Autor Wątek: Problem ze sprzęgłem  (Przeczytany 35282 razy)

Offline Jeff_Rey

• HKP
  • **
Odp: Problem ze sprzęgłem
« Odpowiedź #60 dnia: 30 Maj 2025, 18:57:46 »
Wymiana nie jest trudna ani skomplikowana. Kolega mayos na poprzedniej stronie tego tematu fajnie opisał proces demontażu i montażu.
Ja nie demontowałem skrzynki z bezpiecznikami ani żadnych osłon i spokojnie dało radę. Pompka zostaje stara, czujnik też może zostać.

Offline draco40

• Giełda
Odp: Problem ze sprz%u0119g%u0142em
« Odpowiedź #61 dnia: 30 Maj 2025, 19:21:55 »
 rozumiem rozpinam pompke od strony silnika, nastepnie odkrecam pedal od strony kabiny?? Bez kanalu na ulicy ogarne temat? Jak odpowietrzales sprzeglo, pompujac pedalem?

Plastikowy pedal wchodzi bez jakiegos dlubania p&p?
« Ostatnia zmiana: 30 Maj 2025, 19:36:36 przez draco40 »

Offline Jeff_Rey

• HKP
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 30 Maj 2025, 21:27:43 »
Tak. Odczepiasz metalowy przewód od pompki w komorze silnika. Tam jest taka zawleczka - wyciągasz do siebie i złącze się luzuje. W kabinie musisz odłączyć wodzik pompki od pedału - podważysz i odskoczy. Następnie pompkę od strony silnika przekręcasz o jakieś 30 stopni zgodnie ze wskazówkami zegara, wtedy pompka sie zluzuje ze swojego gniazda w obudowie sprzęgła. Idziesz znów do środka i odkręcasz 3 nakrętki oraz odczepiasz wtyczkę od czujnika. wyjmujesz cały pedał z obudową.(pompkę możesz trochę wypchnąć w kierunku silnika),  Przykręcasz nowy, wciskasz pompkę na swoje pierwotne miejsce i przekręcasz przeciwnie do ruchu wskazówek zegara tak żę gniazdo zgra sie ze złączem idącym do wysprzęglika. Spinasz resztę i gotowe. Odpowietrzasz pompując sprzęgło - druga osoba odkręca odpowietrznik przy skrzyni - tak jak przy odpowietrzaniu hamulców. Kanału nie potrzebujesz. Wszystko pasuje p&p.

Offline draco40

• Giełda
« Odpowiedź #63 dnia: 30 Maj 2025, 21:41:23 »
Super. Zamawiam pedał👍
W razie w będę pytal 😉

Offline draco40

• Giełda
Odp: Problem ze sprz%u0119g%u0142em
« Odpowiedź #64 dnia: 02 Czerwiec 2025, 15:41:16 »
To jeszcze jedna prosba, pomozesz mi zlokalizowac pompke w komorze silnika i odpowietrznik? Bo o ile demontaz pedalu od kabiny ok tak nie potrafie zlokalizowac odpowietrznika i pompki ( zlaczki)...

Ps.w ASO Gliwice wymiana pedalu ok 700zl, prywatny warsztat Gliwice ok 300zl
« Ostatnia zmiana: 02 Czerwiec 2025, 15:57:44 przez draco40 »

Offline Jeff_Rey

• HKP
  • **
« Odpowiedź #65 dnia: 02 Czerwiec 2025, 19:57:26 »
pompka jest na ścianie grodziowej za akumulatorem.
Odpowietrznik jest poniżej kolektora ssącego między chłodnicą a silnikiem pod tym zielonym kapturkiem. Pompkę i wysprzęglik łączy metalowy przewód hydraulicznym. Masz fotki:

Offline Yarecki

• HKP
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 02 Czerwiec 2025, 23:25:46 »
Nie trzeba nic wypinać w komorze silnika, cała robota od środka
Dla lepszej wygody zdjąłem boczek deski i pod kierownicą nastepnie skrzynka z bezpiecznikami wypiąć kostki  i jest fajne miejsce i widoczność co robimy.Tłoczek zdjąć z kulki i wtyczkę z czujnika położenia
3 nakrętki z pedała sprzęgła , zdjąć całośc ze śrub chwycić za pompkę przekręcić pedał w prawo i jest rozdzielone .
Wkładamy lekko przechylony nowy pedał w prawo dociskamy do pompki do konca i przekręcamy w lewo i mamy połączony z pompką .
Nastepnie wkładamy na śrubki ,przykrecić i zamontowane ,wtyczak położenia pedała i wtyczki  do bezpieczników ,skrzynkę przykręcić ,plastiki i gotowe
« Ostatnia zmiana: 02 Czerwiec 2025, 23:41:00 przez Yarecki »

Offline Yarecki

• HKP
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: 02 Czerwiec 2025, 23:27:32 »
Ceny kosmos za takie coś
« Ostatnia zmiana: 02 Czerwiec 2025, 23:43:20 przez Yarecki »

Offline draco40

• Giełda
« Odpowiedź #68 dnia: 03 Czerwiec 2025, 17:00:17 »
Dla potomnych, pedał wymieniony na plastikowy zg z powyższym opisem, wszystko idzie zgodnie z opisem.... Plastikowy chodzi lżej, ciszej i pewnie będzie służylb już do końca auta 😉 uwagi.... Nie trzeba  nic demontować z komory silnika, wszystko można zrobić z kabiny. Dla własnej wygody zdemontować plastikowe elementy deski pod kierownicą. Zaopatrzyć się w przedłużki nasadek bo bez tego będzie lipa... Wystarczy nasadka 12 i Krzyżak

Offline Yarecki

• HKP
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: 04 Czerwiec 2025, 08:43:00 »
I nastepny zadowolony  :D