Takie proste czynności naprawdę ciężko opisać
Witam. Dobrze opisałeś, ja zrozumiałem. ;-) Dodam, że bagnet od oleju ma zazwyczaj żółtą rączkę na której pisze OIL i znajduje się po lewej stronie przedziału silnikowego stojąc na wprost samochodu po otworzeniu maski ( masz jeszcze bagnecik od poziomu oleju w automatycznej skrzyni biegów ale on jest po prawej stronie, jest krótszy i bardziej powyginany na końcu ). Co do stuków silnika ( tylko po jego uruchomieniu ), to może to być powodem niskiego stanu oleju, wówczas góra jednostki napędowej jest słabiej smarowana i trzeba poczekać kilka chwil zanim olej dotrze tam gdzie trzeba ( proponuję w takiej sytuacji o jakiej wspomniałaś często sprawdzać poziom oleju tym bardziej, że teraz jest zdecydowanie zimniej i smarowanie jest wolniejsze ). Jeżeli stuki utrzymują się przez cały czas jego pracy, to nie mam pomysłu co to może być? Pozdrawiam Igor.
P.S.
Przy wymianie pasta rozrządu oprócz samego paska i napinacza wymienia się też zazwyczaj rolki prowadzące pasek ( w zależności od rozwiązania jest 1 lub 2 ), koszt tych elementów nie jest jednak wysoki i myślę że max to kilkadziesiąt złotych, jeśli pompa wodna jest napędzana paskiem rozrządu, to ją również bierze się pod uwagę przy jego wymianie.
Dodano:
2008-11-24 o godz.
13:19W takim razie, tak jak napisał
BartBartez czeka Cię jedynie podjęcie decyzji co z pompą wodną ( nie wiadomo jaki jest stan jej łożyska? )? Rolki odpadają. ;-)