Autor Wątek: "świerszcz" z okolic sprzęgła  (Przeczytany 72 razy)

Offline Pabloooo88

• HKP
  • **
"świerszcz" z okolic sprzęgła
« dnia: 21 Lipiec 2025, 11:52:52 »
Witam mam problem ze sprzęgłem w moim i30. Słychać świerszcze i po delikatnym naciśnięciu sprzęgła problem ustaje. To już drugie kompletne sprzęgło wymienione w okresie miesiąca. Pierwsze kompletne sprzęgło było wymienione i po 200 km świerszcze diagnoza - rozleciało łożysko oporowe łożysko wymienione 100 km zrobione i znowu świerszcze tym razem cały komplet sprzęgła wymieniony i po 300 km znowu to samo.... Gdzie szukać przyczyny?

Offline robaszek127

• Giełda
Odp: "świerszcz" z okolic sprzęgła
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lipiec 2025, 13:40:18 »
A na jakiego producenta zostało wymienione bo sam zmieniałem w getzie łożysk oporowe i kupione oczywiście valeo a nie tańszy zamiennik. Jednak łożysko powinno odwrotnie chyba działać jeśli jest ono uszkodzone. Jak ono winne to powinno szumieć po wciśnięciu pedału.

Offline XT1097

• Giełda
Odp: "świerszcz" z okolic sprzęgła
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lipiec 2025, 16:37:51 »
Różnie to może być, łożysko oporowe, kiedy noga jest zdjeta z pedału nie powinno mieć kontaktu ze słoneczkiem. Być może masz źle dobrane, zamontowane, wyregulowane i łożysko jest stale kręcone przez słoneczko. To może je wykańczać w szybkim tempie bo ono jest przeznaczone do pracy chwilowej, tylko na czas zmiany biegu.
Czy masz świerszcza przy zdjętej nodze ze sprzęgła? Jeżeli tak to oznacza że wtedy łożysko jest stale kręcone przez sloneczko- tak absolutnie nie powinno być. Dlatego jest wykończone błyskawicznie
« Ostatnia zmiana: 21 Lipiec 2025, 16:40:10 przez XT1097 »