Forum > Matrix / ix20
[ix20] Osłona silnika
ph71:
--- Cytat: "jack55" ---
--- Cytat: "ph71" ---
--- Cytat: "jack55" ---
--- Koniec cytatu ---
Czy zauważyłeś, aby było ciszej z tego powodu jeśli chodzi np. o dochodzące wyraźnie odgłosy toczenia kół?
--- Koniec cytatu ---
Zastrzeliłeś mnie tym pytaniem :-D bo wczoraj tak się śpieszyłem do domu że kompletnie na to nie zwróciłem uwagi :oops:
Dzisiaj rano wsiadam, jadę i wydaje mi się, że jest sto razy ciszej niż przedtem bez osłony.I bądz tu mądry i pisz wiersze :-D
Prawdę mówiąc ta osłona to naprawdę kawał porządnej grubej blachy.Polecam ;-)
--- Koniec cytatu ---
Mam opony 205/55 R16 i są generalnie najgłośniejsze w moim aucie :-( Na nowych asfaltach jest znośnie, na starych już nie. Na oponach całorocznych Vector 4 seasons bywa jeszcze gorzej.
Z tego co widzę, masz 195/65 R15. Niemniej jeśli słyszysz różnicę na kiepskich asfaltach to mógłbym się zastanowić nad taką osłoną...
jack55:
Słabe wyciszenie odgłosu pochodzących od toczących się kół w naszym modelu to niewątpliwie niedopracowanie koncernu Hyundaia.Szczególnie jest to słyszalne przy mokrej nawierzchni i na marnych drogach.Natomiast wyciszenie silnika i aerodynamikę ix20 oceniam na 6 ;-)
Jak przejadę się w dużym deszczu to wtedy wystawię wiarygodną ocenę czy ta osłona rzeczywiście obniża poziom hałasu ;-)
ph71:
--- Cytat: "jack55" ---Słabe wyciszenie odgłosu pochodzących od toczących się kół w naszym modelu to niewątpliwie niedopracowanie koncernu Hyundaia.Szczególnie jest to słyszalne przy mokrej nawierzchni i na marnych drogach.Natomiast wyciszenie silnika i aerodynamikę ix20 oceniam na 6 ;-)
--- Koniec cytatu ---
Też tak to oceniam i dotyczy to niestety także innych modeli, między innymi wcześniejszego i30, co znam z autopsji. Na forum http://mojavenga.pl/viewtopic.php?p=15418#15418 temat głośnych opon był wcześniej również poruszany.
Myślałem, że chociaż do swoich aut Hyundai da jakieś wyciszenie, bo jak wynika z załączonego linku w Vendze tylko plastiki...
A co do płyty, to jak z wymianą oleju?
darekk:
Płyta zakładana w serwisie ? Bo jak dzwoniłem do serwisu we Wrocławiu to powiedzieli że nic takiego nie maja.
jack55:
Kurczę, sporo dzisiaj jezdziłem i odnoszę wrażenie, że naprawdę jest ciszej.
Co do wymiany oleju to niestety aby dostać się do miski olejowej trzeba zdjąć osłonę.Na szczęście nie jest to jednak zbyt skomplikowane.
Osłonę sprowadził oraz zamontował autoryzowany serwis Hyundaia w Gdyni.Dedykowana do Kii Vengi oraz Ix20.Niestety nie znam producenta, spróbuję się dowiedzieć w przyszłym tygodniu ;-)
Nawigacja
[#] Następna strona