Forum > i30 PD

Akumulator AGM / EFB

<< < (2/5) > >>

oregano:
Informacyjnie założyłem nowy i naładowany EFB na próbę,  odczekalem pół dnia, odpaliłem i cały czas alternator podawał 14,8V. Wg mnie wogole się nie dogaduje z samochodem i takie stałenapięciechyba zajechałoby bateriępo kilku miesiącach. Pojechałem do sklepu i wymieniłem na AGM i odczyt napięcia był jak dawniej.

elektron1234:
Witam Wszystkich.
Nie sądze żeby ładowanie 14,8 V miało wpływ na AGM lub EFB i mysle że komputer po naładowaniu zmniejszy prąd ładowania a z resztą akumulator nie przyjmie prądu po pełnym naładowaniu.

robaszek127:
Jednak AGM nie lubią za mocnego ładowania. Tylko EFB bo one są stosowane do inteligentnego ładowania a tam nawet może być i 15v. Możliwe, że trzeba by ustawić nowy akumulator w komputerze silnika jeśli jest start-stop.

oregano:

--- Cytat: elektron1234 w 13 Styczeń 2026, 21:52:57 ---Witam Wszystkich.
Nie sądze żeby ładowanie 14,8 V miało wpływ na AGM lub EFB i mysle że komputer po naładowaniu zmniejszy prąd ładowania a z resztą akumulator nie przyjmie prądu po pełnym naładowaniu.

--- Koniec cytatu ---
chodzi o to że jak jest AGM to odczyt napięcia się zmienia jak włącze światła nawiew etc w granicach od ok 13.5 do 14.8. Jak wpiąłem nowy naładowany EFB to miałem ciągły odczyt 14.8

oregano:

--- Cytat: robaszek127 w 13 Styczeń 2026, 22:19:59 ---Jednak AGM nie lubią za mocnego ładowania. Tylko EFB bo one są stosowane do inteligentnego ładowania a tam nawet może być i 15v. Możliwe, że trzeba by ustawić nowy akumulator w komputerze silnika jeśli jest start-stop.

--- Koniec cytatu ---
to chyba AGM przyjmują większe prądy/napięcia bo są używane w hybrydach przy rekuperacji. Szukałem w internecie nie znalazłem jednoznacznie - AI mówi ze podobno w moim 1.4mpi 2017 sam się ustawia i nie trzeba nić grzebać.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej