Autor Wątek: spala litr oleju na 1000 kilometrów  (Przeczytany 878 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline karol-zg

• HKP
  • **
spala litr oleju na 1000 kilometrów
« dnia: 08 Wrzesień 2025, 21:31:55 »
Witam, jestem tu nowy. Nie znalazłem podobnego wątku, więc proszę o pomoc.
Mam i30 z silnikiem 1,6 GDI. Obecny przebieg około 125 tyś. Mam to auto od przebiegu 94 tysiące.
Od kilku miesięcy pobór oleju wynosi około litr/1000 kilometrów. Końcówka rury osmolona, jak mu dam w mazak to czarny ślad zostaje na podłożu. Olej nigdzie nie cieknie
Wymiany oleju i filtrów co 10 000 km.
Przed ostatnią wymianą oleju zastosowałem płukankę Liqui Moly i do nowego oleju dodałem środek Liqui Moly z dwusiarczkiem molibdenu. Po przejechaniu 1000 km znów musiałem dolać około 0,7 litra oleju.
Byłem już u dwóch mechaników (ich opinia była niczym wywody adwokata na sali sądowej " wiem, ale nie powiem" - zapłać 14 tysięcy to naprawię).
Proszę o opinię, czy ktoś się spotkał z podobną dolegliwością.
Będę wdzięczny za każdą radę.
Pozdrawiam

Offline rafisz

• Giełda
Odp: spala litr oleju na 1000 kilometrów
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Wrzesień 2025, 03:08:56 »
14 k za naprawę powiedzieli? nie masz tego silnika? koszty naprawy by się zgadzały http://hyundaiklub.pl/index.php/topic,16216.0.html

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Wrzesień 2025, 12:32:18 »
Pewnie masz to samo jak sporo innych ludzi. Czyli wykruszył się od temperatury katalizator i porysowało to cylindry. Stąd pobór oleju. Odkręć sondę i zobacz kamerką jak wygląda powierzchnia katalizatora. Zobacz sobie filmiki o wadzie 1.6GDi np. mechanika Rammirena Mechanik jak widać nie powiedział tylko proponował wstawienie drugiego silnika. A co ciekawe są nawet te silniki nowe prosto c China i sporo tańsze. Ale jak nie wymienisz katalizatora to drugi silnik też trafi szlak.

Offline karol-zg

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Wrzesień 2025, 23:22:19 »
14 k za naprawę powiedzieli? nie masz tego silnika? koszty naprawy by się zgadzały http://hyundaiklub.pl/index.php/topic,16216.0.html
mam ten silnik (z taką samą pokrywą). Obejrzałem filmiki, do których podrzuciłeś linka.
Oto moje wnioski po obejrzeniu: głównym winowajcą jest katalizator, który się "kruszy", a że zmienna faza rozrządu nie domyka zaworu ssącego, to spaliny są zaciągane do komory spalania.
Przez drobne opiłki z katalizatora na cylindrze powstają rysy. Silnik traci kompresję i bierze olej i spala ten olej. Silnik powoli się zaciera.
Pierwszym krokiem ratowania silnika jest usunięcie katalizatora i zakup zamiennika, który się nie "kruszy".

Offline rafisz

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Wrzesień 2025, 06:44:34 »
no tak, ale to tylko pod warunkiem, że gładzie cylindrów nie są już porysowane, jeżeli rysy się już pojawiły, to wymiana kata nic już nie pomoże, wykręcaj świece, wjeżdżaj kamerką i dokładnie sprawdzaj stan gładzi, jeżeli porysowane to czeka cie albo remont albo wymiana silnika, wymiana na używkę to kot w worku, bez sprawdzenia gładzi szkoda każdej groszówki na taki silnik... z kolei remont to też nie takie hop siup, no bo pytanie czy są nadwymiarowe tłoki, czy można rozwiercać cylindry - tu chodzi o technologię wykonania, czy nie ma tam nikasilów czy podobnych im wynalazków, to tak na szybko, na początek kamerka
« Ostatnia zmiana: 10 Wrzesień 2025, 06:49:22 przez rafisz »

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Wrzesień 2025, 08:57:12 »
Ja bym się pozbył tego auta i tyle nawet ze stratą. Remont tego silnika GDi to kupa kasy plus trzeba wymienić katalizator. A po remoncie i tak nie wiadomo ile silnik pojeździ. Najlepsza opcja to zakup drugiego silnika ale tu mamy wadliwe więc też trzeba dokładnie sprawdzić co  się kupuje i do tego ceny będą wysokie. Jak to w życiu i hyundaiu bo jak się psuje to wtedy używki są drogie bo chodliwe.

Offline rafal89w

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Październik 2025, 23:29:18 »
Mam identyczny problem jak napisał autor posta. Do tego świeci mi się ciągle kontrolka katalizatora. Co ją skasuję to pojawią się na nowo. Auto kupiłem we wrześniu 2024 przy przebiegu 155000 km, a zauważyłem po około pół roku, że coś nie tak z tym spalaniem i wychodzi faktycznie jakiś 1 litr oleju na 1000 km :( Skoro check engine ciągle się świeci przez kata to raczej jego wymiana nic już tutaj nie da :(

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Październik 2025, 17:32:15 »
Poprzedni właściciel wiedział co się świeci i sprzedał auto póki jeszcze silnik działa. Kupując ten silnik od razu trzeba sprawdzić katalizator bo potem będzie juz za późno. Zostaje dolewać olej i jeździć do śmierci silnika ale oczywiście katalizator do wycięcia od razu.  Teraz zostaje wlać gęstszy olej typu 10W40 i tyle.

Offline daniello1234

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: Dzisiaj o 06:09:47 »
Ciekawa lektury.

Wadliwy katalizator efek końcowy zatarty silnik GDI https://share.google/YSefzqyu7Zn5svq8e