Forum > Matrix / ix20
[Matrix] Pilot centralnego zamka
albert:
Ja mam wprawdzie alarm zamontowany dodatkowo, ale właśnie kluczykiem można go rozbroić, w razie awarii, czy zagubienia pilota. Oczywiście, potrzebny jest kod czterocyfrowy.
barzuc:
--- Cytat: "qba" ---Kurczę - ja mam jakąś dziwną wersję Matrixa bo był bez pilotów. Kupiłem jakiś uniwersalny zestaw to centralnego zamka i siłownik do drzwi przednich, ale kumpel który miał mi to montować rozebrał tapicerkę drzwi i stwierdził, że nie ma miejsca na siłownik... trochę to dziwnę.
--- Koniec cytatu ---
Faktycznie dziwne (jakie auto by nie było) - w każdych drzwiach jest miejsce... tylko nie koniecznie w miejscu gdzie "zawsze się montuje".
Ja dawno temu (już będzie dobrze ponad rok) kupiłem i zamontowałem "takie coś" z popularnego serwisu aukcyjnego (5 siłowników + pilot z kluczykiem - scyzoryk, teraz nie kupowałbym scyzoryka tylko zwykłego pilota, bo bagnetu do tej pory nie dorobiłem, surówka leży i czeka - jakoś czasu ni ma a i pestki od immo przekładać mi się nie chce) do swojego "toczydełka miejskiego" (clio II). Działa bez zarzutu. Czas montażu (z pociągnięciem całej instalacji - bo kompletnie nic nie było, znalezieniem zasilania i wstawieniem bezpiecznika do skrzynki)... jeśli dobrze pamiętam jakieś 20-25h (w tym czasie: ~jedno popołudnie na każde drzwi + rozłożenie całego okablowania ze zdejmowaniem plastików wewnątrz + trochę czas na koncepcyjne podejście do tematu + czas na montaż "na sucho" żeby sprawdzić czy działa wszystko zanim się wstawi + przy okazji dodanie czujników otwarcia tylnych drzwi + dodanie instalacji od sterowania oryginalnym przyciskiem centralnego - przycisk kupiony ze "szrotu").
Owszem z miejscem różnie było - z przodu łatwiej, z tyłu trudniej, w klapie nie obeszło się bez kombinacji i małej przeróbki... ale wszystko się udało i działa bez zarzutu. Wszystko to kwestia mniejszego lub większego pokombinowania... wbrew pozorom instalacja nie jest skomplikowana... tylko jak się jest laikiem (jak ja) potrzeba trochę więcej czasu (szczególnie na początku, np. żeby zdjąć tapicerkę bez jej uszkodzenia, każde kolejne drzwi idą dużo szybciej) niż fachowcom z tego żyjącym.
qba:
Też mnie to dziwi, ale ten kumpel na prawdę się zna - robił już nie takie cuda... może mu się nie chciało.
Polecasz kogoś z Poznania kto by zajrzał? - centralka wraz z siłownikiem leży na półce więc szkoda aby się marnowało.
barzuc:
--- Cytat: "qba" ---Polecasz kogoś z Poznania kto by zajrzał?
--- Koniec cytatu ---
Przykro mi ale nie podpowiem nic. Zakładałem u siebie sam... nawet nie brałem pod uwagę, że będzie inaczej.
qba:
ok. dzięki za odpowiedź.
Nawigacja
[#] Następna strona