Autor Wątek: [Accent LC] Podgrzewanie tylnej szyby pojawia się i znika :|  (Przeczytany 4949 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kitachi

• Gość
[Accent LC] Podgrzewanie tylnej szyby pojawia się i znika :|
« dnia: 16 Grudzień 2016, 17:53:31 »
Witam
mój hultaj zaczyna kaprysić. Chyba pogoda mu nie służy :(
Ogrzewanie działa gdy jest temp. na + lub wyjadę z garażu. Gdy autko postoi na mrozie to wracając np. z pracy podgrzewania brak. Pojawia się z reguły po ok 5-10 min. jak nieco samochód się rozgrzeje. Klikam przycisk i brak reakcji, po paru minutach wszystko działa normalnie.
Poczytałem już nieco forum i zanim napisałem co nieco posprawdzałem.
Rozebrałem osłony na klapie i sprawdziłem czy przewody są ok, są.
Rozebrałem konsolę środkową, sprawdziłem włącznik i wymieniłem przy okazji wszystkie popalone żarówki podświetlenia, cóż za okazja :D
Nic nie znalazłem. Chyba pozostał mi przekaźnik o ile nie płata figli jakiś styk czy przewód, który łączy wg. kaprysu.
Teraz prośba : gdzie dokładnie jest ten przekaźnik (podobno pod kierownicą), który to i jak go sprawdzić multimetrem oraz jak lecą przewody do niego i włącznika aby to posprawdzać.
Inne pomysły i sugestie ?
W razie kłopotów czyli awarii przekaźnika można go kupić lub zastąpić ?
Pozdrawiam

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Grudzień 2016, 18:08:00 »
Podaj vin.

kitachi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Grudzień 2016, 18:39:27 »
witam
vin przesłany na priv. Odpowiedź może być jak najbardziej publiczna na forum :)
Pozdrawiam

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Grudzień 2016, 19:04:01 »
Nie masz ETACS. Przekaźnik czasowy podgrzewania tylnej szyby  95430-22002 http://allegro.pl/listing/listing.php?order=d&bmatch=s0-uni-1-4-1025&search_scope=&string=95430-22002

kitachi

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Grudzień 2016, 20:28:57 »
witam
ok, super dzięki.
Czy jest możliwość sprawdzenia czy to na pewno przekaźnik przed jego wymianą ?
Da się to jakoś sprawdzić, zmierzyć ?
Jeśli mogę prosić o dokładniejsze zlokalizowanie gdzie jest ten przekaźnik pod kierownicą będę również wdzięczny :)
Z góry dziękuję i proszę o wyrozumiałość niedzielnemu mechanikowi od siedmiu boleści.
Pozdrawiam

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Grudzień 2016, 20:51:00 »

kitachi

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Grudzień 2016, 21:38:43 »
witam
ok, to już wiem gdzie szukać.
Jest jakaś szansa aby dało go się sprawdzić przed wymianą, że to na pewno przekaźnik jest kłopotem ?
Pozdrawiam

[ Dodano: 2016-12-17, 15:06 ]
witam
dziś powtórka z rozrywki czyli rano wsiadam i brak podgrzewania. Przejechałem 2-3 km zaczęło letnio się robić, nadal nic. Przełączyłem nawiew na nogi i szybę to po kolejnym kilometrze i 2-3 próbach zadziałało. Zamówiłem przekaźnik, nowy OEM.
Po wymianie i testach dam znać czy pomogło.

Pytanie z innej beczki (admin jeśli to faux pas z mojej strony proszę o info, a założy nowy temat) mam też kłopot z nastawianiem zegarka (2x w roku :) ) nie działa ono w zasadzie wcale. Ustawiam poprzez wyjęcie bezpiecznika i włożenie go o 13,00 aktualnego czasu. Naciskanie przycisków daje pojedynczy efekt może raz na sto prób. Czy poza wymianą zegarka są inne sposoby na skłonienie go do współpracy ?
Pozdrawiam

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Grudzień 2016, 16:50:47 »
Cytat: "kitachi"
mam też kłopot z nastawianiem zegarka (2x w roku :) ) nie działa ono w zasadzie wcale

Można z tym żyć ogólna przypadłość Hyundai z przełomu XX i XXI wieku.

kitachi

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Grudzień 2016, 11:10:03 »
witam
Pewnie, że da się z tym żyć :)))
Myślałem, iż to tylko u mnie. Od razu mi lepiej. Wg. mojego kierownika : "nic tak nie cieszy jak nieszczęście drugiego"
Pozdrawiam

[ Dodano: 2016-12-28, 14:40 ]
witam
Przekaźnik wymieniony. No jak ktoś dokładnie powie co i gdzie to jest się "mądrym" :)
Wszystko wygląda na działające prawidłowo.
Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc.
Jestem winien czteropak.
Pozdrawiam.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Styczeń 2017, 12:59:59 »
Żeby ktoś przeczytał to co dopisałeś do postu [ Dodano: 2016-12-28, 14:40 ]  w momencie gdy Twój post jest ostatnim w temacie musisz:

Po dopisaniu poprzez funkcję odpowiedź trzeba wejść w edytuj (z prawej strony postu) zaznaczyć całą treść postu, następnie iksem koło edytuj trzeba skasować cały post i na końcu poprzez odpowiedź należy wkleić całą treść i ponownie wysłać. To co zrobiłeś dotychczas powoduje że post wyświetla się jako przeczytany i nikt nie wie że coś dopisałeś.