Forum > i30 PD

Akumulator AGM / EFB

<< < (3/5) > >>

Nowy:

--- Cytat: elektron1234 w 13 Styczeń 2026, 21:52:57 ---Nie sądze żeby ładowanie 14,8 V miało wpływ na AGM lub EFB i mysle że komputer po naładowaniu zmniejszy prąd ładowania a z resztą akumulator nie przyjmie prądu po pełnym
--- Koniec cytatu ---

A słyszał kolega o przeładowaniu akumulatora i występujących wtedy szkodliwych efektach ?

elektron1234:
Witam Wszystkich
Nowy A słyszał kolega o przeładowaniu akumulatora i występujących wtedy szkodliwych efektach ?
Taki efekt jest jeśli jest uszkodzony regulator lub diody a wówczas ładuje na cały zegar nawet do 18-19 V Tu mamy 14,8 wiec jest ok.
Nawijasem mówiąc to chetnie bym załozyl do swojego auta zwykły akumulator i sprawdził ile popracuje ale nie mam takiego auta

robaszek127:
Ja mam wsadzony zwykły kwasiak a powinien być  wzmocniony EFB. Poprzedni właściciel wsadził varte blue i pewnie kilka lat ma. NIe ma włączonego start stopu i ładowanie jest idealne 14,2-14,4v bez jakiegoś inteligentnego. Może powyłączane bo nic nie ma z wachlowaniem napięć.

...kuba...:

--- Cytat: robaszek127 w 14 Styczeń 2026, 17:03:15 --- NIe ma włączonego start stopu

--- Koniec cytatu ---

A rozwiniesz tą kwestię? Masz system start stop i nie musisz go manualnie za każdym razem wyłączać po odpaleniu samochodu? Sprawdzisz czy do czujnika na na ujemnej klemie akumulatora masz podłączoną wtyczkę z cienkimi przewodami?

robaszek127:
Jak już kupiłem start stop nie działał bo pewnie akumulator słaby a tam musi być spełnione trochę warunków by zadziałał. Teraz wymieniłem na nowy i na razie mrozy też pisze, że system wyłączony a na włączniku świeci dioda, że nie działa. Nie wiem może poprzedni właściciel coś wyłączył bo tak samo chyba wyłączone mam błędy EGR i jak się on zaciął komputer nie pokazał żadnego kodu błędu. Jedynie wkurza co jakiś czas komunikat, że jest wyłączony.
Ten system i tak jest do niczego i lepiej jak nie działa. Ułudna oszczędność paliwa kosztem rozrusznika, silnika i akumulatora.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej