Autor Wątek: [Santa Fe CM] Zmatowaiłe reflektory - strasznie słabo świecą światła.  (Przeczytany 1094 razy)

Offline artur04c

• HKP
  • **
Witam, mam strasznie zmatowiałe reflektory i na światłach mijana jest tragedia. Kupował i montował ktoś nowe szkła reflektorów ? Bo widzę, że są dostępne, ale nie wiem jak z jakością. Czy lepiej zmatowić samemu i potem pomalować lakierem bezbarwnym ? Z góry dziękuję!

Offline robaszek127

• Giełda
Odp: Zmatowaiłe reflektory - strasznie słabo świecą światła.
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Sierpień 2025, 18:23:07 »
Fajnie, że są dostępne szkła reflektorów i najlepiej by było wymienić na nowe. Ale czy sklejone są na klej czy niby sylikon. Czy odejdzie po nagrzaniu w piekarniku? Bo tak się robiło by zdjąć klosz z reflektora. Ale nie wszędzie tak można. Sam musiałem kupić drugi reflektor bo w moim przypadku klosze są klejone klejem i on nie robi się miękki po podgrzaniu. A padła tylko dioda jedna z czterech led od dziennych.

Offline Albi

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Sierpień 2025, 20:23:30 »
Jeśli nie ma pęknięć to kup za 40 zł zestaw do polerowania lamp i tam masz środek do zabezpieczenia przed żółknięciem . Trochę czasu i lampy jak nowe i parę stówek w kieszeni

Offline artur04c

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Sierpień 2025, 20:49:29 »
Lampy  są całe tylko są już zmatowiałe i nie świecą tak mocno jak powinny. Jaki zestaw Proponujesz z doświadczenia ?

Offline Albi

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Sierpień 2025, 22:06:39 »
Ja kupiłem sobie firmy z K2 lampy miałem lekko zmatowiałe zastosowałem samą pastę i jak z fabryki jeszcze nie wiem jak długo wytrzyma warstwa zabezpieczeniowa uv

Offline artur04c

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Sierpień 2025, 22:56:23 »
podobno na końcu pomalować lakierem bezbarwnym, ale czy to prawda to nie wiem, przeważnie matowali powierzchnię kilkoma gradacjami papieru, aż mleko się zrobi i malowanie lakierem bezbarwnym i po robocie :D

Offline artur04c

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Sierpień 2025, 22:58:44 »
spróbuję tymi zestawami zregenerować bo majątku to nie kosztuje.