Autor Wątek: [i20 BC3] Doroczny przegląd gwarancyjny  (Przeczytany 6757 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Chris_M

• Giełda
Doroczny przegląd gwarancyjny
« dnia: 28 Luty 2025, 21:12:45 »
W i20 mojej Żony zbliża się termin pierwszego rocznego przeglądu wymaganego do utrzymania 5-letniej gwarancji.
W związku z tym mam następujące pytania:
1. Jaki jest orientacyjny koszt tego przeglądu?
2. W którym serwisie w Krakowie, radzicie ten przegląd wykonać?
W Karcie Gwarancyjnej jest informacja, że ten przegląd wcale nie musi być wykonywany w ASO. Czy macie jakieś doświadczenie w tym względzie i czy możecie polecić jakiś serwis, który mógłby tego dokonać?
Wiem, że w Krakowie są 3 ASO Hyundaia, ale mam pewne wątpliwości odnośnie jakości ich usług - czy możecie którąś z tych stacji polecić?

Offline traker

• Giełda
Odp: Doroczny przegląd gwarancyjny
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Marzec 2025, 08:43:49 »
Polecam ASO PGD przy ul.Jasnogórskiej 60 w Krakowie.
1.serwisowałem u nich Hyundaia i30 cw 1.6  90 KM silnik crdi rok produkcji 2009 przez 11 lat
2.serwisowany był także Hyundai i30 1.4 100 KM rok produkcji 2020  przez  okres 5 lat
3.Obecnie będzie serwisowany Hyundai i30 rok prod 2024  1.5 T-Gdi  48V 140 KM
Nigdy nie miałem najmniejszych problemów z tym ASO , wszystkie prace zgodne z ustaleniami , pierwszy hyundai ten w dieslu po przekroczeniu 5 lat nadal był u nich serwisowany i korzystał z tak zwanej ochrony serwisowej +5
Zrobisz jak chcesz twoja sprawa, a w rodzinie jest jeszcze ELANTRA CN7 dalej na gwarancji i nawet tu wykazali się w tym ASO wada wysprzęglik   bo nie wchodziły jak trzeba biegi 1 3 i R ,wymiana na gwarancji z  ciężkim demontażem skrzyni  biegów ,czas wymiany 4,5 godziny na 1 dzień przed Wigilią.
Pierwszy przegląd po roku od zakupu jest jednym z najtańszych przeglądów w ASO  czy to w i20 czy i30
Pozdrawiam ;D
« Ostatnia zmiana: 01 Marzec 2025, 08:57:37 przez traker »

Offline hary6

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Marzec 2025, 20:44:34 »
Tak wyszło po 15 tyś.
To chyba jakoś taki przegląd 15tyś albo rok, na 30tyś będzie droższy.

Offline Chris_M

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Marzec 2025, 23:22:44 »
Polecam ASO PGD przy ul.Jasnogórskiej 60 w Krakowie.
[...]
Nigdy nie miałem najmniejszych problemów z tym ASO , wszystkie prace zgodne z ustaleniami
Dzięki, potrzymałeś mnie na duchu, bo obawiałem się tej stacji. Kilka lat temu, gdy Żona potrzebowała jakiejś drobnej części do swojego starego i20, to doświadczenia mieliśmy raczej niekorzystne.
Najpierw przez kilka dni dzwoniliśmy, ale nikt połączeń nie odbierał bez względu na to, na który numer dzwoniliśmy. W końcu Żona wsiadła w samochód i pojechała na miejsce, gdzie udało jej się złożyć zamówienie. Potem przez kilka tygodni czekaliśmy na jakąkolwiek informację n/t realizacji tego zamówienia, ale próby dodzwonienia się także były całkowicie nieskuteczne, dalej nikt telefonów nie odbierał. Chyba po miesiącu udało się wreszcie dodzwonić i okazało się, że zamówiona część czeka.
Po tym doświadczeniu obawiałem się ewentualnej wizyty w tym serwisie, ale czytając Twój post nabrałem nadziei, że w międzyczasie coś się w tej stacji poprawiło.

Offline Chris_M

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Marzec 2025, 23:24:45 »
Tak wyszło po 15 tyś.
Dzięki, tego mi było trzeba! :)

Offline traker

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Marzec 2025, 09:43:49 »
Można zawsze swój olej mieć do wymiany serwisowej !

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Marzec 2025, 11:42:28 »
Dawniej pisali, że zaolej liczyli w ASO 70złzza litr a tu jeszcze lepsza przebitka.

Offline hary6

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Marzec 2025, 14:20:01 »
Z własnym olejem na pewno wyjdzie taniej.
Jak olej np - Shell Helix Ultra AH 0W-20, i żeby się w przyszłości nie czepiali ważne żeby te AH było na bańce z olejem a nie na przykład SN. Bo jak na gwarancji jest dobrze,to wszystko OKi.
Ale jak coś się wysypie to potrafią szukać dziury w całym i mieć u siebie w systemie parametry oleju jaki przywiózł klient.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Marzec 2025, 18:20:29 »
Bardziej chodzi by było na fakturze napisane że olej identyczny plus by był autoryzowany dostawca oleju. Bo mogą się wypiąć na pochodzenie oleju a bańka do żaden dowód. Dawniej jak była afera z I30 co silnik się rozwalił od gazu też gościowi zarzucali olej nie taki co trzeba. Ale właśnie miał fakturę odpowiednią. Wiadomo najlepiej u nich robić wszystko ale to kosztuje.

Offline Chris_M

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Marzec 2025, 01:11:13 »
Można zawsze swój olej mieć do wymiany serwisowej !
Tak właśnie robię już od co najmniej kilkunastu lat, ale w takim przypadku wciąż otwarty pozostaje temat doboru właściwego oleju.
Zgodnie z instrukcją obsługi, producent zaleca olej:

Shell Helix Ultra with PURE PLUS Technology
spełniający wymogi:
SAE 0W-20, API SN PLUS/SP lub ILSAC GF-6.

Sporo rozważań oraz informacji n/t doboru oleju do naszego i20 można znaleźć w tej dyskusji:
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/hyundai-i20-bc3-1-2-benzyna-olej-silnikowy-shell-helix-tylko-kt%C3%B3ry.6411/

Z kolei wyszukiwarka olejów na stronie Shella https://tinyurl.com/3u2ma5b5 zaleca do wyboru któryś z poniższych:

1. Jako olej Premium: Helix Ultra ECT C6 0W-20
2. Jako olej Standard: Helix Ultra Professional AP-L 0W-20
3. Jako olej ekonomiczny: Helix Ultra SP 0W-20

Karty techniczny tych olejów można znaleźć tutaj:

1.https://www.shell-livedocs.com/data/published/pl/badd9e17-4b7c-466b-9d9b-03d9327f54be.pdf
2. https://www.shell-livedocs.com/data/published/pl/cb9f0b99-305b-4ae5-9874-fc17ffea5e40.pdf
3. https://www.shell-livedocs.com/data/published/pl/d3536af0-1eba-4d88-bc27-21a7b403328b.pdf

Początkowo byłem zdecydowany na olej Helix Ultra SP 0W-20, ale niewielkie różnice w cenach skłoniły mnie do zmiany wyboru na opcję Premium :)
Niezależnie od tego, po bliższym zapoznaniu się z tematem odnoszę wrażenie, że nalewany przez ASO olej SHELL HELIX ULTRA AH 0W-20 ma klasę niższą niż każdy z trzech w/wym. olejów.
« Ostatnia zmiana: 03 Marzec 2025, 01:23:33 przez Chris_M »

Offline Chris_M

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Marzec 2025, 00:18:44 »
Pomimo moich dotychczasowych negatywnych doświadczeń*) z firmą Koreamotors.pl, zdecydowałem się jednak wykonać ten pierwszy roczny przegląd w tej firmie, ale w drugiej stacji tej firmy, tym razem przy ul. Powstańców Śląskich.
W czwartek 27 lutego wysłałem do nich e-maila z pytaniami: czy mogą wykonać ten przegląd, jaki jest koszt przeglądu oraz czy mogę przyjechać na przegląd z własnym olejem.  Właśnie upłynął tydzień, a z tej stacji poza potwierdzenia otrzymania e-maila, do tego momentu nie otrzymałem żadnej odpowiedzi!
Wobec braku jakiejkolwiek odpowiedzi ze stacji przy ul. Powstańców Śląskich, w niedzielę wieczorem e-maila tej samej treści wysłałem do konkurencyjnej ASO firmy Autoneo, przy ul. Wielickiej. W poniedziałek zaraz z rana otrzymałem maila z pytaniem o nr VIN, a pół godziny później, wyczerpujące odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania. Telefonicznie (telefon odebrany natychmiast!) uzgodniłem termin przeglądu na dzisiaj i wszystko odbyło się bezproblemowo oraz zgodnie z ustaleniami.

*) Uważam, że powinienem napisać trochę n/t swoich negatywnych doświadczeń z firmą Koreamotors.pl.
W poprzednim poście wspominałem o problemach z zakupem w tej firmie części do poprzedniego i20 mojej Żony, ale tych negatywnych doświadczeń było więcej.
W starym i20 pojawiły się luzy w przekładni kierowniczej. Pojechaliśmy do ASO na ul. Powstańców Śląskich, ale tam podeszli do tematu jak do jeża i w rezultacie wymieniliśmy tę przekładnię w innej stacji, która co prawda już nie miała autoryzacji Hyundaia, ale za to zrobiła to znacznie taniej niż kwota, o jakiej rozmawialiśmy w ASO.
Potem nadszedł rok 2023, gdy Żona doszła do wniosku, że pora zmienić starego 13-letniego i20 na nowszy model. Pojechaliśmy do salonu na Jasnogórską, gdzie oglądaliśmy i20, który nam się spodobał i Żona była już właściwie zdecydowana, by go kupić. Poprosiłem sprzedawcę, że chcielibyśmy wykonać jazdę próbną. Pan wtedy jakoś nie miał czasu, a na następny dzień też jakoś nie mógł i w rezultacie Żona zrezygnowała z zakupu auta i postanowiła jeszcze następny rok jeździć swoim starym i20.
W 2024 Żona wreszcie zdecydowała się zmienić auto i zacząłem szukać dla niej i20 u różnych dilerów. W salonie na Powstańców Śląskich nie było nic ciekawego, same egzemplarze dwu- i trzyletnie, w dodatku w całkowicie nieciekawych wersjach. Zadzwoniłem więc do salonu na Jasnogórską; mieli tam i20 takiego jakiego szukałem, ale ich oferta cenowa był znacznie mniej atrakcyjna niż u innych dilerów.
W tej sytuacji kupiłem auto w lepszej cenie, u innego dilera, poza Krakowem.

Offline traker

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Marzec 2025, 14:41:54 »
A to ciekawe z tym serwisem przy ul.Powstańców Śląskich w Krakowie, nigdy z  niego nie korzystałem  , mam za daleko do niego ,na ul.Jasnogórską jadę 12 minut.Jeszcze raz  oświadczam ,że nie miałem nigdy problemów z serwisem przy ul.Jasnogórskiej, samochody testuję u nich kiedy chcę i jakie chcę ,dotychczas kupiłem u nich w sumie 4 nowe samochody tj i 10 , i30  1.4 100KM, Elantrę 123KM CN7, i mój najnowszy nabytek i30 140 KM.Cena zawsze najlepsza ,ten ostatni nabytek miał cenę lepszą niż w Kielcach, Bydgoszczy, Katowicach , Opolu  może po prostu mam farta 
Pozdrawiam wsztkie kierowniczki i kierowników za fajerą  życząc szerokości   ;D
« Ostatnia zmiana: 07 Marzec 2025, 14:45:44 przez traker »