Autor Wątek: [Accent X3] Założenie nowego alarmu i nowego centralnego zam  (Przeczytany 18310 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Małgorzata

• Gość
Proszę o radę. Czy opłaca się w 15-letnim aucie wymienić alarm i założyć zamki centralne? W jednym warsztacie usłyszałam, iż alarm w tak starym samochodzie to zbyteczny pożeracz prądu.

Offline skali

• Giełda
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001998647968
[Accent X3] Założenie nowego alarmu i nowego centralnego zamka
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Lipiec 2012, 15:09:52 »
Alarm bezużyteczny, częste awarie, odcięcia zapłonu a najwazniejsze to i tak nikt tego nie weźmie, złodziejaszki są skupione na grupie VAG i ściąganiu bomb z zagranicy.
A centralny dobra rzecz  ;-)

Małgorzata

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Lipiec 2012, 15:15:58 »
Dodam istotną informację dotyczącą mojego auta. Otóż jest w nim alarm działający na pół gwizdka i dwa piloty dawno nie działające. Alarm włącza się samoczynnie i potrzeba nieźle się napracować, by go wyłączyć. To co wyrzucić dziadostwo i nic w to miejsce nie wkładać?

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Lipiec 2012, 19:45:21 »
Ja osobiście w 15-letnim samochodzie alarmu bym nie zakładał.
Po pierwsze nie wykupywałbym AC, więc alarm nie wpłynąłby na wysokość składki. Takie auto ma już niską wartośc ( nie mówię o wartości sentymentalnej ) i wydawanie pieniędzy na jego zabezpieczenie mija się z celem.
Po drugie, kto bedzie reagował na wyjący alarm? U mnie na osiedlu co dzień wyje jakiś alarm i nikogo to nie obchodzi.
Natomiast zamek centralny założyłbym dla własnej wygody.

I jeszcze jedno. Jeżeli obecny alarm sam się włącza, to znaczy, że jest zbędny i nie spełnia swojej roli.

Offline Timon

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Lipiec 2012, 23:01:07 »
Poszukaj gdzieś instrukcji do alarmu. U mnie jest tak, że jak po podpięciu akumulatora się go odpowiednio zaprogramuje (włączy, wyłączy i odpali auto bodajże) to się sam nie będzie uruchamiał, a jak nie to będzie. Więc to może być najłatwiejszym rozwiązaniem problemu. A niedziałające piloty to pewnie kwestia bateri w nich  :roll:  Koszta nieduże. Osobiście mam alarm, ale zwykle go nie używam.. Centralny zamek za to jest wygodny, przydatny. O wiele bardziej od alarmu. Choć jedynie na kluczyk to to i tak jest wygodniejsze niż otwieranie ręcznie każdych drzwi z osobna.

doman76

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lipiec 2012, 12:46:50 »
Centralny zamek nie jest drogi (ok 100zł), jednak najdroższy jest montaż szczególnie w 4/5D Trzeba rozebrać wszystkie boczki drzwi i plastiki z boku żeby położyć kable. Moim zdaniem ma to jakiś sens tylko jak jeździsz często z pasażerami.
Alarm można naprawić zwykle dość tanio ale trzebaby wiedzieć jaki masz alarm (przydała by się nazwa jeśli masz to z książeczki do alarmu, jeśli nie to może po zdjęciu pilota albo centralki). Najprawdopodobniej alarm się wzbudza przez czujnik wstrząsowy (kiedyś dość często montowany a tak naprawde mało przydatny i bardzo ciężki do sensownego wyregulowania ten czujnik najlepiej odłączyć), możesz też mieć problem z czujnikami ultradzwiekowymi ale wystarczy zwykle dobry montaż i regulacja a powinno być ok. Piloty jeśli nie działają to może wystarczy wymiana baterii lub zakodowanie do centralki.

Małgorzata

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lipiec 2012, 19:11:12 »
Dziś po odebraniu auta z warsztatu podjechałam do drugiego (polecanego w warsztacie) elektromechanika. Co się okazuje: pilot działa. Problem tkwi w centralce. Mechanik jest w stanie podjąć się naprawy, a przynajmniej podejmie taką próbę. Zobaczymy, czy mu się to uda.
Za zamkiem centralnym nie tęsknię. Wyższość kluczyka nad zamkiem centralnym zawiera się w tym, iż nie muszę otwierać całego samochodu, by dostać się do wnętrza auta z jednej z możliwych trzech jego stron - od strony kierowcy, pasażera, czy bagażnika. Pasażerów wożę okazjonalnie, bardzo okazjonalnie...
Gdyby ktoś zaproponował mi montaż elektrycznie ustawianych lusterek albo elektryczne otwieranie okien, pierwsza ustawiłabym się w kolejce wygryzając innych chętnych. Pomarzyć można...  :mrgreen:

Jokoko

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Lipiec 2012, 21:22:00 »
Ja montowałem elektryczne lusterka i tak samo jak z klimatyzacja ;] Wielkiej filozofii nie ma wystrasza lusterka i przycisk do sterowania nimi gdyż cała instalacja jest pociągnięta wystarczy tylko ja przedłuzyć bo nie starcza kabli :P

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Lipiec 2012, 22:53:13 »
Cytat: "Małgorzata"
Wyższość kluczyka nad zamkiem centralnym zawiera się w tym, iż nie muszę otwierać całego samochodu, by dostać się do wnętrza auta z jednej z możliwych trzech jego stron - od strony kierowcy, pasażera, czy bagażnika.

A ja powiem tak: wyższość zamka centralnego nad kluczykiem zawiera się w tym, iż zimą nie musisz się zastanawiać czy uda Ci się danego dnia rano otworzyć drzwi czy też trzeba będzie jechać do pracy komunikacja miejską :-P

Małgorzata

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Lipiec 2012, 17:06:16 »
Cytat: "Zbyszek"

A ja powiem tak: wyższość zamka centralnego nad kluczykiem zawiera się w tym, iż zimą nie musisz się zastanawiać czy uda Ci się danego dnia rano otworzyć drzwi czy też trzeba będzie jechać do pracy komunikacja miejską :-P

O! O tym zapomniałam całkowicie, aczkolwiek na tę porę roku noszę ze sobą odmrażacz do zamków

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Lipiec 2012, 19:38:52 »
To nie zawsze pomaga a w dodatku niszczy zamki :-P

doman76

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Lipiec 2012, 01:14:39 »
...dlatego warto konserwować zamki na jesieni i to nie tylko same wkładki ale całe mechanizmy zamka. Do wkładek dość dobrym pomysłem jest spray do zamków firmy gerda (do kupienia w ich sklepach firmowych) lub pył grafitowy (nie powinno się stosować jeśli zamek był smarowany wcześniej czyms innym). Do mechanizmów biały smar.

Małgorzata

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Lipiec 2012, 20:04:10 »
Za porady dziękuję. Pomyślałam, podumałam i sprawę zamków oraz alarmu załatwiłam w sposób następujący:
- zamki zostały,
- alarm odłączony,
- założyłam blokadę.

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Lipiec 2012, 20:57:49 »
Ważne, żeby podjąć decyzję, zrealizować zamiar i poczuć satysfakcję.
Bezcenne. ;-)

Lookas

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Lipiec 2012, 00:28:55 »
Cytat: "Małgorzata"
założyłam blokadę.

ale chyba nie taka zolta na kierownice? chociaz hyundaia pewnie nie trzeba zamykac nawet bo zlodziej sie go boi. hah