Forum > Matrix / ix20

[Matrix] Pilot centralnego zamka

<< < (3/4) > >>

waldi678:
Matrixy siłowniki centralnego mają w jednej obudowie z zamkiem drzwi rozbierz tapicerke drzwi i dokładnie pooglądaj , jeszcze niewidziałem wersi bez centralnego.

qba:
No drzwi były rozbierane - drzwi kierowcy nie posiadają siłownika. Centralny działa jak od strony kierowcy otwiera się (luba zamyka) z kluczyka - wtedy otwiera/zamyka wszystkie drzwi. Jak kluczykiem otworzę przednie drzwi pasażera to otwierają się tylko one - inne drzwi nie.

barzuc:

--- Cytat: "qba" ---No drzwi były rozbierane - drzwi kierowcy nie posiadają siłownika. Centralny działa jak od strony kierowcy otwiera się (luba zamyka) z kluczyka - wtedy otwiera/zamyka wszystkie drzwi. Jak kluczykiem otworzę przednie drzwi pasażera to otwierają się tylko one - inne drzwi nie.
--- Koniec cytatu ---

To znaczy, że masz centralny :)
Siłowniki w drzwiach są 2 typów... master i slave. Master oprócz tego, że sam się otwiera to wysyła sterowanie do centralki co zrobił (otworzył się / zamknął), która kopiuje tą czynność na pozostałe podłączone siłowniki. Jak otwierasz "slave" to operacje przeprowadzasz tylko na nim samym. Już tylko od tego co montował (czy dostarczał zestaw) zależy ile jakich siłowników jest (albo oba przednie to "master" albo tylko jeden z nich... albo żaden :) ).

qba:
no mam, ale powtórzę nie słowo w słowo a językiem laika co mi wtedy kumpel powiedział:

siłowniki są w trzech pozostałych drzwiach, ale nie w drzwiach kierowcy (tu jest coś co uruchamia pozostałe siłowniki) - dlatego jak podłączy pilota to jak zamknę drzwi pilotem to zamkną się wszystkie po za drzwiami kierowcy (te i tak trzeba byłoby kluczykiem zamykać) - dokupiłem więc siłownik, ale po rozebraniu tapicerki niby nie ma na niego miejsc.

Faktycznie w drzwiach kierowcy po rozebraniu tapicerki była taka "dźwignia" którą jak się przesunęło to zamykała pozostałe drzwi, ale drzwi kierowcy nie.

Jak będę oleje wymieniał zlecę to mechanikowi i niech on zobaczy.

Dzięki.

barzuc:

--- Cytat: "qba" ---no mam, ale powtórzę
--- Koniec cytatu ---

przepraszam, pogubiłem się.

--- Cytat: "qba" ---w drzwiach kierowcy po rozebraniu tapicerki była taka "dźwignia" którą jak się przesunęło to zamykała pozostałe drzwi, ale drzwi kierowcy nie.

--- Koniec cytatu ---

a czy przypadkiem ta dźwignia nie powinna być podłączona na sztywno np. do tego "cycka", który z drzwi wystaje (do zamykania/otwierania) albo jak pisałeś - do w inny sposób mechanizmu centralnego zamka (np. do siłownika). W sumie to chyba fajniejsze rozwiązanie - bo możesz mieć tylko siłowniki "slave". A może siłownik jest w obudowie zamka tylko się zrąbał (jak są kable jakieś podłączone znaczy że jest, jak wiszą jakieś luźne - znaczy że był)? Skoro instalacja jest pociągnięta to raczej nie kwestia tego, że ktoś drzwi wymieniał i mu się nie chciało podłączać wszystkiego (bo i tego by nie było).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej