Forum > ix35 EL

[ix35 EL] As. podjazdu pod górę

<< < (4/7) > >>

Zibi:

--- Cytat: "Slay75" ---
--- Cytat: "Zibi" ---więc skąd przeświadczenie, że taka funkcja jest wbudowana? a może chodzi o wersję wyższą niż Comfort?
--- Koniec cytatu ---

Wystarczy wejść na stronę hyundai.pl.
W każdej wersji, od Classic po Premium jest w standardzie system kontroli zjazdu i podjazdu (DBC & HAC).
--- Koniec cytatu ---

Dobrze wiedzieć, jakie bajery ma ta fura :)

firefighter1:
Sprawdziłem.  System działa zawsze ale górka musi być "odczuwalna", zwykła pochyłość to z mało.

Janusz:
W mojej opinii, to jedna z największych "niedoróbek" tego skądinąd dobrego samochodu. Może faktycznie ta funkcja nie jest ważna dla doświadczonego kierowcy, zaprawionego w górskim terenie, ale np. dla mnie miała znaczenie przy zakupie samochodu. Oczywiście moje niedopatrzenie, że dokładnie nie sprawdziłem jak ona działa. A działa tak, że nie wiadomo, kiedy zadziała, tj. czy podjazd jest wystarczająco stromy (w ASO powiedziano mi, że w instrukcji serwisowej jest chyba podany stopień nachylenia, od którego ta funkcja działa – nie znalazłem tam jednak takiej informacji).  
 A więc – zgodnie z zaleceniem ASO/instrukcji obsługi gdy staję „pod górkę”, 1. Naciskam mocno hamulec, 2. Wrzucam pierwszy bieg, 3. Wyłączam układ ESP, 4. Puszczam hamulec (żadna kontrolka niestety nie wskazuje, czy ten układ zadziała) i … samochód stacza się na pojazd, który stoi za mną, bo górka była „za mała”  :cry:
Aby więc nie realizować takiego scenariusza wychodzi na to, że lepiej o tym układzie wspomagania zapomnieć.

vqsoft:
działa to dobrze. musisz mieć wbity bieg. stajesz na górce hamujesz ( ESP może być włączone)  puszczasz hamulec i pojazd stoi przez 2 - 3 sek. Masz zatem czas aby przerzucić nogę na gaz  i ruszyć. Wielokrotnie tego używam u siebie na podjeździe do garażu

asystent zjazdu działa natomiast przy zjeżdżaniu ze wzniesienia.. tutaj samochód utrzymuje prędkość ok 20km./h

Toms:
Potwierdzam również działa jak należy tylko wzniesienie musi być pod odpowiednim kontem ( np wyjazd z parkingu podziemnego galerii), Nie wolno wyłączać esp bo nie zadziała ( pisze o tym w instrukcji), jeździłem nowym civikiem tam się załącza przy niewielkim nachyleniu od razu w IXie tak nie jest.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej