Witam,
Jestem nowy na forum, jak i w rodzinie Hyundaia po niedawnym zakupie i30 wagon DPI 1.5 w benzynie 110KM.
Zabieram się do wymiany kilku znaczących elementów i płynów, gdyż historia wymian poprzedniego właściciela, jest mówiąc krótko bardzo słabo mi znana.
Produkcja 2020, pierwszy zakup luty 2021, serwisowany w ASO do 2024, utrata gwarancji przez zaniedbanie właściciela, później wymiany w warsztatach na co mam dwie faktury.
Brak książki serwisowej, brak instrukcji obsługi, choć ściągnąłem ze strony Hyundaia.
Pierwszy właściciel leasingował samochód, drugim jestem ja.
Aktualny przebieg 190tys., robiony w większej mierze na drogach ekspresowych i autostradach (handlowiec).
Mam zamiar wymienić:
1. Olej - zgodny z książką (Shell Helix Ultra 0W20) - już kupiony. Książka wskazuje, że wchodzi 3,4l.
2. Filtr oleju, powietrza i kabinowy. Podobno filtra paliwa nie ma w tym modelu, tzn jest w pompie - jest to prawda? Wersja usłyszana od mechanika, choć Google mówi co innego.
3. Płyn chłodzący - aktualnie zalany w kolorze zielonym. W ASO powiedzieli, że powinien być zielony G11, tymczasem tu na forum wyczytałem gdzieś, że powinienem zalać G12/G12+. Pomóżcie proszę, a jeżeli macie coś sprawdzonego, to będę wdzięczny za polecenie, ponieważ w książce nie znalazłem konkretnego oznaczenia. Wskazuje za to, że wchodzi aż 5,8l.
A tak na marginesie, czy koniecznie przy wymianie oleju należy wymienić uszczelkę pod korkiem spustowym?
4. Tarcze i klocki TRW (przód).
5. Płyn hamulcowy - książka podaje konkretne dane, ale jeszcze nie kupiłem.
6. Czy przy tym przebiegu i niewiedzy po poprzednim właścicielu, powinienem wymienić olej w skrzyni?
7. Świece i cewki mam zamiar dać sprawdzić mechanikowi.
8. Rozrząd na łańcuchu. Póki co nie daje żadnych objawów/odgłosów, ale nie był wymieniany (jedna z nielicznych informacji uzyskana od poprzednika), więc czy przy 190tys. można go jakoś sprawdzić? Słyszałem, że wystarczy ocenić stan napinaczy, bo sam łańcuch powinien być rzekomo bezawaryjny.
W związku z brakiem gwarancji, nie mam zamiaru robić powyższego w ASO.
Sprawdziłem wcześniej wszystkie 18 stron forum dot. wątków i30 PD, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania

Z góry serdeczne dzięki!