jest chłodzony zimnym powietrzem z otoczenia to i w samochodzie jest zimno.

Zwróciłem także uwagę, że kiedy wlałem płyn chłodniczy to nie ubywało go ze zbiorniczka.

kml

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Luty 2009, 18:30:13 »
knie, a może masz zasyfioną nagrzewnicę i wypadałoby zrobić generalne płukanie całego układu?

Cien

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Luty 2009, 19:03:30 »
a moze jednak sprobowac odpowietrzyc ? Pompa wody ?
Zakladam ze kupiles dobry termostat ? moze zbyt "zimny" ??

knie

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Luty 2009, 19:49:21 »
Termostat jest dobry i taka sama sytuacja jest na starym i nowym termostacie. Termostat się otwiera. Zastanawiam się dlaczego na postoju jest wszystko niby OK, a kiedy ruszam już NIE. Wynika, że jak nie ma chłodzenia ciągiem powietrza to działa. Kiedy zimne powietrze leci pędem samochodu to przestaje działać.

Może to pompa wody? Ale jak sprawdzić, że jest zła.

Jeżeli to nagrzewnica to gdzie jej szukać w Accent 1,5 z 98

kml

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Luty 2009, 21:27:22 »
Jeżeli to nagrzewnica to gdzie jej szukać w Accent 1,5 z 98

Jak znam życie to w środku deski.... A moze masz pasek styrany i on pompy nie napędza czy coś?

BLOONDYN

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Luty 2009, 22:17:32 »
Gdyby pompa nie szła jak trzeba to by silnik grzał się jeszcze bardziej a woda w układzie by się zagotowała ;-) Układ prosty jak świński ogon, U mnie też są cuda ale się ociepliło i pełna grzanie mam po 7 km :->

Cien

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Luty 2009, 22:58:19 »
Cytat: "knie"
...Zastanawiam się dlaczego na postoju jest wszystko niby OK, a kiedy ruszam już NIE. Wynika, że jak nie ma chłodzenia ciągiem powietrza to działa. Kiedy zimne powietrze leci pędem samochodu to przestaje działać.

Mnie to wyjatkowo przypomina termostat mimo wszystko :roll:
- Moze jest zle dobrana temperatura termostatu np 92 stopnie - lub cos w tym stylu .. ??
- a moze on ma wlaczony caly czas tzw. "duzy obieg" ??

knie

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Marzec 2009, 13:52:24 »
Dzięki wszystkim za pomoc. Powód był banalny. Termostat zacinał się przez kawałek metalu w obudowie. Miał taki luz, że się przekręcał i blokował termostat. Przez to termostat był otwarty. Delikatne klepnięcie spowodowało brak możliwości przekręcenia i zablokowania termostatu. ;-)

Cien

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Marzec 2009, 20:41:46 »
Cytat: "knie"
Dzięki wszystkim za pomoc. Powód był banalny. Termostat zacinał się przez kawałek metalu w obudowie. Miał taki luz, że się przekręcał i blokował termostat. Przez to termostat był otwarty. Delikatne klepnięcie spowodowało brak możliwości przekręcenia i zablokowania termostatu. ;-)

Czyli jednak sprawdzila sie teroria ze ma wlaczony caly czas tzw. "duzy obieg" :-)
Co prawda przez kawalek metalu, ale tez widzialem ten sam efekt przez jakis syfek w obiegu.

grzechu1984

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 10 Październik 2009, 18:09:38 »
mam pytanie , jak powinien się wychylac wskaźnik temperatury płynu chłodniczego ??
U mnie się wychyla może ze 1,5 do 2 cm .... to prawidlowo ?

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Październik 2009, 19:38:40 »
grzechu1984, odpowiadając na Twoje pytanie pozwolę sobie wstazać ten temat. Dotyczy on co prawda innego modelu Hyundaia, nie mniej jednak zasada działania wskaźników wykorzystywanych przez tego producenta jest taka sama. ;-) Pozdrawiam Igor.

grzechu1984

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Październik 2009, 21:32:35 »
Dzięki :) no to chyba działa mi ten wskaźnik prawidłowo.
Pozdr

adams502

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Październik 2009, 07:32:14 »
grzechu1984, weź latarkę i przyświeć w tarczę od wskaźnika, na niektórych tarczach są 2 kropki (na łuku przy końcówce wskazówki) oddalone od siebie o ok 5mm. Między nimi po rozgrzaniu silnika powinna zatrzymać się wskazówka. U mnie tak jest.

grzechu1984

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Październik 2009, 00:02:20 »
u mnie znajduje sie troszke ponad dolną kreską, jak narazie regulacja temperatury i odczyt dziala ok , dzisiaj bylo troszke zimo , silnik po rozruchu mial obroty na poziomie 1200/1300 potem spadly do okolo 800/900 :) .. po ok 5 min :)