Autor Wątek: stuki,puki z tyłu  (Przeczytany 3545 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mariusz1209

• Gość
stuki,puki z tyłu
« dnia: 09 Grudzień 2008, 21:16:07 »
Witam.
Mam zapytanie małe:
Z tyłu lewa strona w czasie jazdy dochodza czasami dziwne odgłosy (stuki,puki)tak jakby coś o coś uderzało.Odgłosy,stuki słychac i w czasie jazdy i podczas hamowania-nie są to ciągłe stuki.Byłem dzisiaj u mechanika - sprawdziliśmy zawieszenie,elementy metalowo gumowe,stan amortyzatorów,łożyska kół i jest bez uwag.Co można jeszcze sprawdzić i jak ocenić zużycie górnych mocowań na tylną oś (czy są one łożyskowane jak na przodzie?)
Pozdrawiam

e-gen

• Gość
Re: stuki,puki z tyłu
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Grudzień 2008, 10:16:13 »
Cytat: "Mariusz1209"
górnych mocowań na tylną oś (czy są one łożyskowane jak na przodzie?)

nie są

Mariusz1209

• Gość
stuki,puki z tyłu
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Grudzień 2008, 10:30:15 »
Witam.
Ok dzięki a odnośnie tych dziwnych stuków ktoś może coś podpowiedzieć,
nadmieniam że nie są to ciągłe stukania ale denerwujące w czasie jazdy
Pozdrawiam
Mariusz

e-gen

• Gość
stuki,puki z tyłu
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Grudzień 2008, 12:06:54 »
Sprawdź gumy i / lub łączniki tylnego stabilizatora.

kml

• Gość
stuki,puki z tyłu
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Grudzień 2008, 17:35:51 »
Cytat: "Mariusz1209"
ktoś może coś podpowiedzieć,

Mechanik po obejrzeniu i "wyszarpaniu" zwiechy.

szumi

• Gość
stuki,puki z tyłu
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Grudzień 2008, 13:38:18 »
Witam , też mam podobny problem(accent I) z tym że z prawej strony i odwiedziłem już 3 mechaników i stacje diagnostyczną razy 2 !!! i doprowadza mnie to do szału , kolega ostatnio mi podpowiedział , żebym sprawdził tuleje wachacza . PS. są to takie głuche pukania jakby ktoś kamieniem walił , ale potrafi też na prostej drodze i nie zawsze !!!!

BartBartez

• Gość
stuki,puki z tyłu
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Grudzień 2008, 14:03:48 »
szumi, Może masz to samo co ja? U mnie stuka tylko jak jest mokro :roll:
Sprawdziłem już wszystko. Stawiam na sprężyny, które mogą się "ślizgać". Mam już nowe za śmieszne pieniądze więc je wymienię ale dopiero po nowym roku jak znajdę czas

Cendra

• Gość
stuki,puki z tyłu
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Grudzień 2008, 14:31:12 »
Dodam, że u mnie w Scoupe jak jest mokro również zawieszenie wydaję dziwne dźwięki... :roll:

Mariusz1209

• Gość
stuki,puki z tyłu
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Grudzień 2008, 16:46:15 »
Witam.
Luzy na tujejach wachaczy nie ma a łączniki stabilizatorów sa OK.
O dwóch dni nie słyszę żadnego stuku,puku :shock: - dziwne.
Może faktycznie pogoda ma wpływ za zawiechę :mrgreen:
Może te nasze hultaye to meteopaci :mrgreen:
Pozdrawiam
Mariusz

szumi

• Gość
stuki,puki z tyłu
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Grudzień 2008, 14:08:42 »
u mnie raczej nie ma znaczenia czy mokro czy sucho jak mu się podoba to wali a jak nie to nie :roll:

kamil128tetryk

• Gość
stuki,puki z tyłu
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Grudzień 2008, 14:15:28 »
Cytat: "szumi"
Witam , też mam podobny problem(accent I) z tym że z prawej strony i odwiedziłem już 3 mechaników i stacje diagnostyczną razy 2 !! ! i doprowadza mnie to do szału , kolega ostatnio mi podpowiedział , żebym sprawdził tuleje wachacza . PS. są to takie głuche pukania jakby ktoś kamieniem walił , ale potrafi też na prostej drodze i nie zawsze

Cześć sprawdż sobie drążek kierowniczy bo to może być on a jak nie on to plastikowa tulejka która znajduje sie w maglownicy też miałem taki sam objaw jak ty wymieniłem obydwie części i się wszystko uspokoiło koszt części to około 40 zł pozdrawiam.

Cendra

• Gość
stuki,puki z tyłu
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Grudzień 2008, 20:30:15 »
W scoupe też mamy taką tulejkę plastikową :?: Bo mi cos puka w kolumnie kierowniczej...

adams502

• Gość
stuki,puki z tyłu
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Grudzień 2008, 22:34:02 »
witam. u mnie też puka z przodu wszystko jest ok z podzespołami i nie wiedziałem już co to może być dopóki nie przeczytałem tego postu, na nierównościach czuje drgania kierownicy (nie mam wspomagania), mógłby ktoś umieścić zdjęcie takiej tulejki i gdzie dokładnie się ona znajduje (jak się zabrać do jej wymiany). Gdzie można kupić taką tulejkę? adres email: adams502@gmail.com

mihu_24

• Gość
stuki,puki z tyłu
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Grudzień 2008, 00:58:31 »
Jak puka to znaczy,że jeszcze działa <cfaniak>
Ale tak poważnie to na naszych piyknych drogach nie ma części,która by wytrzymała.
Nawet Range Rover stuknie...
Gdzieś pół roku temu zmieniłem cały przód i co?
Od początku coś tam zgrzypiało,pewnie gumy stabilizatora - ok - gumy się wytarły i co?
Jeżeli jadę normalną drogą czyt.zgodną z wymogami UE <hahaha> wszycho cicho leci nawet w ostrych winklach,przy wyjściu na ręcznym ]:-> tyż .
Ale jak się trafi na dziury to tu stuk,tam puk oszaleć można.
Wychodzę z założenia,że jak nic nie WALI i diagno/mecho ok to nie warto się tym przejmować w kilkunastoletnim autku.

Pozdrawiam

szumi

• Gość
stuki,puki z tyłu
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Grudzień 2008, 13:33:41 »
Cytat: "kamil128tetryk"
Cytat: "szumi"
Witam , też mam podobny problem(accent I) z tym że z prawej strony i odwiedziłem już 3 mechaników i stacje diagnostyczną razy 2 !! ! i doprowadza mnie to do szału , kolega ostatnio mi podpowiedział , żebym sprawdził tuleje wachacza . PS. są to takie głuche pukania jakby ktoś kamieniem walił , ale potrafi też na prostej drodze i nie zawsze

Cześć sprawdż sobie drążek kierowniczy bo to może być on a jak nie on to plastikowa tulejka która znajduje sie w maglownicy też miałem taki sam objaw jak ty wymieniłem obydwie części i się wszystko uspokoiło koszt części to około 40 zł pozdrawiam.

Z tym , że u mnie stuka z tyłu :-P