Autor Wątek: [Santa Fe CM] 2.2 CRDI przedmuch na dolocie powietrza.  (Przeczytany 184 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline artur04c

• HKP
  • **
2.2 CRDI przedmuch na dolocie powietrza.
« dnia: 21 Październik 2025, 20:19:24 »
Witam, ostatnio zauważyłem, że przy obrotach 2000-2500 słyszalne było dziwne zasysanie jak by lewego powierza w układzie dolotowym. Przy 2,4-2,5k obrotów na postoju i odpuszczeniu gazu słychać "furknięcie" tak jakby wastegate. Jak czyściłem EGR to na wężach nic niepokojącego nie zauważyłem. Czym to może być spowodowane ?

Offline artur04c

• HKP
  • **
Odp: 2.2 CRDI przedmuch na dolocie powietrza.
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Październik 2025, 23:32:55 »
po wyczyszczeniu zaworu egr silnik stał się żywszy bo normalnie na zimnym rusza  teraz, ale nadal puszcza czarny dymek i na rozgrzanym nie ma tej dynamiki i jest tak jakby przyduszony, wiem, że musze kolektor dolotowy wyczyścić, ale ta turbina mnie zastanawia jak robi "pufff" po odjęciu homoseksualisty.

Offline Zibi.S68

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Październik 2025, 20:03:20 »
Sprawdź rury gumowe z turbiny na intercooler i dalej na przepustnicę możę, któraś jest pęknięta i stąd sycznie powietrza i czarny dym bo zamoło go wpada do silnika. Mnie rozerwało rurę tą co jest zamontowana na turbinie, walił czrnym dymem i był przymulony. pozdrawiam.

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Październik 2025, 20:20:30 »
Czyli zrobił się typowy "black smoke" 8) Jeśli jest to wynik usterki a nie pożądany jak przez niektórych... ;) To efekt ten wynika ze zbyt bogatej mieszanki.. czyli za dużo paliwa w stosunku do powietrza.. w Twoim przypadku jak wyżej - bazując na opisywanym dzwięku najpierw zweryfikuj czy nie ma "wycieków" doładowanego powietrza z układu dolotowego.

Offline artur04c

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Październik 2025, 09:39:59 »
Mam pytanie, czy żeby zaślepić egr potrzebne są tylko zaślepki? czy trzeba na komputerze tak samo go wyłączyć? :D

Offline Zibi.S68

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Październik 2025, 21:33:12 »
Jeżeli masz egr sterowany elektrycznie może być potrzeba wykasowania go z komputera, jak zwykły na podciśnienie to prawdopodobnie wystarczą blaszki z inpostu.