Autor Wątek: Jak długo powienien się nagrzewać Accent ?  (Przeczytany 6093 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Cien

• Gość
Jak długo powienien się nagrzewać Accent ?
« dnia: 22 Grudzień 2008, 03:22:50 »
Witam,

Mam pytanie, jak długo powinien się nagrzewać Accent z silnikiem 1,341 L z 96 r.
U mnie mija jakieś 5 km, zanim osiągnę pełne wychylenie - to jest tylko jakieś 1/3 albo 1/4 zakresu wskaźnika, a zaczyna się ruszać wskazówka od pozycji przy literce C.

Zastanawiam się czy termostat nie będzie do wymiany.

Będę wdzięczny za sugestie.

Pozdro

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Grudzień 2008, 07:56:43 »
Witam. U mnie przy pojemności 1,3 w poprzednim samochodzie po 5 km silnik był rozgrzany do temperatury pracy przy temperaturach otoczenia około -4°C. Natomiast ciepłe powietrze przy temperaturach dodatnich było wydmuchiwane przez nawiew po około 1,5 km. Tak więc jak dla mnie nawiew ciepłego powietrza zaczynał działa wystarczająco szybko. Swoją drogą jeśli masz jeszcze oryginalny termostat ( nie wymieniany do tej pory ), to chyba przyszedł na niego czas, ja byłem zmuszony go wymienić 2 zimy temu, bo ogrzewanie zupełnie przestało działać, przy czym u mnie była to usterka jednoznaczna. Na całe szczęście nie jest to kosztowny element, a jego wymiany można z powodzeniem dokonać samemu. Pozdrawiam Igor.

Cien

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Grudzień 2008, 01:32:15 »
Cytat: "IgoReCzeK"
...Swoją drogą jeśli masz jeszcze oryginalny termostat ( nie wymieniany do tej pory ), to chyba przyszedł na niego czas ...

Tak samo sobie właśnie pomyślałem, widzę że nie ja jeden ;-)

knie

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Grudzień 2008, 19:08:01 »
Czy jest jakiś sposób, że brak ogrzewania to wina termostatu. Gdzie w Accencie można go znaleźć. Silnik 1,5.

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Grudzień 2008, 19:47:03 »
Cytat: "knie"
...brak ogrzewania to wina termostatu...

Witam. Zazwyczaj to jest główną przyczyną, ale są też inne. ;-) Termostat jeśli pamięć mnie nie zawodzi znajduje się po lewej stronie chłonicy stojąc na wprost otwartej maski. Jest na górze, więc dostęp do niego jest prosty. Powodzenia w wymianie. Pozdrawiam Igor.

pawelts

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Grudzień 2008, 22:20:59 »
mnie auto nagrzewa się po około 8 km , temp w kabinie jest wyraźnie cieplejsza ale jaka tem powinna być? wciąż wydaje mi się że jest zbyt chłodno...czy możliwe że to wina termostatu? nigdy nie był wymieniany....

Cien

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Grudzień 2008, 22:37:08 »
8 km to juz na pewno za duzo.
U mnie siadal, az siadl calkowicie, nagrzewa sie tylko na postoju, podczas jazdy nie dochodzi do dolnej kreski nawet :-/
No i powietrze jest ledwie cieple (a powinno byc bardzo cieple) - wiec na pewno nie jest to wina wskaznika.
W poniedzialek trzeba kupic i wymienic :>

Czy w 1,3 bedzie w tym samym miejscu termostat co w 1,5 ?

BLOONDYN

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Styczeń 2009, 23:10:24 »
Mam podobny problem z moim Accentem. Temperatura zewnętrzna -4 i silnik nagrzewa się po ok.10 km ( wskażnik wtedy dochodzi do 1/3 ).
Zaczeło się tym że dwa tygodnie temu rozszczelnił mi się wąż układy chłodzącego i wskazówka na wskaźniku była prawie w pionie . Usunąłem usterkę i po ok. 25 min od zatrzymania sie gdy można było jużsilnik dotknąć ręką dolałem 2,5 litra do układu i było ok. Ale przyszło pierwsze ochłodzenie i zaczęły się kłopoty z rozgrzaniem silnika i ogrzewaniem wnętrza również( wcześniej nagrzewał się po 4 km)
Mechanik powiedział termostat . Wymieniłem go i bez efektu . Sprawdziłem stary i był sprawny otwierał się w 90 stopniach. Nie wiem już co robić przecież to proste jak budowa cepa a nie grzeje się silnik i koniec. Jeżdze z nim już 4 lata i nawet przy -24 stopniach grzał się trochę wolniej ale i tak szybciej niż teraz.
Bo gdyby coś nie tak było z pompą to by się gotowało . to samo gdyby układ był zapowietrzony. Brak mi pomysłów . Help me <pomocy>

Cien

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Styczeń 2009, 02:12:24 »
U mnie zadzialalo, po wymianie termostatu przy obecnej temperaturze tj. -4 stopnie
nagrzewa sie na full po okolo 4 km

Ja bym na wszelki wypadek sprawdzil czujnik temperatury - tak po prostu.
Jesli leci na prawde dobrze cieple powietrze po tych 4 km, to raczej sam czujnik zle wskazuje.

BLOONDYN

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Styczeń 2009, 09:30:14 »
Sęk w tym że jak pokazuje tak też i grzeje....
Chyba dodatkowego odpowietrzenia tam nie ma?

knie

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Styczeń 2009, 20:26:51 »
Igor, dzięki za pomoc. Termostat wymieniłem i problemu nie było kilka dni. Teraz jest tak, że wskaźnik temperatury jest na zero. W trakcie jazdy leci ciepłe powietrze, a było gorące. Zwróciłem uwagę, że czasami na światłach trochę się podnosi wskaźnik temperatury. Co może być przyczyną.
Proszę o pomoc.

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Styczeń 2009, 20:51:47 »
Witam. Trudna sprawa nie miałem takiego przypadku. Czy wymieniając termostat podkusiło Cię sprawdzić klarowność płynu chłodniczego? Nie wiem jakimi objawami cechuje się na przykład przenikanie oleju silnikowego poprzez uszkodzoną uszczelkę do obiegu chłodzenia silnika? Przy chłodnicy w jej dolnej części jest śruba do spuszczania płynu chłodniczego, proponuję go zlać do jakiegoś naczynia i sprawdzić klarowność ( wystarczy 5 litrowe naczynie ). Jeśli płyn będzie klarowny, to nie mam pomysłu, jeśli jednak nie, to trzeba się będzie zainteresować problemem. Rozwiązaniem może być również wymiana płynu chłodniczego jeśli dawno tego nie robiłeś, stary i przepracowany może powodować przycinanie się termostatu. Pozdrawiam Igor.

Cien

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Styczeń 2009, 22:51:10 »
Ja bym reklamowal termostat - takie przeczucie ....
Kupiles jakas tania podrobke ??

sulej

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Styczeń 2009, 23:09:35 »
Mój bez webasta nagrzewa się po przejechaniu około 3 kilometrów, z webastem po minucie już leci ciepłe powietrze...

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Styczeń 2009, 23:14:36 »
Cytat: "knie"
Igor, dzięki za pomoc. Termostat wymieniłem i problemu nie było kilka dni. Teraz jest tak, że wskaźnik temperatury jest na zero.

Wyjmij termostat i wrzuć do garnka, zagotuj wodę i obserwuj czy działa. Najprawdopodobniej popełniłeś błąd przy zakładaniu termostatu (uszczelnianiu). Płyn wymył silikon czy co tam użyłeś do uszczelnienia i "podbił" termostat zatem masz permanentnie duży obieg bo płyn idzie obok termostatu.