Forum > Tucson JM

[Tucson] skrzynia biegów - ciężka zmiana biegów

<< < (3/7) > >>

Piotrek79:
Może już w skrzyni miałeś olej z jakimiś dodatkami wlanymi przez poprzedniego właściciela i jak teraz zmieniłeś na nowy czysty olej to wyszło, że skrzynia miała już wcześniej jakiś feler.

Shadows:
Idąc za ciosem sprawdziłem w instrukcji Tucsona i producent pisze tak:

I - sprawdzenie i po sprawdzeniu, czyszczenie, regulacja, naprawa lub wymiana, jeśli to konieczne.

Wymiana niepotrzebna jeśli auto nie jest użytkowane w ciężkich warunkach.

A jeśli auto jest użytkowane w ciężkich warunkach, wtedy wymiana co 100 tysięcy w manualu i co 45 tysięcy w automacie.

Czy u nas są trudne warunki? Trudno określić.

Piotrek79:
A co to za różnica.
Stwierdziłes , że maszyna ma trudne warunki i wymieniłeś jak dopuszcza instrukcja. I po wymianie ma być też wszysto ok.

czaperek:
Kolego Kosmos - to co jeszcze ma znaczenie, podziel się swoimi wiadomościami.Obecnie mam Mobil SHC 75W90.

Zdecydowałem się na dolanie ceramizera, zrobię to w lutym, mam wtedy wymianę oleju w silniku. Podzielę się informacjami jaki skutek osiągnąłem.

Shadows:
Różnica pewnie żadna bo jak piszesz, trudne warunki i już.

Problemem jest strach, przeszperaj internet, znajdziesz ogrom przypadków, gdzie ludziom padła skrzynia po wymianie oleju :/ Dwa żywe przykłady w tym temacie, wiele innych na forum. Może lepiej uznać, że nie mamy trudnych warunków? :)

Pozdr

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej