Autor Wątek: Dziwne działanie wycieraczek przednich  (Przeczytany 563 razy)

1 Użytkownik i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jaarox

• HKP
  • **
Dziwne działanie wycieraczek przednich
« dnia: 11 Wrzesień 2025, 10:23:35 »
Witam,
Posiadam Hyudai I30, model z 2021 roku silnik 1,5 DPI.
Od jakiegoś czasu zauważyłem dziwne działanie wycieraczek przednich (zacinają się podczas pracy w połowie szyby, róznie, losowo).
Chciałem sprawdzić przekaźnik tych wycieraczek ale nie mogę znaleźć na schematach położenia tego przekaźnika.
Czy ktoś może pomóc gdzie on się znajduje ? lub inne pomysły co może być nie tak?

Offline draco40

• Giełda
Odp: Dziwne działanie wycieraczek przednich
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Październik 2025, 20:54:13 »
Hej. Miałem przez chwilę podobnie w górnym położeniu wycieraczki, zauważyłem że problem pojawiał się gdy wycieraczki miały duży opór, gdy szyba była zwilżoną działają normalnie... Zastanawiam się czy to nie jest jakieś zabezpieczenie przed uszkodzeniem ramion...

Online ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Październik 2025, 22:43:10 »
Albo zaciera sie mechanizm wycieraczek… można spróbować prysnąć czymś typu WD40 w mocowanie pod ramionami wycieraczek

Offline elektron1234

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Październik 2025, 08:38:13 »
Witam Wszystkich
Nie robiłem w hyundaiu zatartych wycieraczek a sa te auta dosc długo na rynku ale w grupie vw
to częsty przypadek i wiele razy rozbierałem mechanizm, czysciłem słupki, oliwilem i smarowałem. Jeśli jest sytuacja w hyundaiu podobna to jak najszybciej proponuje kolegom którzy maja problemy rozebrac mechanizm i wyczyscic Zauważyłem ze mechanizmy używane sa dosc drogie Powodzenia

Offline Rihat

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Październik 2025, 21:51:47 »
Witam, ja znów zauważyłem że w miejscu gdzie przykręca się ramie mechanizmu ociera o plastik podszybia, nie wiem czy to jest spowodowane, czy ten plastik się w jakimś sposób przesunął, czy sam mechanizm.  Jeszcze jedna sprawa to źle zwiera pióro na środku, pióra były już kilka razy wymieniane. Czy to wszystko może mieć ze sobą wspólnego?
Czy jakbym chcial rozebrać podszybie to na coś zwrócić uwagę ?

Online ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: Dzisiaj o 08:21:34 »
Spróbuj poruszać mechanizmem wycieraczek trzymając w miejscu mocowania ramienia. Może pękło coś w mechanizmie wycieraczek i stąd przestawienie..

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: Dzisiaj o 17:34:12 »
Mogło się wyrobić lub utlenić to mocowanie wycieraczki. W  getzie na tyle zrobione z kiepskiego stopu utleniło się i zablokowało wycieraczkę na amen. Nie pomogło nawet jej smarowanie bo się to utleniało i blokowało wewnętrzny trzpień metalowy. Trzeba z bliska zobaczyć co tam się stało.