Autor Wątek: Problem ze spryskiwaczami  (Przeczytany 7533 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kml

• Gość
Problem ze spryskiwaczami
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Styczeń 2009, 18:27:07 »
Rajmund, napisz gdzie i za ile ją kupiłeś :)

Rajmund

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Styczeń 2009, 15:19:29 »
hmm , mam nadzieję że to pomoże:

ul. łodygowa (jak z radzymińskiej się skręca na
Wołomin żeby do Ząbek dojechać).
Tam jest sklep z częściami do francuskich samochodów.
kosztowała 35 zł.(o ile dobrze pamiętam , bo kupiłem ją już jakiś czas temu a dopiero teraz za montaż się zabralem)

kml

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Styczeń 2009, 12:45:42 »
Rajmund, pomoże, pomoże. Jak by się komus coś tało to kupujesz taką pomplę za 35 zeta i szukasz lepszej ale da sie normalnie jeździć :)

Cien

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Styczeń 2009, 13:03:26 »
Podepne sie pod temat - nie dzial tylko tylni spryskiwacz , jest w miare cieplo wiec nic nie zaparzlo chyba.
Ale czy on bierze plyn z glownego zbiornika - czy ma osobny ??

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Styczeń 2009, 13:27:14 »
Cytat: "Cien"
czy on bierze plyn z glownego zbiornika - czy ma osobny?

Witam. Bierze z tego samego, ale nie wiem, gdzie jest pompka do niego. :-/ Pozdrawiam Igor.

k7s5a2

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Styczeń 2009, 17:18:04 »
Tutaj masz schemat.
Jeśli mnie nie myli to pompa do tylnego spryskiwacza jest pod zbiornikiem i łączy się z przewodem "Rear washer".

Cien

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Styczeń 2009, 22:23:54 »
Cytat: "k7s5a2"
Tutaj masz schemat.
Jeśli mnie nie myli to pompa do tylnego spryskiwacza jest pod zbiornikiem i łączy się z przewodem "Rear washer".

Na rysunku wyglada ze jest obok drugiej pompki (juz to widzialem w realu w Fordzie) :)
Jutro zerkne pod maske, jak znam zycie to pompka bedzie do wymiany (przeczucie) :-/
Ale wpierw wyjme i podgrzeje - czy przypadkiem nie zamarzla ;)

meler

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Styczeń 2009, 10:49:18 »
Dokładnie pompka od tyłu jest zaraz przy pompce od przodu. Nawet nie trzeba demontować zderzaka tylko można wsadzić pod niego rękę i na czuja zdemontować, bo jest to pompka ta bardziej na zewnątrz auta;) Ja kupiłem taką za 20zł po tym jak mi w hyundaiu powiedzieli 120 ;]

Ale zanim kupisz to przełącz sobie kabel z przedniej do tylnej i zobacz czy będzie śmigać, bo może coś z kablami sie stało ;)

xardas

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Kwiecień 2009, 14:04:26 »
Witam podepnę się do tematu. U mnie spryskiwacze przedniej szyby działają, natomiast tylnej szyby nie. Myślałem że to wina zapchanego zaworku który jest do tego aby płyn nie cofał się do zbiorniczka, wyjąłem zawór, ale nawet bez niego płyn nie leci po włączeniu spryskiwacza tylnej szyby. Dodatkowo przy spryskiwaniu przedniej szyby słychać silniczek, a przy tylnym spryskiwaczu nie.
Czy są 2 oddzielne pompki od spryskiwacza na tył i przód ? A i hyundaiu te włączenie spryskiwacza to poprostu równomierne wciśniecie tego wielgachnego guzioła po lewej :-D , tak ?? Czy jakiś inny trik, bo mnie szlag trafia ?

kml

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Kwiecień 2009, 19:12:02 »
xardas, rzuć okiem do opcji szukaj a co do drugiej kwestii to tak: duży przycisk dusisz i leje na szybę tylną.

kubek

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Kwiecień 2009, 22:35:26 »
xardas,
ja mam ten sam problem ze na tylna szybę mi nie psika woda ale wykryłem spawę.
U mnie pompka jest chyba jedna tylko z niej wychodzi jeden kabelek z wodą i rozgałęzia sie na dwie za pomocą plastikowego"rozdwajacza" u mnie tam był problem bo kabelek od tylnej szyby spadł....żeby sie dostać do tego trzeba odkręcić osłone silnika przy prawym przednim nadkolu i tam masz zbiornik wody i pąpkę z kabelkami
Pozdawiam
kuba

xardas

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Kwiecień 2009, 23:12:54 »
Cytat: "kubek"
xardas,
ja mam ten sam problem ze na tylna szybę mi nie psika woda ale wykryłem spawę.
U mnie pompka jest chyba jedna tylko z niej wychodzi jeden kabelek z wodą i rozgałęzia sie na dwie za pomocą plastikowego"rozdwajacza" u mnie tam był problem bo kabelek od tylnej szyby spadł....żeby sie dostać do tego trzeba odkręcić osłone silnika przy prawym przednim nadkolu i tam masz zbiornik wody i pąpkę z kabelkami
Pozdawiam
kuba

No ok, ale jak wciskam guzioł, to pompki nie słychać, także to raczej nie wina kabelka. A w twoim przypadku pewnie było ok. Jak będę miał okazję, to zajadę do domu na kanał i looknę, bo co prawda to moze poczekać, ale jest troszkę uciążliwe i mnie wkurza.

kubek

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Kwiecień 2009, 23:22:09 »
ja jeszcze tgo nie usunołem bo bez tego jezdzic sie da a narazie nie mam czasu tego rozdwojenia kupic ale nie lubie jak wiem ze mogło by działać:)...teraz to ty mi klina zabileś bo nawet nie kojaze czy jak naciskam guzik czy pompka pracuje <rotfl> musze sie temu w wolnej chwili jeszcze przysłuchac ale moze mamy ten sam dokładnie problem, mały bo mały ale jest:), moze przełocznik siadł?
Jak coś wykryję to dam znać.....

xardas

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Kwiecień 2009, 23:45:19 »
Ok. A jak ja coś znajdę to też dam znać, ale to trochę potrwa, bo nieprędko będę w domu... A i sobie przypomniałem , dmuchałem w przewód na tylnej klapie (bo go odłączyłem) i taki motyw był, że bąble idą w zbiorniku w płynie. Patrzyłem to w 2 osoby, czyli układ jest szczelny i przynajmniej u mnie kabelek nie spadł :/ Ja stawiam na przełącznik, może zaśniedział , sam nie wiem zajadę to oglądnę...

Cien

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Kwiecień 2009, 23:53:49 »
a jakoś stawiam na drugą pompę (statystycznie najczęściej pada) ;-)