Autor Wątek: [ix35 EL] kamera cofania (lusterko lub nawigacja)  (Przeczytany 33072 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

amused

• Gość
[ix35 EL] kamera cofania (lusterko lub nawigacja)
« dnia: 06 Czerwiec 2012, 22:19:19 »
Zamierzam zainwestować w kamerę cofania do mojego IX35. Zastanawiam się nad dwoma rozwiązaniami : w lusterku lub w urządzeniu multimedialnym. Biorę pod uwage rozwiązania fabryczne lub bliskie nim. Kto z Was przerabiał ten temat i na co zdecydowaliście się ? Stacja multimedialna to w moim przypadku zbędny wydatek,gdyż nie zamierzam oglądać filmów ,ani robic "dyskoteki" w samochodzie ;-) Wykorzystywałbym sam wyświetlacz dla obrazu z kamery . Nawigacji w tej formie też nie muszę mieć,a jeśli już to tylko i wyłącznie AM,a zatem urządzeniu musiałoby być wyposażone w gniazdo kart pamięci. Z tego , co się orientuję, najlepiej wypada chyba Kenwood - warunkiem jest też zachowanie pełnej funkcjonalności zestawu głośnomówiącego,a jeśli dodatkowo zyskałbym dostęp do książki telefonicznej na wyświetlaczu, móglbym się sklonić ku takiemu rozwiązaniu...

Najbliżej mi jednak do rozwiązania w lusterku wstecznym - nie żadne nakładki i inne półśrodki,a wyświetlacz w lusterku. Czy ktoś z Was z tego korzyta i możecie polecić / odradzić oraz, czy to jest gdzieś do nabycia w sieci dealerskiej ? Mój dealer od 2 tyg. nie potrafi udzielić mi odpowiedzi.

mron

• Gość
Re: kamera cofania (lusterko lub nawigacja)
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Czerwiec 2012, 08:25:10 »
Ja ma Blaupunkt New York 800 z automapą i sobie chwalę. Z funkcjonalności telefonu nie działa niestety wybieranie głosowe i nie da się podłączyć (chyba) przycisku z kierownicy - Talk. Obsługuje maksymalnie 8 przycisków.

NieAmator

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Czerwiec 2012, 09:14:21 »
w nowym i 20 jest kamera cofania w lusterku

Offline Brt

• Administrator
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Czerwiec 2012, 10:06:38 »
Cytat: "amused"
a jeśli już to tylko i wyłącznie AM
Cytat: "amused"
najlepiej wypada chyba Kenwood
Tylko na Kenwood'zie nie zainstalujesz AM.

piotr_5

• Gość
kamera w lusterku
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Grudzień 2013, 20:14:03 »
Witam,
ostatnio na allegro pojawiły sie takie lusterka zdemontowane z inych aut. Mam pytanie czy w naszych ix35 w modelach Comfort znajduje sie choć część instalacji przeznaczonej pod taki gadżet?

kiepero

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Grudzień 2013, 20:30:49 »
Zamontuj sobie radio z nowego IX 35 z wersji style, radio jest podobne do tego co obecnie ma trochę większy kolorowy ekran i obsługuje kamerę cofania :) Ja sobie takie zamontowałem i jestem zadowolony.

zdjęcie konsola nowy ix

piotr_5

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Grudzień 2013, 20:35:24 »
czytalem na forum ze radio jest plug&play do auta sprzed liftingu, czyli to potwierdzasz?no i radyjko zdobyłeś w serwisie czy z aukcji? Chciałem jeszcze zapytać o koszt o ile to możliwe:)

[ Dodano: 2013-12-04, 20:37 ]
PS. montaż takiego radia we własnym zakresem ma się jakoś do gwarancji?

Offline gurszczak

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Grudzień 2013, 08:09:11 »
Cytat: "kiepero"
Zamontuj sobie radio z nowego IX 35 z wersji style, radio jest podobne do tego co obecnie ma trochę większy kolorowy ekran i obsługuje kamerę cofania :) Ja sobie takie zamontowałem i jestem zadowolony.

zdjęcie konsola nowy ix

Bajer jakie koszta?

kiepero

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Grudzień 2013, 08:55:10 »
Demontaż starego radia to chwila, gorzej jest bo nowe radio nie pasuje w stary kokpit :) trzeba przyciąć blaszaną obudowę nowego radia od strony kokpitu.

Ja dostałem to radio za przysłowiową flaszkę od kumpla, który kupił nowego ixa i zamówił do niego dodatkowo zestaw multimedialny.

Offline gurszczak

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Grudzień 2013, 09:02:36 »
na tą chwilę ciężkie do znalezienia - na portalach aukcyjnych jeszcze pustki. Pozostaje czekać aż pojawi się więcej ix35 po FL

szymu

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Lipiec 2014, 20:33:13 »
Cytat: "kiepero"
Demontaż starego radia to chwila, gorzej jest bo nowe radio nie pasuje w stary kokpit :) trzeba przyciąć blaszaną obudowę nowego radia od strony kokpitu.

Ja dostałem to radio za przysłowiową flaszkę od kumpla, który kupił nowego ixa i zamówił do niego dodatkowo zestaw multimedialny.

A czy mógłbyś wrzucić fotkę kokpitu - z tego co widzę wersja po lifcie ma matowe przyciski poniżej radia, a nasze mają błyszczące i ciekaw jestem jak wygląda połączenie nowego radia i starych przycisków....

piotr_1969

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Lipiec 2014, 21:07:39 »
Kupiłem takie radio od wersji STYLE po Lift na allegro za 80,00. Serwis zamontował ale problem jest z montażem kamery cofania. Serwis z Bydgoszczy zasugerował mi, że do tego radia to tylko oryginalna kamera oraz konieczność wymiany listwy w klapie bagażnika w której zamontowana jest kamera. Do tego przewody i robocizna. Koszt nie do zaakceptowania, za całość z montażem od 1500,00 do 2000,00. Napisz jak koszty Ty poniosłeś, jaką masz kamerę i gdzie montowałeś, jakie przewody są potrzebne i gdzie je kupić. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam. Piotr.

alex007

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Lipiec 2014, 21:24:42 »
szkoda ze mieskasz taki kawalek bo  wciagu dwoch godzin zamontowalbym Ci kamere bez wymiany listwy i podlaczyl do radia z wyswietlaczem

szymu

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Sierpień 2014, 10:02:41 »
Cytat: "alex007"
szkoda ze mieskasz taki kawalek bo  wciagu dwoch godzin zamontowalbym Ci kamere bez wymiany listwy i podlaczyl do radia z wyswietlaczem

Też mnie interesuje kwestia podłączenia kamery - fabryczna ma chyba kabel zakończony kostką. Wszystkie chińskie z allegro mają chinch'a. Wiesz może na których pinach kostki powinien być puszczony sygnał z kamery?

Offline Robik

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Sierpień 2014, 21:51:03 »
Temat jest interesujacy z powodu teoretycznie akceptowalnych kosztow montazu takiego zestawu. Czy kolega Alex, Kiepero lub inni ktorzy juz maja w ten sposob zamontowana kamerke pokusiliby sie o jakis manual zdjecia lub sugestie jak to zrobic ewentualnie jakies linki do zestawow ktore beda funkcjonowac. Mam na mysli naprowadzenie na rozwiazanie ktore pozwoli laikowi na montaz kamerki radia cos na miare instrukcji montazu tempomatu kilka postow wczesniej. Z gory dziekujemy za blizsze szczegolly.