Autor Wątek: Katalizator do Accenta II  (Przeczytany 7898 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Erebus

• Gość
Katalizator do Accenta II
« dnia: 21 Grudzień 2008, 00:30:44 »
Witam
Szukałem na forum ale nic konkretnego nie znalazłem. Muszę wymienić katalizator - samochód ma już 185 tys przebiegu i wydaje mi się że kat. miał już prawo wywalać błąd. Jestem ciekaw czy można jakoś zregenerować mojego kata? ewentualnie czy ktoś z Was ma doświadczenie z uniwersalnym katalizatorem ? ( ale konkrety nie że ktoś coś słyszał... wujek,brata, kolegi miał... itd.)
Na allegro jest naprawdę szeroki asortyment ale nie wiem co one są warte. A rozstrzał cenowy też jest spory od 200 zł do 600.
Jeśli chodzi o oryginał to raczej w grę nie wchodzi bo dostępny jest tylko w serwisie - jak usłyszałem cenę to spytałem czy to nie jest w koronach czeskich albo w pesos.

Bardzo proszę o radę
Paweł

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Grudzień 2008, 00:52:10 »
za swój dostaniesz z 200 zł jeszcze :mrgreen:

Erebus

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Grudzień 2008, 09:41:04 »
Może się Orientujecie czy katalizator z getz-a będzie pasował ?? tu link to aukcji - na oko wygląda tak samo http://www.allegro.pl/item508959435_hyundai_getz_katalizator.html

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Grudzień 2008, 12:01:50 »
Cytat: "Erebus"
Może się Orientujecie czy katalizator z getz-a będzie pasował ??

niestety nie mam wiedzy w tym zakresie; zadzwoń do ASO i dowiedz się czy katalizatory Getza i Accenta mają te same numery katalogowe -- według katalogu InteCars-u katalizatory Bosala do Accenta i Getza mają te same oznaczenia. Szansa jest :->

Erebus

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Grudzień 2008, 10:52:39 »
Dzwoniłem wczoraj do ASO chłop powiedział że bardzo prawdopodobne że są to takie same katalizatory- bo getz i accent mają sporo części wspólnych.
Powiedział też, że nie trzeba wymieniać katalizatora tylko zrobić " jakiś magiczny trik" i wszystko będzie dobrze. Powiedział że każdy hyundai tak ma, że wywala mu błąd katalizatora i tutaj jest potrzebna jakaś technika, a mój katalizator to podobno i 500 tys. powinien wytrzymać ( ?? ?? ?? ?? ?? ) Powiedział że nic nie będzie wymieniał :| Ale wspomniał jeszcze ze weźmie za to 300 zł. Więc może Coś Wiecie o tej "magii" jaką chce mi zafundować serwisant i Pomożecie mi oszczędzić te 300 zł ??
Zastanawiam się czy nie jest to problem z sondą lambda ?? Może po prostu wykręcę je i przeczyszczę ??

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Grudzień 2008, 12:01:28 »

Zastanawiam się czy nie jest to problem z sondą lambda ?? Może po prostu wykręcę je i przeczyszczę ??

Możesz spróbować, gorzej być nie może :)
Słyszałem o wypiekaniu sondy ale to mi trąca druciarstwem;
prawdopodobnie magiczny trik serwisanta polega na wydłubaniu wkładu katalizatora. Od Ciebie skasuje 300, za zużyty wkład (platyna) dostanie 200 i jest 500 zł do przodu a Tobie przestanie wyskakiwać błąd niedostatecznej przepustowości kata (nie wiem czy nie pojawi się błąd - o ile wogóle taki istnieje - zbyt dużej przepustowości kata ;) ) i wszyscy będą zadowoleni <cisza>

a mój katalizator to podobno i 500 tys. powinien wytrzymać

chyba, że zdemontowany i wożony w bagażniku :lol:

kml

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Grudzień 2008, 19:43:59 »
a mój katalizator to podobno i 500 tys. powinien wytrzymać

NIE JEŹDZIJ DO TEGO ASO :!: Już dawno takiej bzdury nie czytałem :roll:

Erebus

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Grudzień 2008, 10:07:32 »
Też mi to stwierdzenie pachniało profesjonalizmem tego Pana ale skoro to on pracuje w serwisie to wiozłem pod uwagę jego punkt widzenia na tą sprawę .
Przeczyściłem sondy i puki co jest dobrze ale na jak długo nie wiem. Jeśli znowu wyskoczy błąd to już na bank katalizator pójdzie do zmiany.
Tylko tu jest problem, iż za bardzo nie mogę niczego dopasować z tych uniwersalnych bo mają kształt raczej prosty a ten w accencie jest w literę "L". Powiem szczerze, że nie wiem jak to przeskoczyć nie wchodząc w jakieś większe koszta. A jak pisałem oryginał odpada bo cena nie całe 3 tys jest dla mnie w tej chwili zabójcza. Z drugiej strony to też nie chcę się bawić we wkładanie używanego bo za rok wyskoczy mi to samo, po za tym nie chce aż tak szkłem d. ucierać.
Może rzeczywiście po prostu wyciągnę wkład w puszki ?? Tylko co dalej, czy silnik nie zacznie wariować ?? Kontrola spalin to akurat najmniej mnie martwi, ale za to ekonomika jazdy (czy. spalanie) i żywotność silnika to akurat już bardzo.

Obił mi się też o uszy termin regeneracji katalizatorów może coś Wiecie na ten temat bo ja jestem w tematyce zielony ?? Jeśli tak to może jeszcze jakieś miejsce na śląsku gdzie się tym zajmują ??

Wiem, że przemysłowe katalizatory czyści się wilgotnym sprężonym powietrzem gdy są rozgrzane może podobna technologia jest w tych do samochodów nie wiem.

kml

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Grudzień 2008, 11:17:00 »
Erebus, a intercars nie ma zamienników katalizatora? Na pewno to sie da kupić tylko, ze zapewne to potrwa chwile zanim się to znajdzie :)

Erebus

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Grudzień 2008, 11:26:47 »
Właśnie problem z tym że nie ma i nie było. A co ciekawsze nie ma też oryginału. Chłopaki zrobili duże oczy jak oto pytałem a w serwisach to ceny miażdżą.

kml

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Grudzień 2008, 11:35:16 »
Właśnie problem z tym że nie ma i nie było. A co ciekawsze nie ma też oryginału. Chłopaki zrobili duże oczy jak oto pytałem a w serwisach to ceny miażdżą.

No to pięknie :/ Wniosek z tego taki, ze trzeba wyjąć kata bardzo dokładnie pomierzyć, porobić fotyi zacząć wysyłać do ludzi co częściami handlują. Może ebay de albo usa ma takie coś na składzie i da się to kupić.

Ech, no non stop jakieś komplikacje ;/

Erebus

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Grudzień 2008, 11:47:51 »
kml ja jeszcze wiarę pokładam w tę regenerację katalizatora. Bo już od kilku osób coś takiego słyszałem ale problem w tym, że nic konkretnego.
Na 100% jest to technicznie wykonalne ale czy ktoś to wykonuje :?: Wiadomo jak by się wszystko naprawiało to po co sprzedawać części :roll:

kml

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Grudzień 2008, 11:59:48 »
kml ja jeszcze wiarę pokładam w tę regenerację katalizatora. Bo już od kilku osób coś takiego słyszałem ale problem w tym, że nic konkretnego.
Na 100% jest to technicznie wykonalne ale czy ktoś to wykonuje :?: Wiadomo jak by się wszystko naprawiało to po co sprzedawać części :roll:

Ja z kolei pierwszy raz coś takiego slyszę i zastanawiam się co to moze być poza usunięciem "sadzy" Trzeba by temat obadać dokładnie ale jest to o tyle ciekawe co podejrzane.

EDIT: http://tiny.pl/68gb

i zakładka zamienniki. Jednak ktoś tam robi ten katalizator nawet jezeli intercars go nie ma w ofercie.

Vex

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Grudzień 2008, 23:02:34 »
Kup metalowy, uniwersalny o takiej samej lub bardzo zblizonej srednicy wlotu/wylotu to jeszcze samochod na tym zyska, bo sa bardziej przeplywowe. Jakis czas temu koszt 300-500zl.

Erebus

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Grudzień 2008, 23:50:16 »
"...Tylko tu jest problem, iż za bardzo nie mogę niczego dopasować z tych uniwersalnych bo mają kształt raczej prosty a ten w accencie jest w literę "L". Powiem szczerze, że nie wiem jak to przeskoczyć nie wchodząc w jakieś większe koszta..."
Głupio cytować samego siebie ale to jest właśnie odpowiedz na Twoją propozycję Vex.

Jutro jeszcze raz podskoczę do inter.... i poszukamy może u dostawcy a i tak mam u nich interes. Te numery katalogowe nie mogą się brać z kosmosu, i gdzieś na pewno je wytropimy.
kml wielkie dzięki, będę się śmiał jak znowu pokarzę chłopcom, że jednak mają coś w ofercie :lol: