Forum > i30 FD
Alternator umiera? I30 FD 2010 109KM benz
JacentyKasi:
Od jakiegoś czasu wyraźnie mrugają światła w trakcie jazdy i postoju, kilka razy zapaliła się w trasie kontrolka ładowania, ładowarka w gnieździe zapalniczki pokazuje zmieniające się napięcie w przedziale 13.6 do 14.2V, dziś podpięty miernik pokazał jak na filmie, dodatkowo słychać jak komputer próbuje ratować sytuację obrotami silnika. Czy to alternator umiera?
Jedyne obciążenie to włączone światła.
(dźwięk silnika nie brzmi tak w realu, telefon zebrał najgorszy przedział dźwiękowy 😂)
https://youtube.com/shorts/YAF4BPXFlGw?feature=share
robaszek127:
Może to szczotki się wydarły i najlepiej najpierw je sprawdzić. Dawniej jak patrzyłem to alternatory używane oryginały były tanie jak barszcz do i30. Chciałem nawet kupić do Getza tylko pasek inny miał.
JacentyKasi:
Alternator wymieniony na nowy, auto cały czas w ruchu, nie było czasu na wożenie na regenerację, tym bardziej, że wstępna diagnoza wskazywała na combo: regulator, szczotki, łożyska.
Auto po odpaleniu pracuje równo, ale po nagrzaniu obroty nie spadają poniżej 900, odczyt błędów P0625 "Niski stan obwodu pola generatora/zacisku", po wykasowaniu błędu obroty spadają do około 600, po kilkuset metrach jazdy sytuacja powraca.
I pytanie do Was: czy nowy alternator może być fabrycznie zepsuty? (Pulsar PSR10641)
...kuba...:
Sprawdć czy przewody na alternatorze i akumulatorze dobrze dokręcone i czy pasek napięty.. jak tak to najprawdopodobniej alternator na reklamację... możesz zmierzyć napięcie ładowania na odpalonym, ale z błędu wynika, że sterownik wysterowuje na 100% ładowanie i mimo to nie osiąga wymaganego...
robaszek127:
Fabrycznie nie był czasem Valeo więc ja bym polecał kupić taki sam. I jaki przebieg miał ten uszkodzony bo w getzu valeo przy ponad 270tys nadal działał choć dałem dodatkowy przewód plus do akumulatora bo na fabrycznym był spadek napięcia.
Trzeba zmierzyć napięcie na alternatorze i sprawdzić czy ma wahania. Jak tak to do reklamacji. Ciekawi mnie co to za firmata Pulsar? Pewnie kupiony przez mechanika w Intercarsie?
Nawigacja
[#] Następna strona