Autor Wątek: Żarówki do accenta  (Przeczytany 6823 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

damingos

• Gość
Żarówki do accenta
« dnia: 20 Grudzień 2008, 21:09:11 »
Mam pytanie do znawców czy montował ktoś zarówki 90/100 WATT do accenta 96r bo normalnie załozone są 55/60 WATT i czy jak włoze mocniejsze instalacja nie bedzie sie grzała?

e-gen

• Gość
Żarówki do accenta
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Grudzień 2008, 21:39:58 »
nie wolno i nie można; będziesz oślepiać innych i pójdą CI kabel oraz przekaźniki-to dwa --(oczywiście nie od razu).

BartBartez

• Gość
Żarówki do accenta
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Grudzień 2008, 22:49:25 »
Cytat: "e-gen"
pójdą CI kabel oraz przekaźniki

Tutaj bym polemizował. W Scoupe miałem 140/100W i nic się nie działo

Dareq36

• Gość
Żarówki do accenta
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Grudzień 2008, 22:50:03 »
Ewentualnie , kup o tej podanej fabrycznie mocy , ale o zwiekszonej sile świecenia .( .. efekt jes jak najbardziej pozytywny - osobiscie stosuje takie )

BartBartez

• Gość
Żarówki do accenta
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Grudzień 2008, 22:52:14 »
Otóż to. najlepszy efekt dają Philips Blue Vision. Ale kosztują około 100zł za komplet

Dareq36

• Gość
Żarówki do accenta
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Grudzień 2008, 22:57:12 »
..no tak daja nieźle , ale ja używam Philips +30% , jest super

e-gen

• Gość
Żarówki do accenta
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Grudzień 2008, 00:55:24 »
Cytat: "BartBartez"
Cytat: "e-gen"
pójdą CI kabel oraz przekaźniki

Tutaj bym polemizował. W Scoupe miałem 140/100W i nic się nie działo

a mi w Carinie upalił sie przekaźnik i kable przy przekaźniku ;(

BTW
żarówki Philipsa są IMO bardzo dobre, kosztują ok. 70 zł/komplet ale warto

kml

• Gość
Żarówki do accenta
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Grudzień 2008, 13:32:41 »
Ja polecam Tsungram Mega Light + 50%. Mam w dwóch samochodach są rewelacyjne a do tego nie oślepiają ani nie niszczą plastkikowych kloszy.

[spam] kupowałem w autolamp Pabianice [koniec spamu]

vesoly

• Gość
Żarówki do accenta
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Grudzień 2008, 17:02:58 »
A ja polecam Philips Extreme.
Naprawdę widać różnicę w sile świecenia. Nie wiem jak innym ale u mnie jakoś nie zauważyłem aby się szybciej przepalały niż zwykłe Narvy. Tylko cena - trzeba wydać parę groszy. Ale uważam, że warto.
Jeżeli chodzi o żarówki z JAKIMKOLWIEK barwieniem bańki szklanej to wiadomo, że część strumienia świetlnego zostanie pochłonięta przez ta farbę i żarówki będą świeciły troszkę słabiej. Ale jak ktoś chce lekko niebieską poświatę to Philips BV to dobry pomysł. Pamiętajcie, że +50 nie oznacza, że żarówka daje 50% więcej światła tylko, że jest go o tyle więcej w określonym kierunku - czasami kosztem pozostałych.

IgoReCzeK

• Gość
Żarówki do accenta
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Grudzień 2008, 19:34:13 »
Witam. Z tego co pamiętam, temat był już poruszany wcześniej i to dość wnikliwie. Po jego przeczytaniu zdecydowałem się zakupić wspominane przez BartBarteza żarówki Philips Blue Vision, które kosztowały mnie w zestawie z postojowymi około 95 PLN i jak do tej pory świecą się jeszcze w komplecie, a były zakładane gdzieś około kwietnia bieżącego roku. Należy wspomnieć, że Philips nie spoczął na laurach i wprowadza w tym segmencie asortymentu kolejne produkty, między innymi wspominane przez Vesolego żarówki Philips Extreme i inne. Cokolwiek by nie powiedzieć są to nowsze technologie pozwalające zwiększyć temperaturę barwową emitowanego światła, a sposób nawinięcia skrętki i zastosowania innego szkła do wyrobu bańki żarówki pozwala na większe skoncentrowanie wiązki światła. Myślę, że to jest droga, którą trzeba by iść w celu polepszenia widoczności przed swoim samochodem. Samo zwiększanie mocy żarówek produkowanych tradycyjnymi technologiami też przynosi efekty, ale raz, że jest niezgone z przepisami o ruchu drogowym, a dwa przyśpiesza degradację reflektorów i ( w zależności jak jest zaprojektowana ) instalacji elektrycznej. Jest to bezpośrednio związane z emisją ciepła z uwagi dużo większy przepływ prądu elektrycznego. Prawda jest taka, że nie ma tanich i dobrych rozwiązań, a słaby snop światła z lampy może wynikać również z jej uszkodzenia ( utlenionej warstwy odblaskowej napylonej na odbłyśnik reflektora ) wewnątrz jak i na zewnątrz ( szczególnie dotyczy do lamp z plastykowymi przodami ). Pozdrawiam Igor.

kml

• Gość
Żarówki do accenta
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Grudzień 2008, 20:02:16 »
IgoReCzeK, tsungramy o których pisałem mają homologację i są legalne a legitynują się mocą 55W. Mam je od ( ponad o ile mnie pamięć nie myli ) roku i jestem bardzo zadowolony. Nie wiem w którą stronę działa to + 50% u nich ale światła po prostu swiecą jasno i dużo lepiej niż philips premium.

Mnie od BV odstraszyły pogłoski o tym, że mają bardzo krótką żywotność no i w przypadku H4 są ze ok 2x droższe niż tsungramy.

Vex

• Gość
Żarówki do accenta
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Grudzień 2008, 20:25:20 »
Co do osob uzywajacych zarowki o mocy wyzszej niz znamionowe moim zdaniem powinna byc kara w postaci palowania wymierzona przez pierwszego policjanta ktory namierzy delikwenta.

Co do calej masci zarowek, Philips, Osram itd kazde zarowki dajace wiecej swiatla typu +50% skracaja jej zywotnosc co jest oczywiste. Skoro taka sama moc, wiecej swiatla to nie ma mocnych cos musi sie bardziej grzac. Osram nawet na opakowaniu zamieszcza informacje ze zarowki maja krotsza zywotnosc niz standartowe. Kazde zarowki typu blue swieca gorzej niz ich odpowiednik bez blue :)
Osramy +50% kupowalem ostatnio za 34zl komplet. Jest to duzo lepsza inwestycja niz w Philipsa :) Sredni czas dzialania 1 rok / czy jakies 15 tys. km.

IgoReCzeK

• Gość
Żarówki do accenta
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Grudzień 2008, 22:14:29 »
Panowie bierzcie moją wypowiedź w nieco szerszym aspekcie, to że oparłem się akurat na Philipsie, to nie znaczy, że żarówki takich firm jak Osram czy Tungsram produkowane w podobnej technologii są do niczego. Są takim samym dobrym rozwiązaniem jak opisywany przeze mnie Philips. Jak słusznie zauważył Vex żarówki tego typu mają krótszą żywotność, ale to jest podyktowane niczym innym, jak prawami fizyki. Należy mieć jedynie świadomość, że takie żarówki zużywają się szybciej bez względu na to, czy umieszczono taką informację na ich opakowaniu czy też nie.

Jarek

• Gość
Żarówki do accenta
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Grudzień 2008, 00:21:08 »
Cytat: "damingos"
czy montował ktoś zarówki 90/100 WATT

W Europie są zabronione
Cytat: "BartBartez"
W Scoupe miałem 140/100W i nic się nie działo

Bo nie pracowały z pełną mocą, do tych żarówek trzeba mieć duże źródło prądu - standardowe z reguły nie daje rady.
Używałem takich żarówek w japońcu, światła jest praktycznie tyle samo, dłużej się rozgrzewają

Vex

• Gość
Żarówki do accenta
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Grudzień 2008, 00:23:13 »
Wiadomo ze porownywalne, kwestia tylko ceny. Sam sie teraz zastanawiam nad jakimis zarowkami tyle ze +30%.
Wydaje mi sie ze przy dluzszym uzytkowaniu zarowek +50% szybciej pada odblysnik, robi sie ciemny, zreszta to nawet logiczne :) oczywisice po roku ciezko zauwazyc.