Autor Wątek: Problem ze spryskiwaczami  (Przeczytany 7567 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kosmo86pl

• Gość
Problem ze spryskiwaczami
« dnia: 23 Listopad 2008, 23:04:23 »
Mam problem ostatnio spryskiwacze w moim Accencie odmówiły posłuszeństwa spryskiwacze szyb. Przedniej i tylniej również. Płyn w zbiorniczku jest ostatnio dolałem nawet 2litry. Chcąc spryskać szybę nie słychać tego charakterystycznego dźwięku spryskiwaczy tylko wycieraczki się załączają a szyba sucha. Może ktoś wie czy jest tam jakiś silniczek pompka czy coś i gdzie tego szukać.

Tajniaczek

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Listopad 2008, 23:11:35 »
Kolego w lantrze pomka jest na dnie zbiorniczka. Nalej gorącej wody do zbirniczka z płynem, jeżeli pompka zamarzła to powinno pomoc. Następnie jeżeli woda zacznie lecieć nalej płynu zimowego do zbiorniczka Pozdrawiam Taj 8-)

on86

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Listopad 2008, 23:14:20 »
Pompka jest albo w zbiorniczku, albo przy. Podstawowe pytanie jakie się nasuwa to ile stopni zamarzania ma płyn, tzn. letni czy zimowy. Sprawdź również drożność wężyków.

kosmo86pl

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Listopad 2008, 23:42:55 »
ale czy po dłuższym czasie nie powinno się rozgrzać gdyby zamarzło? Robiłem trasę jakieś 2 godzinki i przez ten czas pewnie by rozmarzło. Podejrzewam uszkodzoną pompkę spryskiwacza. Ktoś wie jak wymienić?

pkp78

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Listopad 2008, 09:25:22 »
Sam tego nie robilem ale przyglądałem sie jak robił mi to znajomy :) Po pierwsze to w Accencie (przynajmniej moim) są 2 pompki spryskiwacza przedniego i tylnego, więc troche to dziwne, że poszły Ci obie naraz. No ale jeżeli już tak się stało, to należy ściągnąć prawe nadkole i wtedy masz już dostęp do zbiornika, w którym są pompki. Robisz podmiankę na nowe i gotowe :)

kedrok

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Listopad 2008, 14:35:20 »
No więc miałem dokładnie to samo. Wystarczyło na parę godzin samochód do znajomego garażu wstawić co by się ogrzał, i zaczęło psikać ;) wypsikałem wszystko i wlałem płyn zimowy który nie zamarza

Rajmund

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Listopad 2008, 11:46:58 »
mam problem związany z pompką do spryskiwacza, nie działa niestety,
zarówno na przednią jak i tylną szybę(ku sprecyzowania jest to jedna pompka).
No i teraz kwestia problemu, koszt nowej to około 140 zł (koszmarne pieniądze za nic)
niestety juz drugi raz się nabrałem na hyundai i problemy z zamiennikami.
Szukam juz kilka dni i nikt nie ma...

Może ktoś na forum zna zamiennik do hyundai accent z 2000 II generacji.
(jakoś mnie trafia coś jak do większości samochodów ta przyjemność kosztuje 20 zł a u w hyundaja powyżej 100)

nr pompki 98510-25100

a co do wyjęcia jej to od razu mówię że znajduję się w nadkolu, także zawsze trzeba zdjąć koło i poodczepiać parę "śrubek"

z góry dzięki za pomoc.

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Listopad 2008, 12:29:53 »
Kilka dni temu montowałem pompkę w Scoupe. Orginalnie była jednoobiegowa ale ja zamontowałem dwuobiegową zaślepiając jedno wyjście. Wystarczyło przerobić zasilanie prądem. Pompka pasowała od Forda Mondeo I gen(II gen chyba ma to samo). Z tego co wiem w Accencie wejście pompki do zbiorniczka jest takie samo. Musisz wymontować starą i udać się do sklepu moto. Koszt pompki do Forda około 25zł

Mimix

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Listopad 2008, 13:51:34 »
Cytat: "BartBartez"
zamontowałem dwuobiegową

tzn ze ma dwa wyjscia i mozna sobie podlaczyc np spryskiwacz reflektorow?

Cytat: "Rajmund"
mam problem związany z pompką do spryskiwacza

Kolega wymontuj pompke a pozniej podjedzz do jakiegos sklepu motoryzacyjnego i powiedz ze taka Ci padla i chcesz zeby Ci cos dopasowali. Kiedys jak mi padla w poprzedniej sonacie pompka, okazalo sie ze jest to jakas tam typowa pompka (nie wiem czy czasem nie od poloneza) za ktora zaplacilem 15 zl. :-)

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Listopad 2008, 14:28:02 »
Cytat: "Mimix"

Witam. Chciałem tylko zauważyć, że nie jest to pompka od spryskiwacza wysokociśnieniowego wykorzystywanego do czyszczenia szkieł reflektorów z palnikami xenonowymi i jeśli wykorzystasz standardowe spryskiwacze przeznaczone właśnie do tego celu, to efekt będzie niezadowalający ( płyn będzie wyciekał z dysz nie myjąc reflektorów ), bo pompka nie będzie w stanie wytworzyć odpowiedniego ciśnienia cieczy. Pozdrawiam Igor.

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Listopad 2008, 15:27:25 »
Cytat: "IgoReCzeK"
nie jest to pompka od spryskiwacza wysokociśnieniowego wykorzystywanego do czyszczenia szkieł reflektorów

Pamiętam, że spryskiwacze reflektorów miały już stare audi 80 z początku lat 80 - tych.
Miały inne pompki?

Cytat: "Mimix"
W teori tak tylko aby dać ciśnienie na drugi obieg trzeba odwrócić "+" z "-" tak jak to się dzieje w autach ze spryskiwaczem na tył (chyba)

kml

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Listopad 2008, 20:38:05 »
Co do pryskania reflektorów to wszystko pięknie ale na to idą takie ilości płynu, że fiu fiu i może się okazać, ze w bagażniku trzeba mieć dwie bańki płynu zimowego na wszelki wypadek :)

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Grudzień 2008, 09:47:08 »
wszystko wskazuje że u mnie pompka spryskiwaczy też się skończyła... jak ja nie lubię zdejmować nadkoli :-|

tak wygląda pompka Lantry 1996-2000

a tak Fordowska
linka

wyglądają prawie identycznie :)

:mrgreen:
zdjąłem przednią cześć prawego przedniego nadkola i dobrałem się do pompki spryskiwacza. Wyjąłem ją ze zbiorniczka i okazało się że jest zawalona lodowym korkiem, tak samo dół zbiorniczka. Po rozmrożeniu wszystko "sika" aż miło.

Cenna uwaga nr 1
Fordowska pompka (25 zł) pasuje z tym że wtyczka elektryczna ma inny kształt - ale to nie problem.

Cenna uwaga nr 2
pompka spryskiwaczy oraz wycieraczki są na tym samym bezpieczniku, więc jeśli nie działają wycieraczki to spryskiwacze tez nie będą działać (bezpiecznik oznaczony 25A znajduje się w skrzynce przy lewej nodze kierowcy)

mihu_24

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Styczeń 2009, 02:20:05 »
Cytat: "BartBartez"
Pamiętam, że spryskiwacze reflektorów miały już stare audi 80 z początku lat 80 - tych.
Miały inne pompki?

Kolega miał Astrę kombi 96 rok chyba i miał tam spryskiwacze.Jutro go zapytam jak to funkcjonowało.

Rajmund

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Styczeń 2009, 08:14:32 »
Wracając do moich poszukiwań i pompki "modułowej' ma 3 styki elektryczne , i dwa wypływy na płyn.
Niestety nie znalazłem zamiennika, który by powodował działanie poprawne na obie szyby.
Także kupiłem pompkę do forda, polutowałem końcówki , i mam spryskiwacz tylko na przednią szybę. Od tygodnia działa poprawnie.
Myślę, że rozsądne rozwiązanie jeśli nie chce się wydawać 160 zł.