Forum > i30 PD

Akumulator AGM / EFB

<< < (4/5) > >>

TomW:
Tak czytam i sam się zacząłem zastanawiać jaki mam akumulator. Samochód z 2023 roku więc start stop jest i jeszcze ta miękka hybryda. Wydaje się że zwykły jest, kiedyś się pytałem w aso to tak średnio zorientowni byli. Jest jeszcze kwestia późniejszej wymiany aku, czy wymagane jest jakieś ustawianie parametrów?, czy tak jak w zwykłym odkręcasz stary, wsadzasz nowy i gotowe.

traker:
Raczej masz AGM , u mnie Hyundai i30 1.5 T-Gdi 48 V Fastback rok prod 2024 rok modelowy 2025 mam AGM  i raczej nie. można tak odkręcić i wymienić trzeba jeszcze tam coś poustawiać , pozdrawiam z Polski Południowej  8)
//www.youtube.com/watch?v=BMS3Eh8V5s0

dsider:

--- Cytat: TomW w 18 Styczeń 2026, 16:31:22 ---Tak czytam i sam się zacząłem zastanawiać jaki mam akumulator. Samochód z 2023 roku więc start stop jest i jeszcze ta miękka hybryda. Wydaje się że zwykły jest, kiedyś się pytałem w aso to tak średnio zorientowni byli. Jest jeszcze kwestia późniejszej wymiany aku, czy wymagane jest jakieś ustawianie parametrów?, czy tak jak w zwykłym odkręcasz stary, wsadzasz nowy i gotowe.

--- Koniec cytatu ---
Mam identyczne auto (1.5 T-Gdi, MHEV, MY2023) i siedzi w nim zwykły akumulator CMF60L
(CMF=Calcium Maintenance Free - czyli klasyczny akumulator kwasowo‑ołowiowy w wersji wapniowej, bezobsługowy)

traker:
To znaczy ,że fabryka wrzuca pod maskę akurat to co ma pod ręką , cuda i dziwy ...  8)

robaszek127:
Przecież jak jest start stop i w nowych modelach inteligentne ładowanie to montują tylko akumulatory EFB. Nawet u mnie auto z 2011 i też już był EFB fabryczne zakładany i taki zalecany choć sam wsadziłem ponownie zwykłego taniego kwasiaka.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej