Forum > Tucson JM
[Tucson] skrzynia biegów - ciężka zmiana biegów
franciszek2014:
Jak mialem jeszcze golfine (2 na benzynie) to zrobilem ten blad i wymienilem oryginalny olej w skrzyni biegow na nowy. Oczywiscie kupilem jako mlody kierowaca olej o najlepszych parametrach wg zalecen VW. Od tego czasu w niskich temperaturach wbijanie biegow to byla masakra, dopoki silnik sie nie rozgrzal i caly samochod... Nie polecam tej operacji, chyba ze byl wyciek lub naprawa. Nie wymienialem na inny i meczylem sie przy zimie (a potem zona), dopoki nie poszedl w inne rece...
kosmos2011:
--- Cytat: "czaperek" ---wymieniony na klasę zalecaną przez producentau
--- Koniec cytatu ---
Klasa nie jest jedynym wyznacznikiem czy olej jest prawidłowy.
Shadows:
A ile w tym prawdy, że oleju w skrzyni się nie wymienia jeśli nie było usterki skrzynki, remontu, wycieku etc?
Pisze o tym Kolega wyżej i to samo powiedział mój mechanik jak po zakupie wymieniałem płyny, paski etc? Chciałem wymienić też w skrzyni i powiedział, że nie powinno się ruszać oleju skoro wszystko jest ok bo po wymianie często tylko problemy są ze skrzynią.
Piotrek79:
Jeszcze w automacie to może bym zrozumiał,ale w manualu?
Jak jest w instrukcji że się wymienią to się wymienią.
Ja zawsze wymieniałem w manaualach w tych w których można wymienić i nigdy nie miałem problemów.
Teraz mam tucsona w automacie i też wymieniłem choć opinie są różne i jak na razie żyje.
waszek_rmc:
--- Cytat: "Piotrek79" ---Ja zawsze wymieniałem w manaualach w tych w których można wymienić i nigdy nie miałem problemów.
--- Koniec cytatu ---
Popieram. Robię tak samo i nigdy nie miałem z tym problemów. W tucsonie tez wymieniałem zaraz po zakupie, w i40 również.
Nawigacja
[#] Następna strona