Autor Wątek: [Santa Fe CM] Brak możliwości włączenia zapłonu - usterka ESCL  (Przeczytany 118 razy)

1 Użytkownik i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online lszczecina29

• HKP
  • **
Brak możliwości włączenia zapłonu - usterka ESCL
« dnia: 26 Maj 2026, 22:38:45 »
Witam.
Pisze, bo mam spory problem z Santa Fe CM 2011 rok z systemem bezkluczykowym.
Nie mogę włączyć zapłonu, po wciśnięciu przycisku Start Engine na liczniku wyświetla się komunikat o usterce blokady kierownicy.
Zweryfikowałem wiązkę idącą do ESCL i według schematu na pinie 2 powinna być masa a na pinie trzecim zasilanie 12V. Gdy przylożę sondy multimetru do tychże pinów, napięcie wynosi 6V, na pinie nr 4 brak napięcia, pin 5 i 6 stałe 12V.

Nakierujcie mnie proszę co dalej? Według schematu napięcie i masa mają być sterowane modułem PDM. Czy w tym przypadku mogę podejrzewać uszkodzenie tego modułu?

Proszę o podpowiedzi.

Offline ...kuba...

• Giełda
Odp: Brak możliwości włączenia zapłonu - usterka ESCL
« Odpowiedź #1 dnia: Dzisiaj o 00:01:54 »
Hej, jaki dokładnie nr błędu? Widzę, że też jesteś Małopolskie, jesteś może z Krakowa?

Online lszczecina29

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Dzisiaj o 06:17:46 »
Hej. Nie jestem z Krakowa, jestem z Nowego Sącza. Numeru błędu niestety nie jestem w stanie odczytać ze względu na brak możliwości włączenia zapłonu.

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: Dzisiaj o 12:09:29 »
Ze sterownikiem silnika wiadomo, że się nie połączysz, ale część modułów i tak się wybudza..
Jest różnica kiedy wsiadasz do samochodu z kluczykiem i bez i wciskasz przycisk zapłon? Domyślam się, że samochód w tych dwóch sytuacjach inaczej się zachowuje? jeśli tak to wskazuje na to, że kluczyk wykrywa...

do ESCL idzie 5 przewodów.. Jak dla mnie to brak zasilania dla ESCL z PDM, przeczyść bezpieczniki od PDM... wypnij wtyczki od niego, żeby zruszyć/przeczyścić piny...

Mam Ceed 2 też z tym kluczykiem i pinout blokady ESCL jest taki sam jak u Ciebie, jak chcesz za piwo mogę posprawdzać napięcia na pinach: bez kluczyka, z wykrytym kluczykiem i po włączenu zapłonu...

Online lszczecina29

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Dzisiaj o 14:06:04 »
PDM wyciągałem, oglądałem pod mikroskopem i mierzyłem. Wszystko wygląda dobrze. Jeśli mogę Cię prosić, to sprawdź proszę te napięcia.